Важно е за кой пазар е предназначен даден архитектурен и интериорен продукт

(0 гласа, средно 0 от 5)
Ваня Миладинович - управител „Интегра” ООД
Арх. Николай Захов - главен архитект „Интегра” ООД


Какъв процент от общия бюджет на един проект е добре да се предвиди за интериор?

Ваня Миладинович: Точен отговор на този въпрос няма, защото той се определя от това какъв е интериорният проект - какво съдържа и какво е заданието от страна на инвеститора.  Често определените първоначални функции на помещенията - ресторанти или зали за забавление, в процеса на нашата работа променят генерално предназначението си. Интериорът не е само едно красиво столче и бляскава лампа, а много по-сериозна задача. Ролята на проектанта по интериора е значима част от цялостния проект и неговата реализация и това е факт, който инвеститорите дълго време не оценяваха.

От нашия дългогодишен опит сме стигнали до извода, че бъдещият инвеститор би трябвало да предвиди приблизително петдест процента от общия бюджет за всички довършителни работи. Това означава: настилки, обработка на стени, тавани, оборудване и обзавеждане на бани и тоалетни и осветление, изпълнени по вече изготвения интериорен проект.  В този процент влизат също така мебелите, завесите и допълнителните елементи от интериора.


Кога интериорните проектанти трябва да започнат своята работа?

Ваня Миладинович: Успоредно с архитектурния проект – тогава се решават изключително важни въпроси около функциите, за да се избегне препроектиране на обекта, както често се случва.

Арх. Николай Захов: След като е готов идейният проект на сградата, заедно с конструкторите и всички други инженери е добре да се включи и интериорният проектант в процеса. Той има една обединяваща роля да съгласува крайната визия на обекта с всички технически характеристики и естествено с функцията.

Бихте ли представили някоя от добрите практики?

Ваня Миладинович: Добрият пример е комплексът „Sunset Resort” в Поморие. Инвеститорът знаеше какво иска и осъзнаваше, че за да се постигне желаният ефект, трябва да се спазва проектът. Обектът е голям – 500 апартамента, 9 ресторанта и представителни части.
Вярвам, че този обект ще спечели повече клиенти, защото е пример как инвестиционните намерение се превръщат в реалност.

Арх. Николай Захов: Когато има ясни инвестиционни намерения и проектантът по интериора е вкючен от самото начало, той може да помогне при конкретизиране и завършване  на визията на инвеститора за обекта.
Единици са инвеститорите в България, които се допитват до специалисти архитекти, урбанисти и психолози, за това кой ще ползва съответния обект, дали има смисъл тази идея и как тя трябва да бъде развита.

Ваня Миладинович: Затова е важно кой и как ще консумира продукта, дали той е насочен към един пазар  от по- висок сегмент или за организирани пакетни услуги с преференциални цени. Защото във втория случай една сериозна инвестиция в интериора никога няма да се изплати.
 
Кога инвеститорът трябвада помисли за подмяна на  конкретно обзавеждане или конкретен интериор?
Арх. Николай Захов: Обновяване на интериора би трябвало да се случи,когато се изплатят първоначалните инвестиции. Разумните собственици го плланират след 3-5 години от пускане на конкретния обкт в експлоатация.
Световната практика е при добра реализация да не се налага ремонт минимум 10 години
Ваня Миладинович: Когато един интериорен проект, е изпълнен с компромиси в качеството - ремонтите и подмяната му се налагат почти ежегодно.

Необходима ли е подмяна на мебелите в тон с модата?
Ваня Миладинович: Това не може да става изкуствено по повика на модна тенденция, защото те са част от общия интериор. Всяка една подобна подмяна би довела до тотална дисхармония.
Сподели
 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор