Новите приложения на познати материали и елементи ( Шигеру Бан - лауреат на Наградата „Прицкър”, 2014 )

(0 гласа, средно 0 от 5)
00
Втора част
Шигару Бан е в състояние да види в най-обикновените елементи и материали възможности за нови приложения. Той използва транспортни контейнери като готови модули за построяването на Номадски Музей в Ню Йорк, 2005 г.; жилищни групи в Санта Моника, Токио и Онагава  (2006-2011 г.) Развива техниките за прилагане на ламиниран бамбук (Мебелна къща, 2002). Във всеки негов обект се появява неочаквано плат, хартия, композитни материали от рециклирана хартия и пластмаси. Изкушава се да прави дори мебели и архитектура от въглеродни влакна.  
 
Дървените конструкции без метални свързващи елементи, са безспорният му фаворит за обществени сгради: Бан прави интерпретации на традиционни източни плетки от бамбук и ратан, но  увеличени до хипер-размери, създаващи приказна атмосфера. Полу-прозрачните покрития подчертават изразителността на конструкцията, видима през деня и нощта. Това са обектите от последните години: Център Помпиду-Meц, 2010; Сградата на голф клуба Хесли; Офис сграда Tamedia, Цюрих, 2013; Музей на изкуството, 2014.  
 
Способността да създава принадена стойност чрез дизайна при всякакви обекти е доказана чрез цялото творчество на Бан. Новите концептуални и конструктивни идеи са разработени още в началните му минималистични къщи: PC къща с пилоти, Къща с два покрива, Мебелна къща, Къща без стени и Къща на девет-квадратна мрежа, се характеризират с универсалното им пространство, постигнато чрез най-подходящата конструкция. 
 
Ограниченият бюджет не му пречи да предлага силно иновативни концепции, които развиват идеите на Мис ван дер Рое по отношение на универсалното пространство, конструкцията и леките подвижни прегради. Неговите силните оръжия са синергията на прецизната конструкция и функцията, отварянето на интериора към природата. Пространственият континюитет е основна тема в Къщата със завесите, Къщата с металните капаци, Nicolas G. Hayek Center, Токио. (Илюстрация 9.) При всички тях външната фасада, била тя стъклена, метална или завеса, може напълно да се отваря. В един от последните си проекти „Голата къща”, той преобръща традиционната представа за домашния живот и едновременно с това създава прозрачна, почти магическа атмосфера, постигната с леки материали и скромни средства.     
 
Устойчивостта е вътрешно- присъща на неговата архитектура, а не концепция, добавена постфактум. Той се стреми да използва подходящи продукти и системи, които хармонират с околната среда и специфичния контекст, по възможност възобновяеми и местни материали, като в Офис сградата Tamedia. Шигеру Бан бързо намира чистия стил на директната си, честна архитектура.  Въпреки това, никога не е обикновен, а всеки нов проект му е свежо вдъхновение. Елегантната простота и видима лекота на творбите му са резултат от многогодишна практика и любов към сградата. Уважението си към хората, които ги населяват, независимо дали са частни клиенти, жертви на природни бедствия или обществото, той разкрива чрез внимателния си подход, функционалните планове, грижливо подбраните материали и най-важното - богатството на създадените от него пространства. 


 
Шигеру Бан: "Народният архитект" съчетава постоянството с хартия  
от интервюто на Идан Коркъл в  The Japan Times, публикувано на 07 април, 2013 г.

- Да се проектира къща е по-трудно, отколкото да се прави музей на изкуството или офис сграда. В  къщата има само един клиент, с чийто начин на живот трябва да се съобразим. Затова когато станат известни, архитектите спират да проектират жилища. Те са трудни и не носят пари, а отговорността е голяма.
Но архитектите, които аз уважавам – като Ле Корбюзие, Мис ван дер Рое или Алвар Алто – продължават да проектират къщи през целия си живот. И точно в тях извършват своите експерименти. 
- След като се установи какво точно е привлякло хората към закупената от тях земя, обикновено се стига до решението, което го капитализира.
 
- Дървото и хартията могат да издържат земетресения, вследствие на които бетонът може да рухне. Аз открих,че здравината на материала не е непосредствено свързана с устойчивостта на сградата.
- Сградата трябва да се ползва лесно, но е необходимо и да е интересна като архитектура. Това се опитах да постигна в Мец.
 
- Дори когато възнамерявах да изградя временна сграда, като хартиената църква в Кобе през 1995 г., тя може да остане за постоянно. В крайна сметка, това, което определя трайността на една сграда, не е богатството на предприемача или на материалите, които се използват, а отговора на простия въпрос - дали полученият обект е подкрепян/обичан от хората. Архитектура, която е направена само за печалба, дори ако тя е от бетон, в действителност е временна постройка. Комерсиалната архитектура е точно такава, а архитектурата, която е обичана от хората, независимо от това от какво е направена, ще се запази.
 
Любопитни факти от биографията на Шигеру Бан:
1. Той смята, че най-полезният продукт изобретен някога е молива.
2. Баща му е бил бизнесмен в Toйота, а майка му е моден дизайнер.
3. Като дете е очарован от работата на дърводелците и иска да стане строител.
4. Бан е запален ръгбист в младежките си години. Първоначално планира да учи във Waseda University, за да играе ръгби и учи архитектура едновременно, но в крайна сметка избира да се фокусира върху архитектурата в Tokyo University, но не отива и там.
5. Бан е бил вдъхновен да кандидатства в Cooper Union, когато попада на статия на Джон Хеджък - "хартиения архитект", а след това Декан на училището по архитектура Cooper Union, Ню Йорк, за където се запътва и Бан.
7. Учи в Cooper union 1980-1982 г. в отлична компания. Неговите състуденти са били настоящият му партньор в Ню Йорк - Дийн Малц и други бележити архитекти като Нанако Умемото (Reiser+Umemoto), Лори Хокинсън (Smith-Милър+ Hawkinson Architects). Негови учители са именитите архитекти Рикардо Скофидио, Тод Уилямс, Бернар Чуми, Питър Айзенман и Джон Хеджък.     
8. Единственият архитект, при който е работил в Токио, е Арата Исозаки 1982-1983 г.
9. След като вижда +снимки на пластмасовите листове, дадени за подслон на бездомните в Руанда през 1994 г., той се обръща към Върховния комисар на ООН за бежанците и предлага идеята си за евтини навеси, изградени от хартиени рула.
10. Картонените къщи и заслони са се доказали като много популярни и ефективни жилища на ниски цени (до 50 долага за къща). Те са били използвани в Япония, Турция, Индия, Китай, Хаити, Руанда и др. страни.
11. През 2000 г. Бан завършва сегашния си дом в Хангей Форест, Токио, без да събори нито едно дърво.
12. За изграждането на Японския павилион на Експо 2000 в Хановер от картонени, напълно рециклируеми тръби, Бан заменя покритието с платно, вместо традиционните покривни системи. След изложението, конструкцията се рециклира и превръща в хартиена маса.
13. След като печели архитектурния конкурс за Филиал на Центъра Помпиду в гр. Мец, Бан създава офис,  изработен от хартиени тръби, върху терасата на Център Помпиду в Париж, за да контролира всеки детайл, свързан с неговия дизайн. Както той се шегува в офиса: "Тук сме без наем за шест години!" 
14. Заради работата по проекта на Център Помпиду в Мец и създаването на частна практика в Париж, Бан пребивава през седмица в Токио и Париж.
15. За идеята на филиала в Мец го вдъхновява китайска бамбукова плетена шапка с пергаментово покритие и подплата от сухи треви за изолация, която има всичките атрибути на сградно покритие. 
16. Бан е използвал всички тези материали, за да изгради своите проекти: картонени тръби, хартия, корабни контейнери, опаковъчни материали, метални екрани, плат, пластмаса, акрил, ламиниран бамбук, дърво (без метални връзки), въглеродни влакна, завеси, композити от рециклирани хартиени влакна и пластмаси.
17. Бан е работил заедно с Кения Хара, арт директор на японската компания за търговия на дребно Muji два пъти. За пръв път през 2012 г., когато участва в изложбата „Архитектура за кучета” за която проектира структурата от картонени тръби – Papillons. И отново през 2013 г., когато проектира нова версия на „Мебелната къща” за House Vision, три-седмична изложба в Токио, фокусирана върху бъдещето на японската къща. 
5.a_Centre_Pompidou-Metz_-1
5.b_Centre_Pompidou-Metz_-2
5.c_Centre_Pompidou-Metz_-3
5.d_Centre_Pompidou-Metz_-4
6.a_Haesley__nine_bridges_golf_clubhouse_-1
6.b_Haesley__nine_bridges_golf_clubhouse_-3
6.c_Haesley__nine_bridges_golf_clubhouse_-2
7._Tamedia_office_-___-
8.-___
9.a_Nicolas_G_Hayek_Center_-_-_
9.b_Nicolas_G_Hayek_Center_-_-_

Сподели
 

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор