Видове СПА центрове. Кои типове са описани в НАРЕДБА № 2/29.01.2016г. и има ли пропуски ?

(6 гласа, средно 5.00 от 5)
P1040803_na4alna
Вътрешен басейн в Риу Правец Голф и СПА ризорт

Предлаганите по света СПА процедури са много разнообразни, обособени от местните традиции, бит, култура, както и природните ресурси на заобикалящата ги местност. За да се обособят и групират   отделни категории на тази вариация от услуги, с цел по-лесното и ефикасно предлагане на конкретен продукт на пазара, се налага възникването на различни видове СПА центрове.

Обикновено решаващ фактор за предлаганите услуги и съответно типа СПА център е, както вече бе споменато, природните дадености, с които районът, където ще бъде разположен центъра, разполага. Преди 27 години, когато е създадена Интернационалната СПА Асоциация (ISPA), не са съществували и съответно не са били категоризирани различните типове СПА центрове. Но с бързото развитие на сектора и с постоянното възникване на нови и разнообразни услуги е било нужно и обособяването на отделни видове СПА центрове за лесно и ефективно предлагане на продукта на пазара.
В тази статия ще разгледам основните видове, утвърдили се във времето, тъй като съществуват и много хибриди, обусловени от нуждите на съвременния пазар - съчетаване на повече услуги и предлагането им на едно място, както и постоянно променящите се предпочитания на клиента. (Например: СПА център на круизен кораб, СПА зона в частни домове, Аюрведа СПА център, Клуб СПА и др.)

Термален СПА център – основен ресурс са термалните изворни води, разположен е в близост до такива и акцентът е терапията с тях. Това е най-древният и автентичен образ на СПА центъра. Примери в исторически план на този тип СПА са Римските терми и термални комплекси (вили) – популярни по онова време места за хигиена и социални контакти. Термалното СПА осигурява места или процеси за термализъм (прилагане на нагрят въздух, вода, кал, камъни, глина, пясък и др.). Намерени са свидетелства за практики на термализъм от ранната каменна и бронзова ера в археологически обекти и артефакти, разположени около термални извори, кладенци, бани и басейни.

pravets_relaks

-     Поглед към Релакс Зоната в Риу Правец Голф и СПА ризорт

Спа Ризорт
- разположен в курортен комплекс, включващ обикновено хотел, голф игрища, ресторанти и др. В ризорт СПА собственикът предлага на първо място нощувки, а процедурите са допълнителна опция, при желание на клиента. Обикновено се съчетават СПА процедури със спортни дейности на открито и закрито (голф, плувни басейни, детски кътове, езда и т.н.) и уелнес компоненти. 

Медицински СПА център – включват медицинска програма за лечение на посетителите и подобряване на здравословното им състояние (регулиране на телесна маса, решаване на проблеми със съня, анти-ейдж процедури, психическо здраве и др.); може да се предлага и естетическа хирургия, както и дентални услуги. Присъствието на доктори и спа терапевти в този тип центрове е задължително.

dvoen_masaj_lion
Кабинет за двоен масаж в Уелнес зона на хотел Лион, Боровец

Дневен СПА център
– предлага широк спектър от терапии и услуги, на които посетителят може да се наслади за по-кратък период от време (например след работа или в обедната почивка) за половин или един ден. Целта на тези СПА центрове е да ни откъснат макар и за кратко от ежедневния стрес. Обикновено могат да бъдат разположени навсякъде (самостоятелно, в хотел, на круизен кораб, на летище и др.)

parna_banq_berlin
Парна баня в Термална зона на хотел в кв. Бояна, София

Дестинация СПА
– подобно на дневния СПА център, вниманието е концентрирано към широк спектър от услуги и процедури (фризьорски салон, козметика, масажи, специален хранителен режим, специален спортен режим и др.), тук обаче времетраенето на престоя е по-дълъг (пример: 10 дневен). Обикновено не е отворен за външни посетители, ако нямате предварителна резервация. Този тип СПА  е посветен изцяло на правилен и здравословен начин на живот, включващ блансирано хранене, подобряване на общото физическо състояние, което пък от своя страна рефлектира върху доброто психическо здраве на посетителя. Целият процес е контролиран от специалисти.

sunset_resort_02
Вътрешни басейни в хотелски комплекс Сънсет Ризорт, Поморие, Източник: www.sunsetresort.bg

Таласо СПА – също като термалния СПА център и Таласо СПА центъра е по – класически вид, тъй като основният акцент е таласотерапията (разновидност на хидротерапията, включваща и различни морски съставки като допълнение). Този тип СПА центрове са разположени близо до море (от гръцки θάλασσα – море) или океан. Съответно процедурите, които биват предлагани на посетителите са в солена морска вода, инхалации с морска сол, продукти от водорасли, луга и т.н. Акцентът е връзката между човешкото тяло и морската солена вода и нейната флора.

Хотел СПА – с времето стават все по-съществена част от хотелите. Вече рядко можете да посетите хотел, който да няма СПА център. Обикновено се предлага като пакет или дневни услуги (понякога се предлагат и масажи по стаите). Обикновено включва фитнес център, басейн и същинския СПА и Уелнес център. Обикновено при сезонни хотели има за цел да предложи пакети за посетители в периода извън сезона.

lion_hotel_sauna_02
Финландска сауна и Билкова сауна , по средата между тях душ кабина в Термална зона на хотел Лион, Боровец  

В България няма ясно и категорично разграничение между различните видове СПА центрове. Макар миналата година да бе направен опит за систематизирането и дефинирането на различните видове в обнародваната НАРЕДБА № 2 ОТ 29 ЯНУАРИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА "БАЛНЕОЛЕЧЕБЕН (МЕДИКЪЛ СПА) ЦЕНТЪР", "СПА ЦЕНТЪР", "УЕЛНЕС ЦЕНТЪР" И "ТАЛАСОТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР", някои видове изобщо не са категоризирани, а в изброените  има известни грешки, което говори за недобри познания върху материята от автора или колектива от автори , работил над нея. 

Още в първия пункт на член 3 от Наредбата е допусната много сериозна грешка, която подготвен по темата човек не би допуснал :
„Чл. 3. (1) Видовете центрове, подлежащи на сертифициране, определени според предоставяните в тях услуги, са:
1. Балнеолечебен (медикъл СПА) център;
2. СПА център;
3. Уелнес център;
4. Таласотерапевтичен център…. „

Не можем да имаме балнеологичен център и той да се тълкува и като медикъл (на бълг. език - медицински) СПА център, тъй като балнеология включва процедури с природни морски или термални ресурси, като лечебна кал, луга, водорасли или термални води за лечебни процедури и терапии. Докато медицинският СПА център се явява хибрид между медицинска клиника и дневен СПА център. В един медицински СПА център можем да имаме процедури за здраве и разкрасяване например: естетическа пластична хирургия, лазерни процедури, дерматология, естетически дентални процедури и процедури физиотерапия. И в двата центъра присъствието на доктори и специализирани лица е задължително, още едно сходство, което често пъти обърква хората и ги кара да мислят, че става въпрос за един и същи тип център.

На трета позиция от чл. 3 от Наредба № 2 се изброява като отделен вид Уелнес център, който обикновено е част от СПА центъра и така самостоятелно категоризиран се среща само в България. Навсякъде другаде по света, определението, което авторът/ ите на Наредбата са дали, се припокрива почти напълно с това за  Дневен СПА център, като единствената разлика е, че в Наредбата не се упоменава период за престой, което при дневния СПА център е максимум ден, т.е. без да се предлага нощувка.

Липсва дефинирането на още видове СПА центрове, като не е споменат и един от най–често срещаните в България и по света – Хотел СПА. И тъй като Наредбата има за цел да сертифицира вече съществуващи или новоизграждащи се СПА центрове, при наличието на толкова много хотели със СПА зона в България, те какъв сертификат биха получили? Очевидно има пропуски в оформяне на Наредбата, желателно е тя да се редактира, но от професионален екип, в който да участват инвеститори, СПА мениджъри, представители на туристическия бранш, архитекти (заради нормативи, които да определят размери и квадратури на необходимите пространствата спрямо различните видове СПА и тяхната функционалност), както и архитекти, занимаващи се с интериор, имащи отношение и познание за този тип обекти, също така и лекари. 

Накрая, но не и на последно място искам да обърна малко повече внимание на Термалния СПА  (СПА център с минерални води) - първообраза на съвременните СПА центрове, датиращ назад във времето на Древна Гърция и на Римската Империя. На една много голяма част от територията на България има минерални извори, което я подрежда на едно от водещите места в световната класация по численост и разнообразие на минерални извори, както и на такива с изворни води в подножието на върхове в нашите планини Рила, Пирин, Родопите - това са води с различен химичен състав, температура и лечебни свойства. Т.е. в нашата страна има ресурс в изобилие за изграждането на именно такъв тип СПА центрове и центрове за балнеолечение и рехабилитация и развитие на туризма в тази насока. Редно е за това да се дадат насоки и да се създадат нормативи за проектирането им (Тъй като съществуващите са много стари, но пък те биха могли да се използват като база, която да бъде осъвременена в зависимост от новите тенденции и изисквания). Само в София и околностите й има 4 стари минерални бани, помещаващи се в прекрасни сгради с архитектурно - историческа стойност. Това са: Централна баня, Банята в Овча Купел, Горна баня и Банкя), които могат да бъдат реставрирани и превърнати в модерни термални СПА центрове. По този начин  ще се спре тяхната разруха, а минералната вода няма да се излива неизползвана в канализацията, вместо това ще бъде достъпна и използвана от хората. Хубави примери за термални СПА центрове в европейски столици, поместени в стари минерални бани, са Liquidrom в Берлин, Gelle’rt SPA Baths в Будапеща. 

liquidrome_resize-02
Минерален басейн в Liquidrom Berlin; Източник: www.liquidrom-berlin.de 

02_Japan_pool
Външен басейн тип японски онсен в Liquidrom Berlin, www.liquidrom-berlin.de

Gellrt_Gyogyfurdo_-_Budapest_source_By_Roberto_Ventre_-_Flickr_Gellrt_Gyogyfurdo_-_Budapest_CC_BY-SA_2.0
Вътрешен минерален басейн в Термални СПА бани Gellért в Будапеща; Източник: Roberto Ventre - Flickr Gellért Gyogyfurdo – Budapest 

Моята надежда е, че в най-скоро време и ние ще застанем редом с тези примери, защото наистина има какво да покажем и какво да дадем!

Автор: арх. Калина Тихолова,
www.intoarch.eu


Сподели

Тагове: арх. калина тихолова | видове спа | наредба № 2/29 януари 2016 г. | спа център | термален спа център | хотел спа

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор