ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОФИС СГРАДА BULGARIA TОWER

(0 гласа, средно 0 от 5)
Интервю с инж. Николай Галчев
Главен изпълнителен директор на „Галчев инженеринг груп”


- Фирма „Галчев инженеринг груп” има репутацията на надежден строител на престижни обекти. Беляза ли „България тауър” нов етап в развитието на вашата фирма?
- Всеки обект е едно ново предизвикателство за нас и „България тауър” не е изключение. Ние се стараем да вложим душата си във всеки строеж като старите майстори строители. Неслучайно нашият девиз е „Създаваме стил”. „България тауър” е един от обектите ни, в който имахме възможността да работим в тясна връзка между строители и архитекти и резултатът е виден – сградата има запомнящ се силует и стана
един от ориентирите на бул. „България” в София. Това постижение не остана незабелязано и в бранша – „България тауър” бе номинирана за сграда на годината в конкурса на в. „Строителство” градът за 2009 г. „Галчев инженеринг груп” бе избрана в конкурс на в. „Строителство” имоти за строител на 2009 г. именно с кандидатурата си с „България тауър”.

- Какви са характерните особености на строителството в София, с които трябва да се съобразява вашата фирма при работа на нейната територия, във връзка с уличната регулация, в случая на бул. „България”, и вертикалната планировка, както и всички останали разрешителни и контролни функции от общината и строителните орган?
- Строителството в градската част изисква особено добро планиране. Ограниченията, които налагат общините, са в интерес на живеещите около строежите и ние трябва да се съобразяваме с тях. В случая с «България тауър» в съседство има освен живеещи
и училище, което ни накара да бъдем особено внимателни, защото за нас е важно да предотвратим и най-малката възможност от случайни инциденти. В този конкретен случай направихме висока ограда между строежа и училището, която остана и след  строителството като дар от нашата фирма. При строителство в оживени градски части всеки случай е различен. Затова ние обръщаме внимание на условията, в които работим, и планираме нашата дейност така, че да не смущаваме околните.

- Как се повлия спецификата на организация на строителството от характера на сградата, която в случая е мултифункционална и включва главно офиси, търговски обекти и заведения за хранене? Това усложни ли инсталационните проблеми и продължи ли сроковете?
-„България тауър”е добър пример за организация на строителството за многофункционална сграда, в която по време на строителния процес се наложиха промени в предназначението във връзка с искания, постъпили от бъдещите обитатели на сградата. Това наложи промени в проекта, които засегнаха почти всички инсталации и, естествено, удължиха първоначалния срок за изпълнение. Добрата координация между възложителя, проектантите и строителите ни помогна да разрешим всеки възникнал конкретен въпрос. Но проблемите са за това, за да се решават.

- Какви трудности преодоляхте при изграждането на трите подземни нива при наличието на силни подземни води под строителния терен? Имахте ли опит в изграждането на шлицови стени и по какво ноу-хау изградихте бентонитовата облицовка на шлицовите стени?

- Това е първият обект в София с три подземни нива и се наложи да прилагаме нови технологични решения. За поддържане на ниско ниво на подпочвените води изградихме дренажни кладенци, които след изграждането на обекта до кота нула бяха затапени
по разработена във фирмата ни технология. Проектното решение на сградата с шлицови стени даде възможност да използваме и бентонитовата хидроизолация – една нова технология, която не допуска проникването на подпочвени води в сградата. Това е удачен пример как в строителството могат да бъдат използвани нови технологии – необходимо е изпълнимо проектно решение.

- Какви качествени стандарти покрива в груб строеж вашата фирма и как осигурявате покриването на стандартите при късите срокове на строителство?
В „Галчев инженеринг груп” имаме бригади за груб строеж с дългогодишен опит, които са с нас от създаването на фирмата преди повече от 15 години. Това са квалифицирани и опитни работници, които са професионалисти в областта си и са в състояние да изпълнят всеки проект. Ние се гордеем с факта, че не правим компромиси с качеството на извършените работи и това е част от културата на нашите работници.
Дългогодишният ни опит ни е убедил, че качеството на нашата работа е от изключителна важност. Имаме специалисти по качество, чиято основна задача е да следят технологията на изпълнение и качеството на вложените материали, за да сме уверени, че ще постигнем очакванията на нашите инвеститори.

- Кои от довършителните работи пое „Галчев инженеринг груп” и как бяха извършени те?
- «Галчев инженеринг груп» има над 60 изградени обекта в цялата страна, предимно като главен изпълнител. Като главен изпълнител носим отговорността за цялостното изпълнение на обекта в съответствие с изискванията на инвеститора. По-голямата част от довършителните работи по «България тауър» възложихме на «Галчев инженеринг» ЕООД, специализирана компания в «Галчев холдинг» за довършителни работи. Това ни осигури добра координация и в резултат качество на изпълнението.

Високите критерии на инвеститора за довършителните работи бяха постигнати в сътрудничество с екипа на проектантите от „Вамос” ООД. Наличието на постоянен представител на инвеститорския контрол през целия период на строителството бе добра възможност „на ход” да решаваме възникнали въпроси и да не забавяме строежа.

- Какви са перспективите на нашите добри строителни фирми, към които смело причисляваме „Галчев инженеринг груп” в период на силно намаляване на гражданско строителство. Ще се включите ли по-активно в инфраструктурните обекти и пътищата, където ще бъдат концентрирани усилията на държавната строителна политика?
- Развитието на инфраструктурните проекти чрез европейско финансиране е възможност както за страната да създаде по-привлекателни условия за бизнеса, така и в частност за строителството да преодолее стагнацията във високото строителство.

Ние анализирахме дейността си и вече сме предприели активни действия за разширяването ни в посока на инфраструктурното строителство. Опитът и репутаци елнението на големи обекти във високото строителство ни даде възможност да намерим правилните партньори, с които съвместно участваме в търгове в пътния сектор. Правилният подход е да се преструктурираме, да развием капацитета си за да бъдем успешни в новите условия.
Сподели
 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор