Новото лице на шоурум пространството

(1 глас, средно 5.00 от 5)

_WS_1_resize_001
Интериорен дизайн: DA architects
Фотограф: Минко Минков
Осветителна тела: Волфрам студио, Дизайнерско осветление

Нека си представим един шоурум за мебели...Приглушено, насочено осветление, големи, лъскави витрини и разходка между перфектно оформени кътчета, които да показват продуктите в естествената им среда, за да може клиентите по-лесно да си представят, как би изглеждала тяхната покупка извън магазина. След като ви въведох в желаната обстановка, мога да кажа само, че проектът който следва да бъде описан няма нищо общо със стандартните ни представи и за пореден път DA architects доказват, че архитектурата може да промени начина ни на мислене и гледната ни точна относно заобикалящия свят.

Може да се каже, че Workspace е нов тип шоурум, предназначен за иновативно мислещите хора, които предпочитат свободата на модернистичния подход пред рамките на общоприетите норми. И както при полагането на основите на модерната архитектура присъстват нейните пет отличителни елемента, така и тук архитектите залагат няколко опорни точни, които да правят проекта им разпознаваем.

WS_title4_resize-004_daarchitects

Ще започна от входа и рецепцията, които първи правят впечатление. Благодарение на високия таван е създадена монолитна структура от шперплат, която служи като тип преградна стена между входното пространство и останалата част от помещението. Освен, че отделя, същият този елемент обединява различни функции, тъй като в последствие преминава в рампа за излагане на предлаганите мебели. Топлината на дървото омекотява изключително изчистеното от гледна точка на материали пространство и е в контраст със „студения“ бетоновия под, като по този начин нестандартната форма на структурата изпъква и привлича вниманието на посетителя. Въпросната рампа е под наклон, достатъчно голям, че да позволява излагането на мебели в дълбочина, така че и последните редове да се виждат добре и достатъчно малък, за да не позволи разместването им.

Осветителните тела - "композиция от отвеси" над рецепцията, както и композицията от LED профили в единия от контейнерите са прецизно изпълнени от Волфрам студио. Фирмата е специализирана в проектиране и изработване на осветление. Екипът от дизайнери е с богат опит в създаване както на цялостни концепции за конкректи места, така и на уникални осветителни тела.

_WS_19_resize_019

Тази експозиция завършва с втория знаков елемент, с който може би Workspace ще бъде запомнен, а именно единият от двата корабни контейнера, които също имат функцията на експозитори. Наслагването на акценти в тази част по никакъв начин не е прекомерно, тъй като всичко в контейнера – от стените до мебелите, е решено в черно. Създадено е едно изключително елегантно пространство, което изглежда сякаш поставено върху дървения шперплат, така че да се получи интересна игра на равновесие. От тук може да се види добре всяка част от шоурума, благодарение на разликата в нивата и по този начин самото пространство изглежда още по-обширно и интересно.

_WS_7_resize_007

Другият контейнер е разделен на две части, така че да се обособят две по-малки пространства, в които главните герои са композиции представляващи места за отдих, изчакване или по-изолирана зона за разговори. Минималистичния стил на предлаганите мебели, чудесно се съчетава с индустриалното излъчване на контейнера, който от своя страна е препратка към все по-голямата нужда от рециклиране и  RE-USE, каквото е именно едно от изискванията на клиента.

WS_title2_resize_galeria-002

Изложени по интересен начин, може да видим различни видове конферентни зали, lounge предложения и офисни мебели от разнообразно естество. Те ненатрапчиво преливат в истинската работна част, предназначена за служителите на фирмата, където концепцията на шоурума е одухотворена от човешкото присъствие. Разположени в непосредствена близост до прозорците, работните бюра могат да получават изобилие от дневна светлина, като по този начин освен домакините, всеки един клиент се радва на удобство и приятна обстановка.

_WS_10_resize_010

Тази тенденция все повече се налага в проектирането на офиси и работни пространства, тъй като в основата на работната сила е човекът, а той трябва максимално да се чувства в естествената си среда, за да може да бъде продуктивен и да изпитва удовлетворение от свършената работа. Индустриалният стил, в който е издържан шоурумът също е предпоставка за една приятна работна среда, тъй като се характеризира с ограничена гама от цветове и материали, умело съчетани по между си, така че вниманието да бъде съсредоточено върху основната функция на мястото. Шоурумът е една перфектна експозиционна машина, която не е свързана пряко с продуктите, които представя и по този начин лесно може да се адаптира към различните нужди на пазара.

Освен дневната светлина, за цялостния модерен облик на пространството допринасят специално подбраните осветителни тела, разположени върху релси или закачени на видимо, висящо от тавана окабеляване. Чрез светлината са отделени различните видове пространства, като се акцентира върху всеки един детайл на изложените мебели, а те от своя страна си остават главните герои, позиращи под светлината на прожекторите. 

_WS_13_resize_013

За да обобщя значението на този проект, мога най-вече да кажа, че архитектите от DA architects са т.нар. пионери в своята сфера, а за да си такъв се изисква на първо място смелост, въображение и иновативно мислене. В България индустриалният стил е по-труден за приемане, тъй като за съжаление нямаме богатството от изоставени, но поддържани фабрики, превърнати в лофтове и мезонети, както в по-развитите страни.

Едно пространство като Workspace обаче, може да ни накара да се замислим и да приемем неща поставени извън зоната ни на комфорт, да останем учудени и в същото време впечатлени от новите хоризонти, пренесени на родна земя, а ако не можем сами да дадем оценка на видяното - няма проблем, за това вече са помислили членовете на международното жури от BIG SEE Awards.

Автор: Вяра Алексиева, интериорен дизайнер

WS_Plan_resize_plan
_WS_16_CR_resize_galer_16
_WS_11_resize_galer_11
_WS_6_resize_galer_6
_WS_5_resize_galer_5

 

Сподели

Тагове: da architects | workspace