THE PEARL,BERLIN най-динамично и въздействащо осветения европейски бар

(1 глас, средно 5.00 от 5)
_1___Oblak
Автор: Студио за дизайн ИДЕА  
ИДЕА е българско студио за дизайн, работещо в цяла Европа, номинирано трета поредна година в „Международните награди за дизайн на ресторанти и барове”. Въпреки рекордния брой участници, ИДЕА се състезават с два свои проекта. The Pearl Berlin има номинации в три категории: „Най-добър бар в Европа”, „Декоративно осветление”, „Осветителна схема”. В първата категория е включена и другата реализация на студиото - бар NERO, Мурсия, Испания.   
 
_2___A.Kovachev
Алекс Ковачев

Първоначалната идея за The Pearl предвижда само козметични ефектни елементи в клуба, намиращ се в централен берлински район близо до Курфюрстендам, за да задоволи вкуса на заможния артистичен свят. Но с помощта на ИДЕА, тя била разширена до пълното разкриване на потенциала на пространството. Клубът произвел впечатляващ ефект при откриването му през 2013 г. За материали са избрани тези, които съчетават модернизма на Източен- с класицизма на Западен Берлин – предимно неръждаема стомана, стъкло и тъмен фурнир за стенните облицовки, бяла кожа за меката мебел. Осветлението в заведението е особено важно и варира в различните части: от мрежа, съставена от акрилни осветителни тела по тавана, до вертикално разположени акрилни конзоли, които изглеждат сякаш са пълни с вода. Над дансинга е надвиснала като облак светлинна скулптура от оптични влакна. Но всички те участват единно, за създаването на неповторим спектакъл.
 
БАР - РЕСТОРАНТ 
В центъра на концепцията е поставен интригуващ осукан пространствен елемент сред островния бар, който може да се види от улицата. Така е оползотворен относително високия таван в района на бара - важна даденост на помещението. За създаването на металната скулптура са използвани хиляди неръждаеми стоманени "вълни", оплетени върху метален скелет, осветени със 700 LED пиксела. 
 
_3______kr_bar_sn.3
Кръглият бар с метална скулптура

_4____ok.bara_sn.4
 Пространството около бара

 
Кръговата форма се разширява към външните стени, за постигането на завихрящ ефект, чието въздействие се усилва чрез осветлението по тавана и стените на бара. То плъзва по кръговите траектории чрез специално създадената стилизирана версия на луминесцентно тяло, което не е тръба, а твърд акрилен прът с характерна светлина. Централната скулптурна фигура постига очаквания ефект да обогати цялото пространство. 
 
КЛУБНА ЧАСТ 
Изградена е по чист план на обзавеждането, съставен от няколко категорични прави и три дъгови ленти с полукръглите сепарета, разположени в едва забележим амфитеатър. Широкото пространство тук е с понижен таван, след като всичките сградни инсталации достигнат до тази зона с неравномерно разположени конструктивни колони. 
Поради ниския таван са създадена осмоъгълни пирамидални форми, падаща на 30 см от тавана, над които са инсталирани 3000 акрилни осветителни тела с LED източници. Те създават изразително мрежовидно осветление, ръкодено от системата ECUE.
 
_6____SeparetaСепарета в клуба

_5____KlubaПространствата на клуба

Дансингът
е основната част в берлинския нощен клуб, защото хората обичат да танцуват. Затова сцената заслужава собствена светлинна характеристика, по всеобщо желание. То е постигнато чрез облак от оптични кабели, за които е създадена матрица от 1500 пиксела. Трудната част е била ръчното оплитане на 540 км светлинни влакна, свързани отново със системата за управление ECUE. Създаден е единствения по рода си светлинен облак, който реагира на музиката и публиката!

_7_____Dancing_sn.7
The Pearl  бързо става модна икона с новите си пространствени качества, от които най-впечатляващо е мощното и динамично осветление, което прави истински светлинен спектакъл. 
 
Текст: арх. Анета Трифонова
Сподели
 

Новини

23 Октомври 2017, 11.11
Обръщение на д-р арх. Анета Славова, Главен организатор на форматаУважаеми...
20 Октомври 2017, 09.57
На 18 октомври вечерта в Sofia Event Center се проведе официалната церемония по...
17 Октомври 2017, 17.06
„Бронзовата къща" и нейното издигане в София е официално правителствено...
Медийни партньори
VIP медиен партньор