Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Хотелиерите търсят нови тенденции - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Хотелиерите търсят нови тенденции

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Арх. Мария Беремски
Интериорен дизайнер
Хотел „Метрополитън”


Арх. Беремски, според вас какъв е добрият интериорен дизайн за бизнес хотел?
Интериорът трябва да създава едно удобно за съвременния човек, интересно и забавно място. Сега бизнес може да се върши и на места, където е приятно да прекарваш времето си, затова обстановката играе все по-голямо значение.
 Хотел от този тип няма как да избегне повтаряемостта в решенията на стаите и апартаментите. Понякога с правилно избрания детайл повтаряемостта се превръща в не лош ефект, както съм се опитала да направя с осветителните тела, ревизионните решетки, детайла с номерата на стаите.

Защо се съгласихте да направите проекта?
Обичам да работя с хора, които имат амбиция да направят нещо добро, както „Вълканов и Миланов”.

Откъде почерпихте вдъхновение за хотел „Метрополитън”?
Преди да започнем, с инвеститорите бяхме на работна обиколка в Париж, където беше важно да установим какво от всичко, което видяхме оговаря най-много на техните очаквания. Беше приятно и изключително полезно за определяне на общата стилистична насоченост за хотел с това ситуиране и мащаб.

Бихте ли ни разказали по-подробно за детайлите при обзавеждането, за избора на материалите и произведения на изкуството?
Когато се работи за хотел, е лесно бюджетът да надхвърли разумните граници и виждам ролята на дизайнера и в това да посъветва къде не бива да се правят компромиси. Качеството на материалите и прецизността на пропорцията е от особенно значение за модерния интериор, например избирахме една по една плочите „Дайно” за иначе изчистената рецепция.
 Колкото до изкуството – него сме избирали и поръчвали с помощта на добрия ми приятел художникът Атанас Атанасов, чиито творби много харесвам. Негов е параванът с мистично средновековен и утринно романтичен ландшафт.
Той има и други две много интереси работи, които бяха показани пред публика на една изложба преди да украсят президентските апартаменти.    

Какво от предишния ви професионален опит ви беше най-полезно в работата по „Метрополитън” и защо?
Мисля, че за архитект, който се занимава с вътрешен дизайн, хотелът е много интересна задача дори само заради мащаба и възможността да продължиш да мислиш за него до последния детайл.
Помогна ми работата с „Радисън САС Гранд хотел” в София и най-вече опитът, който натрупах след 2 годишната ми работа в Лондон ми по голф проект в Пелопонес, Гърция.

На български или чуждестранни доставчици се доверихте?
Предимно на български производители, като работих и с няколко вносители - на мокети например.

Какви са тенденциите в дизайна на бизнес хотелите?
Напоследък е особено интересно да се работи в областта на хотелския дизайн, защото повече от всякога хотелиерите търсят да създават нови трендове. Публиката, особено по- младата, бързо се насища на поредната модна новост и търси следващато преживяване. Освен „St Martin’s Lane” в Лондон, „Sezz” в Париж, „Straf” в Милано, които са уникални по своя дизайн градски бизнес хотели, има и сравнително нова тенденция за изключително малки хотелски клетки с най-съвременното високотехнологично оборудване и футуристичен, флуиден дизайн. Примери са веригата „Easy Hotel” и най-вече „Yotel”, който е първият по рода си мини хотел на летище с 46 стаи-кабини за спане на летище „Гетуик” и 36 на „Хийтроу” в Лондон, където може дори се регистрираш сам. Не е лоша идея, ако имаш да чакаш 8 часа на летището само, за да смениш самолета. Следващият подобен ще бъде в Амстердам.

Сподели
 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор