ПФОЕ МОЛ – без компромис в качеството на материали и изпълнение

(0 гласа, средно 0 от 5)
Арх. Анета Трифонова, инж. Дияна Кинова

ИДЕЯТА
Търговският център се изгражда по идея на Карл Хайнц Пфое, собственик на Pfohe Mall  в България. Теренът е закупен за шоу рум на автомобили, но в последствие за целта е намерено по-подходящо по площ място на входа на Варна.
Строителство на такъв тип сграда изпреварва с няколко месеца бума на инвестиции в търговски центрове тип молове.
За проектанти на обекта след конкурс инвеститорът избира архитектурно студио “Дизарх” на базата на богатия им опит в проектирането на обществени и търговски сгради и не на последно място заради творческия им потенциал. Арх. Светослав Станиславов и арх. Деян Жечев разработват концепцията на Pfohe Mall  след проучване на подобен тип центрове в Хамбург, други европейски градове и САЩ.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ
Сградата е ситуирана на едно от най-оживените кръстовища във Варна и относно комуникации и логистика тя се намира на много подходящо място. Друг голям плюс за обекта е близостта му с магазините “Пикадили”, “Мосю Бриколаж” и “Дом Младост”, който се проектира в момента.
Сградата има 8 фасади и няма гръб - тя може да бъде заобиколена отвсякъде, дори вътрешната част на фасадите е достъпна като комуникация. Сложността при проектирането идва от характеристиките на парцела, съдържа територия с дълбоки изворни минерални води. Въпреки това реализацията на проекта е успешна.

ФУНКЦИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА СГРАДАТА
Поради нетипична форма на терена се налага проектиране на два отделни блока със своеобразна топла връзка,  пробита само в партерния етаж. Има връзки към подземните етажи на търговския център. Създава се  максимално чиста и гъвкава конструктивна схема, която да дава възможност за активна промяна на модулите, отдавани под наем. Това е задължителна практика при проектирането на този тип сгради, тъй като промени в площите се правят до завършването на търговския обект.

Безспорно най-важното нещо в един търговски център е функцията, но специално внимание тук се отрежда на фасадата, която съчетава модерни материали - дървена вентилируема фасада с керамична фасада и стъкло. Съчетанието на материалите и цветовете на фасадата е нестандартно, но ефектно и авангардно.

Сградата е решена на четири надземни нива и две подземни. Изграден е подземен паркинг  и е  постигнат необходомият брой паркоместа. В сутерена са отделени 1200 кв. м за търговска част в блок А.

И в двата блока има депа за отпадъци  достъпни с ескалатори. Зареждането на магазините също е от два пункта.

Трите надземни нива са с конструктивна височина 5 м. Последният, терасовиден етаж, е предвиден за бързо хранене. В Блок А има 5 заведения, а в другата част на сградата е първият във Варна боулинг център  и казино. Атракционите са осигурени с отделен вход и асансьор, за да могат да функционират и в извън работното време на търговския център. Двата елемента са свързани с тераса, която в топлите сезони предоставя допълнителна функционалност.

В двата блока основната комуникация на пътникопотока е чрез 14 броя ескалатори.
Чистата търговска площ е 11 000 кв. м, а останалата част от сградата са общи части, атриуми, галерии, паркинги и т.н.

Сградата е изпълнена по план, без допълнителни промени. Всеки изпълнител, подизпълнител, материал е избран с участието на проектанта, което осигурява съгласуването и качеството на проекта и изпълнението.

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ
Енергоефективността за подобен обект е особено важно и необходимо условия поради факта, че  разноските за енергия са едно от основните пера при експлоатацията на сградата.

Сградата е оборудвана със съвременна система за отопление и вентилация, която позволява голяма мобилност. Климатизацията и вентилацията са зонирани и с ниска консумация на енергия.

Фасадата отговаря на всички изисквания за енергоефективност. Тя е многослойна - керамична и дървена фасада, въздух, 15 мм вата, 2 слоя гипсокартон от вътрешната страна. По този начин се постига добра топло- и звукоизолация.

Обектът е осигурен с всички системи, необходими за такъв тип сграда - контрол на достъп, видеонаблюдение с охрана, пожароизвестяване, пожарогасене, безжични комуникации и т.н. Доставчиците на системите са различни, но повечето системи са изпълнени от СОТ Варна.

ИНТЕРИОР
Автори на интериорния проект на общите площи в мола са отново арх. Станиславов и арх. Жечев. Основната идея е да се използват строги изискани материали без излишна показност. Създадена е приятна атмосфера, в която вниманието се ангажира от витрините на търговските обекти. Всички елементи, които се намират в общите пространства, създават впечатление за уют без излишна декорация.

Подът е комбинация от бежов гранит с тъмни ленти в цвят кафе, които разнообразяват хоризонталната плоскост. Всички свободностоящи колони са облицовани в техногранит в приятен бежов цвят – материал, който дава еднаквост на текстурата, и така колоната се възприема като масив. Растерът, използван за колоните, е максимално голям.
Осветлението е решено с четири различни варианта. Основното осветление е обезпечено чрез вградени луни, допълнено от периферно осветление. Контурът на търговските части е подчертан с вградено осветление. При входовете са използвани осветителни тела тип плафони с диаметър 170 см, отговарящи на мащаба на пространството. На определени места е опънат светещ таван “Барисол”.

Парапетите са семпли и стилни – комбинация между ръчно полиран инокс, стъкло и дървена ръкохватка от масивно дърво в цвят абанос. Интериорът като част от общата концепция на сградата създава впечатление за бутиков, уютен, топъл търговски център.

Когато става въпрос за търговска сграда, трябва да се предвиждат места и начини за реклама. В проекта са заложени осем билборда с размери 5х4 м със светещ екран по фасадата на сградата. В двата атриума мултимедийните екрани  подават постоянно рекламни клипове.
Сподели
 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор