Интериорът на Мол Варна акцентира върху рекламните площи

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Проектантски екип – вътрешна архитектура:
арх. Добринка Петкова; арх. Г. Бачев; к. арх. Йоана Йончева; Виктория Табакова
Антон Танчев; съставил: арх. Д. Пекова


Обект на интериорния проект са всички общи части на Мол Варна - пасажи пред магазините, служебни стълбища и коридори и санитарни възли на всички нива на сградата.

Основните теми на пространството се извеждат чрез оформлението на стените, пода и тавана, и осветлението.

Концепцията на проекта е общите части да се третират дискретно, без силни контрасти в съчетанието на цветове и материали, за да могат витрините и рекламите на магазините да са доминиращ акцент и максимален притегателен център на посетителския интерес. Това се отнася предимно за атриумното пространство, което минава през четирите етажа. То е част от обтекаемата ходова линия и формата му наподобява кораб в хоризонтален разрез.



Фасада
Главните входове на двата блока са характерно изразени вертикално чрез наклонена структурна окачена фасада, подчертана от масивна рамка, облицована с вентилируема керамика. Други вертикални акценти са окачената вентилируема керамична фасада и стъклените шлицове на стълбищните клетки. Окачената вентилируема дървена фасада, използвана при главните входове, придава специфичен фон на името на обекта.
Pедуването в хоризонтално отношение на окачената вентилируема дървена фасада, структурна окачена фасада и алуминиеви жалузи на останалата част от фасадата, кореспонденцията и с вертикалните елементи обогатява обемно-пространственото решение.

Настилки
Подът на пасажите е решен в активен растер от полиран гранит в два цвята – бял и кафе. В партерния етаж три от пробивите са обогатени с декоративни кръгове, включени в настилката.
Във фудкорта (мястото в търговски център, където са разположени заведенията за бързо хранене - food court)  и на последния етаж растерът е запазен, като при местата за сядане той е разбит с големи карета, които концентрират вниманието върху зоната. В служебните коридори и стълбища настилката е полиран гранит в неутрален цвят.

Стени
По-голямата част от стените в общите части са витрини на магазините в мола, следващи меката ходова линия – те са конвексни или конкавни за различните магазини от двете страни на ходовата линия. Там, където има плътни части, както е при асансьорите, са оформени пана с облицовка гранит, като растерът на настилката е ‘плъзнал’ по стената.

Тавани
Таваните на мола са дискретни, по-голямата част са от гипсокартон в бял цвят. Във фудкорта над павилионите за храна таванът е растерен.

На някои места в пасажите са предвидени кръгли елементи със скрито осветление, които са в едри форми и свежи цветове. 

По-специално са проектирани премостванията между пасажите на мола – таванът им е с растер от светещи пана от матиран поликарбонат. Така те видимо се „олекотяват“, отделят се визуално от пасажите и се възприемат по-скоро като част от въздуха на атриума, отколкото като плътни мостове.

Формата на атриума, отваряща се като бленда, в която са вписани просветите на последно ниво, е подчертана чрез декоративна греда от гипсокартон с лента скрито осветление по средата. Подпокривното пространство е третирано по-активно над мястото със заведения за бързо хранене, където са предвидени червени платна във формата на вълни, закачени за тавана и подчертани със скрито осветление.

Колоните по протежение на пасажите, тангиращи просветите, са кръгли. Те са облечени с еталбонд в бял цвят. Основата и завършекът на всяка колона са защитени със сатенирана лента от неръждаема ламарина. По оста на всяка колона се появяват два светещи вертикални шлица, чиято цел е визуално да свият колоните и да ги направят по-стройни.

Осветление
Основното осветление на общите части е с кръгли луни. Светещите акценти са хоризонталният светещ шлиц в декоративната греда, както и няколко овални канделабри със скрито осветление в тавана на пасажите и фудкорта. Около асансьорите са предвидени и стенни аплици.

Парапети
Парапетите в интериора на мола са на метални носачи със стъклени пана и метална ръкохватка. Всички метални части са сатениран хром, а стъклата са ламинирани.

Санитарни помещения
За пода на тоалетните са предвидени теракотени плочи, а стените са облицовани с фаянс. Тук отново е използвана комбинация от плочи в два цвята – бежов и бордо, като растерът на пода е шахматен, а стените са предимно светли, с тъмни ленти. Стенните плочи са с фин растер 10/5 см. Преградните стени са плоскости в естествен фурнир. Мивките са вградени в гранитен плот, предвидени са огледала във вид на непрекъсната лента по стените над мивките. Към всяка група санитарни възли са предвидени клетки за хора в неравностойно положение, оразмерени и оборудвани спрямо европейските изисквания.

Подвижно обзавеждане
В партера се предвижда разполагането на рецепция с кръгла форма, с лице от матиран поликарбонат, осветен със скрито осветление, и гранитен плот.
Сподели
 

Новини

14 Декември 2017, 12.34
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай...
27 Ноември 2017, 11.06
На 22.11.2017г., в пресклуба на БТА, „Българска асоциация за изолации в...
21 Ноември 2017, 11.58
• В рамките на изложбата, на 22 ноември 2017 г. от 18:00 ч., архитектите от АДА АД...
Медийни партньори
VIP медиен партньор