БОЛНИЧНИТЕ НАСТИЛКИ - ИЗНОСОУСТОЙЧИВИ И АНТИБАКТЕРИАЛНИ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Лилия Тентениева-Димитрова

Първата асоциация при израза „стерилна чистота” е болницата. За да бъде обаче тя наистина стерилна, не са достатъчни само дезинфектанти и ръкавици за персонала по поддържане на чистотата. Първото важно условие са всъщност материалите, с които са покрити стените, подовете и таваните на здравните помещения, за да не задържат мръсотия, бацили и зарази.

Ако нормативната база е по-благосклонна към това, с какво да са покрити стените и таваните – достатъчен е антибактериален латекс, то по отношение на подовите настилки изискванията не са толкова минимални. Преди това обаче условието да се поддържа една антибактериална среда е в здравните помещения да няма остри ръбове и ъгли. Това се прави, за да може тези места да бъдат почиствани лесно и да не задържат бактерии. Най-разпространените в света са MRSA бактериите - източник на инфекции. Начинът за борба с тях е да не им се остави възможност да се развиват - нито в пори на настилката, нито в ъгли, които трудно се чистят, дори с антибактерицидни лампи е невъзможно. 

Но преди да се стигне до материалите, трябва да се знае, че в едно болнично помещение, особено в зоните за интензивно лечение - манипулационни, операционни, следоперационни зали, където има много голяма вероятност замърсявания да попаднат в открита рана, изискванията са много строги. Докато в поликлиничните части нормативите допускат нормално изпълнение, като в офис, без специални изисквания. Там, където има много заразни болни, където се работи с кръвни изследвания, се слагат същите настилки и същите облицовки, които се слагат в цялата останала част на една болница. Това се прави също в хранително-вкусовата промишленост. Там изискванията са абсолютно същите. Според българските държавни стандарти не трябва да има никакви фуги по настилките.


Видове настилки и приложението им

В зависимост от предназначението на помещенията в болничните заведения и човекопотокът, преминаващ през тях, се избира и съответната настилка, отговаряща на нормативните изисквания. За коридорите се препоръчват винилови настилки или линолеум. Подовете на болнични стаи, манипулационни, лекарски кабинети, рецепция, фоaйета трябва да бъдат покрити с линолеум или отново винил. По-голямо е разнообразието при заседателните зали в болничните заведения - там настилките могат да бъдат освен винилови, линолеум или мокетни плочи. За операционните зали, в които се поставя и много техника, е необходимо полагането на електропровидими настилки.

Линолеумът е негорим (продуктите притежават според европейските стандарти клас на негоримост М1 и за димоотделяне клас B1), намираща приложение в широка гама области. Линолеумът е напълно естествен продукт – съставен e от дървесно и корково брашно, ленено масло и минерални пълнители, разположени върху ютена подложка. Изключително твърд материал, много износоустойчив, използва се в най-натоварените части в обществените сгради. Едно от нещата, които го правят толкова предпочитан, е начинът, по който се чисти. Лененото масло е един от най-силно действащите бактерицидни материали, затова употребата му в болниците е желателна.  Хетерогенните винилови настилки пък са изключително подходящи за помещения с директен контакт от улицата. Те са решение, когато се търси лесна поддръжка в комбинация с висока износоустойчивост, като материалът има и свойството да топлоизолира.

Електропроводимите винилови настилки заземяват статичното електричество, като освен това притежават и дълъг живот. Това ги прави ефективни за зали с чувствителна техника и високи хигиенни изисквания. Световни производители предлагат на пазара вече и хомогенна електропроводима подова настилка на полиестерна основа. Тя не съдържа пластификатори и антистатични съставки, като покрива най-високите стандарти на съвременната наука. Настилката е подходяща за болници и стерилни области, благодарение на перфектната хигиена, която осигурява. Има непореста повърхност, която не допуска развитието на вредни бактерии. Труднозапалима  е и притежава ниско димоотеделяне.


В какво грешат собствениците на болници

Един път направена, болничната настилка изисква поддръжка, твърдят специалистите. Според тях съвременните методи на почистване изключват стария начин с кофата и парцала, защото не гарантират достигането до стерилна чистота. В повечето случаи се оказва, че нови или реиновирани настилки биват съсипвани точно поради липсата на правилна поддръжка. Шефовете на здравни заведения не влагат пари в купуване на машини за почистване, нито в обучение на персонал.

Фирмите, които продават и поставят подови настилки, задължително дават на ползвателите инструкции за поддръжка. За да има една настилка дълъг живот, особено при виниловите настилки, основното изискване е изключително добра подготовка на основата, съветват още специалистите.

В някои от болничните заведения проблемите се решават на парче, т.е. не се прави цялостна подмяна, а само на най-видимо разбитите места. 

Често се избират хомогенни настилки, които са много евтини, пак са ПВЦ, пак са антистатични, но са порести. Хомогенните настилки, които са порести и нямат полиуретаново покритие, много лесно се деформират, драскат и унищожават.

Експертите съветват да се гледат следните показатели – настилката да е устойчива на голям трафик, да има сертификат от пожарната, разрешително от ХЕИ за влагане в строителството. Въпреки тези изисквания все още в България за тях няма ясни критерии. Освен това поради липсата на пари болниците и държавните служители са склонни да правят невероятни компромиси, да направят козметичен ремонт, само и само там да се прави нещо.
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор