Реконструкция на Корпоративна сграда на Теленор България

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Telenor_07_nachalo
Проекът на арх.Ангел Захариев и арх.Асен Милев, А и А Архетекти ООД за реконструкция на Корпоративна сграда на Теленор България участва в архитектурния конкурс АРХИНОВА 2015.

След като един от глобалните лидери в телекомуникациите - Теленор Груп придоби Глобул в началото на 2014 г., компанията предприе мащабна кампания за корпоративна трансформация на българският оператор. Съществена част от ребрандинга бе превръщането на съществуващата корпоративна централа в най-съвременен високотехнологичен централен офис на Теленор България, следвайки духа и корпоративните ценности на напредничавата норвежка компания. След реконструкцията, корпоративната сграда на Теленор България се превърна в успешен пример за прилагане на иновативни концепции и дизайн.
Telenor_02
В основата на тази трансформация е новата философия за съвременното високо-технологично работното място, отразяващо актуалните тенденции в развитието на технологиите, мобилността, динамиката в работните отношения между хората и възможностите да се приспособяват към средата в която работят. Новата концепция разбива наложените в България стереотипи за изграждане на офисно пространство, предлагайки новаторски подход, който обръща посоката на неговото развитие - от строго фиксирано и зависимо от даденостите на „отреденото” пространството, към динамично и зависимо от човека и работните процеси. Отделното работно място се разглежда като свободно за определяне пространство в рамките на различни опции, в зависимост от конкретните работни процеси, формиране на екипи, нужда от специално оборудване и т.н. Всяко едно работно място е неопределено и свободно да бъде заето от всеки един служител в компанията и разполага с работен плот който може да променя своята височина в зависимост от работните навици на човека.  
Telenor_03_office
С този нов подход към работното пространство се цели да се повиши креативността в работния процес, комуникацията между отделните звена в компанията, повишаване на работоспособността и удовлетвореността от работната среда. Също така се създават предпоставки за сериозни икономии от текущи разходи и от инвестиции в преустройства свързани с динамичното развитие на компанията.

За постигането на всичко това се предприе мащабно преустройство засягащо цялата сграда, включително околосградното пространство. Единствените незасегнати елементи са фасадата и носещата конструкция. Сградата е постоена през 2007 година като корпоративна сграда, част от комплекса на Бизнес Парк София. Цялостно преработени са всички сградни инсталации: климатизация, вентилация, електро инсталации, телекомуникации, включително и асансьорите. С новите инсталации се постигат по-високи прараметри на микроклимата в помещенияата и по-голяма енергоефективност. 

Всеки офисен етаж бе основно преустроен, като се обособяват работни зони  в различни кътове, зали за срещи, тихи стаи, мултимедийни зали, зони за съхранение на персонални вещи, зони за рекрация, зони за копирна техника. 
Към всеки етаж, освен работните и рекреационните пространства са обособени зони разполагане на произведения на изкуството, които да бъдат част от интериора и живота на офиса. В тези зони са изложени различни видове произведения на изкуството, тематично свързани с отделите, като освен произведенията на известни съвременни български автори, бяха изпълнени на място върху някои зони п ровокативни произведения на млади автори. 

На партера са разположени зали за обучения и презентации, с възможности за преконфигуриране с подвижни стени, голяма зона за рекреация и неформални срещи. Предвидени са нови санитарни възли за хора в неравностойно положение. Предвиждат се съблекални и душове за служители които идват на работа с велосипеди. Основното стълбище е преобразено с арт инсталации, с цел да се мотивират хората в сградата да го използват по-често и да се движат повече.
Telenor_15_foaie
Основно преустройство бе извършено на входното пространство на сградата, където беше изградена нова централна рецепция, нови входове, места за изчакване, контрол на достъпа, корпоративни визуални знаци и символи, мултимедия, декоративно осветление. 
Telenor_06_green
Реконструирано е и околосградното пространство. Проектирани и изградени са нови елементи на градския дизайн: пейки, кашпи, пространства за отдих и рекреация, нови корпоративни символи, нови настилки, декоративно и фасадно осветление.
Telenor_01
Telenor_04_otvan
Telenor_05_otvan
Telenor_08_foaie
Telenor_09_office
Telenor_10_office
Telenor_11_office
Telenor_12_office
Telenor_13_plan
Telenor_14___

 
 
Сподели

Тагове: а и а архитекти | архинова | теленор

 

Новини

14 Декември 2017, 12.34
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай...
27 Ноември 2017, 11.06
На 22.11.2017г., в пресклуба на БТА, „Българска асоциация за изолации в...
21 Ноември 2017, 11.58
• В рамките на изложбата, на 22 ноември 2017 г. от 18:00 ч., архитектите от АДА АД...
Медийни партньори
VIP медиен партньор