Хотелиерите търсят нови тенденции

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Арх. Мария Беремски
Интериорен дизайнер
Хотел „Метрополитън”


Арх. Беремски, според вас какъв е добрият интериорен дизайн за бизнес хотел?
Интериорът трябва да създава едно удобно за съвременния човек, интересно и забавно място. Сега бизнес може да се върши и на места, където е приятно да прекарваш времето си, затова обстановката играе все по-голямо значение.
 Хотел от този тип няма как да избегне повтаряемостта в решенията на стаите и апартаментите. Понякога с правилно избрания детайл повтаряемостта се превръща в не лош ефект, както съм се опитала да направя с осветителните тела, ревизионните решетки, детайла с номерата на стаите.

Защо се съгласихте да направите проекта?
Обичам да работя с хора, които имат амбиция да направят нещо добро, както „Вълканов и Миланов”.

Откъде почерпихте вдъхновение за хотел „Метрополитън”?
Преди да започнем, с инвеститорите бяхме на работна обиколка в Париж, където беше важно да установим какво от всичко, което видяхме оговаря най-много на техните очаквания. Беше приятно и изключително полезно за определяне на общата стилистична насоченост за хотел с това ситуиране и мащаб.

Бихте ли ни разказали по-подробно за детайлите при обзавеждането, за избора на материалите и произведения на изкуството?
Когато се работи за хотел, е лесно бюджетът да надхвърли разумните граници и виждам ролята на дизайнера и в това да посъветва къде не бива да се правят компромиси. Качеството на материалите и прецизността на пропорцията е от особенно значение за модерния интериор, например избирахме една по една плочите „Дайно” за иначе изчистената рецепция.
 Колкото до изкуството – него сме избирали и поръчвали с помощта на добрия ми приятел художникът Атанас Атанасов, чиито творби много харесвам. Негов е параванът с мистично средновековен и утринно романтичен ландшафт.
Той има и други две много интереси работи, които бяха показани пред публика на една изложба преди да украсят президентските апартаменти.    

Какво от предишния ви професионален опит ви беше най-полезно в работата по „Метрополитън” и защо?
Мисля, че за архитект, който се занимава с вътрешен дизайн, хотелът е много интересна задача дори само заради мащаба и възможността да продължиш да мислиш за него до последния детайл.
Помогна ми работата с „Радисън САС Гранд хотел” в София и най-вече опитът, който натрупах след 2 годишната ми работа в Лондон ми по голф проект в Пелопонес, Гърция.

На български или чуждестранни доставчици се доверихте?
Предимно на български производители, като работих и с няколко вносители - на мокети например.

Какви са тенденциите в дизайна на бизнес хотелите?
Напоследък е особено интересно да се работи в областта на хотелския дизайн, защото повече от всякога хотелиерите търсят да създават нови трендове. Публиката, особено по- младата, бързо се насища на поредната модна новост и търси следващато преживяване. Освен „St Martin’s Lane” в Лондон, „Sezz” в Париж, „Straf” в Милано, които са уникални по своя дизайн градски бизнес хотели, има и сравнително нова тенденция за изключително малки хотелски клетки с най-съвременното високотехнологично оборудване и футуристичен, флуиден дизайн. Примери са веригата „Easy Hotel” и най-вече „Yotel”, който е първият по рода си мини хотел на летище с 46 стаи-кабини за спане на летище „Гетуик” и 36 на „Хийтроу” в Лондон, където може дори се регистрираш сам. Не е лоша идея, ако имаш да чакаш 8 часа на летището само, за да смениш самолета. Следващият подобен ще бъде в Амстердам.

Сподели
 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор