Паркови пространства на УВА НЕСТУМ хотел и спа

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1.1_Uva_Nestum-Park_1.1

Паркови пространства на УВА НЕСТУМ хотел и спа
Ландшафтна архитектура и озеленяване - Фирма "АЛД-Карамочев и сие"

Комплексът е разположен на площ от 62 дка, с отлично съчетание на просторни зелени площи, паркови пространства и стилни сгради.  Първоначално са реализирани барбекю и бутиковата винарска изба. В края на 2010 година е завършен Спортният център Uva Nestum с два тенис корта и игрище за мини футбол и обслужваща сграда по средата. Те са предпочитани за спорт в района, с повече от сто посетители на ден.

4.4___DSC_1945_1945

Бетонът е възможно най -малко, за да може гостите на хотела да се потопят максимално в природата на четирите планини, които обграждат региона - Родопи, Пирин, Боздаг и Славянка.

3.3_____DSC_1916_1916

Дори паркингите са зелени. Комплекса допълват езеро-рибарник, стопански сгради, лозови и овощни насаждения и затревен паркинг за 60 автомобила.

5.2______DSC_2126_2126

Част от колите могат да се паркират под навес, защитени срещу климатичните неудачи. Там където паркингът е открит, настилката е озеленена.

1.2_________IMG_1169_1169

Паркът се разпростира на девет декара. Той е изграден едновременно със строежа на хотелската част от Фирма "АЛД-Карамочев и сие", с голям опит в сферата на архитектурата, парковото изкуство и изграждането на зелени площи за мащабни частни и обществени обекти. Проектите винаги се синхронизират с желанията на инвеститора, в случая е реализирана идеята за цялостен комплекс, който се вписва успешно в околната среда.

1.1_Uva_Nestum-Park_Playground3_3

Освен озеленяването с многобройни растения, в него има тематични кътове и площадки предназначени за малките - едната в близост до ресторанта, а другата е в паркова обстановка.

Разположение: Издълженият парк заема обширен правоъгълен парцел, който граничи по дължината си с лозовите насаждения пред хотелския комплекс. Дългата му ос върви от Югозапад към Североизток, където е спортния комплекс.

3.1________DSC_1912_1912

На втори план може да се осъществи друга връзка – от открития басейн през барбекюто се достига на изток до спорната зона и парка в отдалечената му част. Наблизо е просторния водоем-рибарник, използван от плаващите птици и дори сърни.

3.2______DSC_1924_1924

Организация. Поради правоъгълните общи очертания, преимуществено равната площ е организирана с овална алея околовръст. Идеята е да се създаде спокойна среда с далечни гледки към планините, като площта е сепарирана и обогатена от няколко къта с различно звучене.

1.4________IMG_1171_1171

Амфитеатър. Централният мотив който разделя парка е от насипен тип, обърнат към хотела. От него се наблюдава равна площадка с меки очертания за различни активности и игри като мини голф. Останалата част остава спокойна от общите активности. Алеята пресича шкарпа с известна драматичност в два прохода, рамкирани от заоблени каменни стени.

2.2____DSC_1948_1948

Каменният поток в задната част протича през алпинеум с извит дървен мост. Обикновено това е един от най-атрактивните елементи, който е интересен през всеки сезон с богатството на местна и друга растителност. Тъй като паркът е на равен терен, за да бъде "раздвижен" бе направено "сухо дере", над което минава мостчето. Също така бяха насипани хълмчета (геопластики), едното от които бе пресечено с двойка вълнообразни подпорни стени.

Детската площадка с пързалка и специалните гимнастически уреди са в близост до спортните съоръжения за големите. По алеята са разположени няколко пейки с перголи. Всички елементи на парковото обзавеждане са изградени от дърво с единно звучене. Оградата към пътя е озеленена и цели да отдели специално аранжираната територия, като над нея се извисяват само планините в далечен план.

1.1._Uva_Nestum_WineSPA_Park_Park

Алеята е покрита с гладка бетонна настилка, частично контурирана с каменни плочи от външната и овална канавка от другата страна, за бързо оттичане на водите. Материалите за изграждането са съобразени с местоположението в подножието на планината и строителните традиции на региона, сред които е местният камък в топли нюанси.

2.2____DSC_2124_2124

Озеленяване. Използвано е значително многообразие - над 800 вида растения. Равната тревна площ се прелива с тази непосредствено до хотела. Храстите са от много различни видове: ниски, стелещи се, вечно зелени, цъфтящи, рози и др. Те подчертават пътеките по дължината и срещите на алеите. Умело са комбинирани принципите на пейзажно планиране с геометрични форми.

1.2_______DSC_1920_1920

В началото е изписано името на комплекса UVA NESTUM от подстригани чимшири. Изразителната пластична емблема маркира входа на парка. Няколко реда кипариси очертават важните за комплекса посоки. По-високите дървета, широколистни и група иглолистни, са засадени към входната алея на хотелския комплекс, но са все още млади. Там където не трябва да се къса визуалната връзка, дървета са оформени със сферична корона. Цъфтящите дървета са желания акцент, било то с големи цветове или в наситени нюанси.

1.3__-_______DSC_2121_2121

Макар и още млад, паркът вече е достатъчно изразителен и придава неповторимо усещане за баланс и спокойствие, като едновременно акцентира върху хармоничната връзка с естествената красота на мястото. Умело градираните пространства изграждат специалното звено на комплекса - парковата обстановка, като място за отмора и нови богати впечатления.

Автор на текста: арх. Анета Трифонова

Сподели

Тагове: ландшафтна архитектура | озеленяване | парк ува нестум

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор