Паркингите – днес и утре

(0 гласа, средно 0 от 5)
Лилия Тентениева-Димитрова

Проблемът с паркирането всеки ден става все по-сериозен в София, но той се развива с не по-малка скорост и в другите големи градове в страната. Тротоарите се превърнаха в непреодолими препятствия, защото са запушени от паркирани коли, за които няма място на уличните платна. Никой не би попитал защо колите са спрени на забранени места, тъй като е известно, че броят на легалните места за паркиране е ограничен.

Ако оставим споровете къде, как и кога да бъдат построени подземни и наземни гаражи на архитектите и общинските съвети, можем да проследим едно изследване на международната консултантска компания „Колиърс Интернешънъл” (Colliers International), колко струва паркирането на автомобили в целия свят.

Цените
Водач в класацията за най-скъпо струващо паркомясто е Лондон – на ден шофьорите плащат средно по 68,97 щатски долара или 1 167 долара месечно. Следва Уест Енд с 62,23 долара дневно или 1 136 долара месечно.
На трето място в класацията се нарежда Сидни, Австралия с 775 долара такса за паркинг месечно. Интересното е, че трите най-големи австралийски града – Сидни, Бризбейн и Пърт попадат в челната десетка на изследването. Делхи пък е градът, където можеш да оставиш автомобила си за най-малко пари – само срещу 1,75 долара на ден. А в столицата на Русия - Москва паркирането струва 61,54 долара дневно и 461,58 долара на месец.

В САЩ средно месечно шофьорите плащат по 153,79 долара, сочи изследването на международната консултантска компания. Най-скъпо е в Среден Мантхатън (Midtown), където месечната такса за паркиране е 528,44 долара, а най-евтино е в Бейкърсфийлд – 40 долара.
В цяла Северна Америка градове като Ню Йорк и Бостън изглеждат много скъпи, но всъщност цените там са ниски в сравнение с месечните такси на Лондон, Сидни и Хонг Конг, обобщават от „Колиърс”.

Къде сме ние
Столицата ни попада също в таблиците на проучването с дневна такса за паркомясто от 13,85 долара и съответно 269,26 долара на месец. Тарифите са почти същите като в Маями - 13 долара на ден и 118 долара месечн, Будапеща - сътветно 13,85 долара и 307,72 долара и Сао Паоло – 15 долара и 120 долара. Ако трябва да се сравним и по този показател с Румъния, проучването показва, че в Букурещ едно паркомясто на ден струва 7,69 долара и 153,86 долара месечно.
Тези данни показват все още неразрешения у нас проблем с липсата на достатъчно места за паркиране, което нарежда столицата ни сред градовете с високи такси в световен мащаб.

Решение насочено към бъдещето
Докато у нас тепърва ще се създават традиционни места за паркиране оборудвани с все по-високо автоматизирани системи, първият в света природосъобразен обществен паркинг е вече построен. Той е дело на американските архитекти и дизайнери от Moore Ruble Yudell Architects and Planners. Сградата има свидетелство от LEED и е построена в Санта Моника, САЩ.
Паркингът е снабден с фотоволтаични клетки, които изцяло покриват неговите енергийни нужди. Всички използвани материали подлежат на рециклиране, а наличните облицовки и настилки не отделят токсични емисии. Създателите на футуристичния проект са използвали нискоемисийни стъкла с енергоспестяващи механизми при остъклените зони. Съоръжението е снабдено и със система за събиране и пречистване на дъждовна вода.
Паркингът има капацитет от 900 паркоместа, от които 14 са предназначени за електрически автомобили. Сградата е с 6 надземни и 2 подземни етажа.
Архитектите са помислили и за колоездачите – направили са места и за велосипеди, които могат да бъдат използвани безплатно.

Сподели
 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор