Изтънчената красота на балансирания интериор

(3 гласа, средно 5.00 от 5)

First_pic_na4alna_na4alna

Проект: DA Architects

Студио „DA architects” е основано през 2013г. от Юри Танов, Александър Асенов и Мартин Ряшев, като за скромните 5 години от своето съществуване, архитектите жънат множество успехи в сферата на архитектурното проектиране и интериорния дизайн. Едно от последните признания на младия екип е именно в сферата на офис пространствата, или по-точно първа награда за "най-добър офис/работна площ" в Dibla Design Awards 2017. Техния иновативен подход към всяко едно ново предизвикателство е изходната точка, от която се раждат идеи, способни да обърнат представите ни за оформяне на пространството на 360 градуса. Характерни за „DA architects” са смелите елементи, нестандартните решения и простора, който могат да създатат и в „най-неудобните” ситуации и всичко това съчетано с много стил и елегантност.

Инвеститор: Сектрон
Гранитогрес, санитарно оборудване: 
Ceramiche classic

Климатизация: Софклима
Климатизацията в Сектрон е изпълнена според всички критерии за поддържане на параметри в микроклимат на работното място, съгласно нормативните изисквания, а именно поддържане на температура, скорост на въздуха и относителна влажност.
Инсталираното оборудване се състои от високо ефективни рекуперативни блокове, отговарящи независимо за поддържане качеството на въздуха и ниските емисии на СО2 с минимална загуба на топлина. За дообработка се разчита на една от най-модерните, икономични и интелигентни системи, а именно така наречените VRF агрегати на TOSHIBA, позволяващи прецизно управление, измерване на температурата в работните зони и централизирано управление посредством BMS (Building Management Service) система.

"Благодарение на съвместна работа с колегите от DA architects, изпълнителите от B4 и ръководството на Сектрон се постарахме да интегрираме модерна и икономична система по уникален и дизайнерски начин, позволяващ изпълнението на този модерен и съвременен офис".

Поредният пример за доказания талант на младия екип архитекти, е новият офис на компанията Сектрон, разположен в самостоятелна сграда в столицата. Проектът има за цел реновация на съществуващите офис пространства, така че да се създаде един модерен и луксозен облик на фирмата, който да отговаря на водещата й позиция на пазара. Новото пространство позволява повече място за излагане на най-новите технологии при системите за сигурност и наблюдение, както и допълнително удобство за клиентите и служителите на фирмата.


Седалището на Сектрон се разполага в самостоятелна сграда на два етажа с обща площ от 2000кв.м, която съдържа рецепции, офиси, магазин за директни продажби, конферентна зала, експозиционна част и кабинет на управителя.

SCN_021_Crop_vm_sn_2_02

На входа на сградата ни посреща  вертикална градина с автоматизирана поливна система, като препратка към външната среда около сградата и чрез нея умело се размива границата между интериор и екстериор. Изобилието от дневна светлина в тази зона, позволява една добра осветеност на входа дори и в по-мрачните дни, като по този начин се създава усещането за простор и лукс. Това усещане се засилва в просторното фоайе, в единия край на което, се разполага широко стълбище свързващо двата етажа. 

Част от политиката на компания Сектрон, е освен да бъде в крак с най-актуалните продукти и технологии, да води непрекъснати обучения на своите клиенти и партньори, чрез т.нар Сектрон Академия, така че те да имат възможност да се специализират в работата с високо технологични системи за сигурност и да получат нужния сертификат след всеки курс. За тази цел, архитектите предвиждат две тренировъчни зали за обучение - всяка на отделен етаж и с различно разпределение, за да може максимално добре да се представи нужната информация.

Залата на първи етаж е тип аула, в която на няколко реда едно зад друго се разполагат бюра, обърнати към информационен екран. За разлика от нея, залата на втори етаж е тип конферентна, така че курсистите да имат пряк визуален контакт по между си и да могат да обсъждат представената вече информация.

SCN_016_016

На първи етаж ще намерим още магазин за директни продажби с пряк достъп навън, както и голямо open space пространство за работа с клиенти. Статичните елементи като стени, тавани и мебелите за съхранение са решени в бяло, а акцент тук са единствено столовете, комбинация между меко сядане и офисни, изпълнени в ярки цветове, така че пространството винаги да бъде изключително изчистено от ненужни детайли, просторно и стилно, а разнообразието в него да се дължи най-вече на хората, които ще го използват. Допълнителна красота и модерно излъчване придават конструктивните елементи разположени пред прозорците, които пряко свързват архитектурата с интериора на сградата.

SCN_007x_sn_4_4

На втория етаж намираме стилна рецепция изпълнена в мрамор и минималистичен черен плот, която е разположена пред ламперия от американски орех. Ламперията  преминава от декоративен елемент, към място за съхранение и вход за заседателна зала и зала за обучение. Така  архитектите обособяват един многофункционален елемент, като отделен обем от дърво, който се превръща в интересен акцент съчетаващ едновременно функционалност и красота и контрастиращ на светлите тонове в общите части. Целият етаж представлява комбинация от дърво, камък и мрамор – материали доказани във времето като актуални и не излизащи от мода. Интересно решение е как функцията на всеки един от тях се променя в различните помещения и така например, подът се превръща във врата, а мебелните облицовки в стени.

SCN_005_for_web_005

Американски орех намираме освен зад рецепцията, така и в заседателната зала и кабинета на управителя. Освен него, различно приложение намира и мраморът. Той например служи както за „лице” на рецепцията, така и за облицовка на стените в кабинета на управителя, придавайки типичния за него луксозен облик на помещението. Отново американски орех е използван като покритие на тапетната врата, водеща в този кабинет. Тук специално място е отделено на колекцията от спортни автомобили на управителя, като в синхрон с тях е избран и столът Recaro, озвучителната система и стенния часовник. 

SCN_004_04_divani

Впечатление правят иноксовите крака на бюрото, съчетани с тези на ниската маса, чиято тежест бива балансирана от тънките метални крачета на меката мебел, които я олекотяват и дават допълнителен въздух на стаята. Фрезованите, вертикални дръжки в комбинация с дървените повърхности, удължават пространството във височина и са поредния красив и модерен елемент, характерен за този проект.

SCN_00_Title_2_02_zala

В заседателната зала отново имаме игра на материали. Тук акцентът пада върху интериорната врата, която от външната страна е облицована с дървени плоскости, за да бъде част от мултифункционалния елемент зад рецепцията, а от страната на залата е покрита с каменна облицовка, подобна на тази на пода в общите части на сградата. Внушителния вид на дебелата 17 см врата, се допълва от вече позната кант дръжка с черен профил, повторена по стените от американски орех в стаята. Заседателната маса с модерна форма също е от дърво, като до нея е разположена зона с меко сядане,  на елегантни, минималистични крачета, където могат да се водят разговори в по-неформална среда.

Друго голямо преимущество на новият офис е по-голямото пространство за излагане на продуктите на различните фирми, които Сектрон представлява. Новото разпределение позволява да се обособят отделни зони за по-известните марки, с които компанията работи и на които иска да акцентира. Ходовите линии са предвидени така, че клиентите лесно да се ориентират и свободно да преминават между различните мострени продукти. Голяма видео стена в края на изложбената част, изградена от специални HD eкрани, демонстрира на клиентите в реално време различни решения за видео наблюдение и е следващият притегателен елемент на втория етаж на сградата.

SCN_019_019-019

Иновативните технологии, съчетани с изключително модерния дизайн на помещенията, правят новият офис на Сектрон един чудесен пример за това, как трябва да изглежда една бързо развиваща се, креативна компания, с фирмена политика, насочена все повече към иновациите и грижата към клиента.

Благодарение на архитектурно студио „DA architects”, работната среда придобива една добавена стойност, така че офисът вече да не е просто място, на което да намерим всичко необходимо и да „свършим работа”. Доказано е, че добрата работна среда, повишава не само качеството на работа, но и подобрява значително качеството на живот на хората, които прекарват по-голямата част от деня си в нея.

Автор: Вяра Алексиева (интериорен дизайнер)

Сподели

Тагове: daarchitects | офис | сектрон

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор