Архитектурен образ с модерен дух

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Арх. Петя Гостева

Комплексът ESTE HOME & SPA, проектиран от екип на „ЮА Архитекти”, е разположен на терен с площ от 17 дка в  кв. 55 м. “Изток - изток” – София.

Водеща идея в композиционното му изграждане е осигуряване на благоприятна ориентация на сградите и оформяне на спокойно  вътрешно пространство с богато озеленяване, детски площадки и алеи. В северната част на комплекса в близост до важни градски комуникации като ул. „Ат. Далчев” и бул.”Драган Цанков” са предвидени сгради, съдържащи офиси  и търговски обекти. В по-спокойната част на квартала – южната и източната - са разположени жилищните сгради. Връзка между двете зони представлява сградата със спортно- развлекателно предназначение. Паркирането е решено в подземен паркинг на две нива за жилищната група и в три подземни нива за обществената част. Автомобилният достъп е осъществен през двупосочни покрити рампи. Всички сгради имат вътрешна връзка с паркингите, а за външен пешеходен достъп са предвидени два отделни комуникационни възела.


Жилищната  група се състои от 4 блока, застроени свързано и разположени в южната част на парцела, и от две самостоятелни сгради от изток.  В партерните етажи към бул. „Самоков” и ул. „Дървенишко шосе” са предвидени търговски обекти, които осигуряват обслужването на комплекса, а в тихата част – към вътрешния двор  – жилища. Достъпът до жилищните етажи е през просторни входни фоайета с осигурена охрана за всеки вход и връзка с дворното пространство. Апартаментите са с изчистено функционално решение, без излишни свързващи коридори, с просторни дневни и спални със собствени бани. Конструкцията на сградите позволява промяна в планировъчното решение на жилищата, обединяване на пространствата, в зависимост от конкретните изисквания на клиентите. В процеса на проектиране е помислено и за климатизирането на жилищата.

Определени са дискретни места за външните тела на климатиците и са заложени дренажни тръби за отвеждане на конденза. Стремежът и на проектантите, и на инвеститора е клиентите да получат качествена, удобна и луксозна среда на обитаване.
Офисната сграда отговаря на критериите  за клас А. Офисите са разположени на 8 етажа. Функционалното решение, както и проектирането на инсталациите, предоставят максимална мобилност на пространствата. Особено внимание е обърнато на входното фоайе.То свързва визуално първите три нива и открива поглед към озеленения вътрешен двор. В първите два етажа са разположени рецепцията и контролът на достъп, конферентна зала, ресторант и кафе, обслужващи офисите, бизнес център и помещенията на техническото обслужване на сградата. Цялата сграда е оборудвана с централна климатизация.

    Търговският  и  SPA центърът се разполагат в самостоятелна  четириетажна сграда  в западната част на комплекса. Централно пространство свързва визуално и функционално двете основни части на сградата - търговска и спортна. На входното ниво на SPA центъра са оформени приемно фоайе с рецепция и кафе-бар, помещения за водни процедури и басейн, разположен към вътрешното пространство на комплекса. Второто ниво е отредено за съблекални, които имат и  директен достъп до басейна чрез вътрешна стълба, фризьорски салон, козметика и масажи. Третото ниво се заема от фитнес, а на четвъртото са разположени  VIP зоните към SPA центъра.

Останалата част от  първия  етаж се заема от магазин на веригата LIDL. През вътрешното входно пространство се достига до пицарията, която е разположена на  част от втория етаж. Горните етажи са заети от  офиси.

Предвидени са две комуникационни ядра с асансьори и стълби.

Макар и различни по обем и съдържание, сградите са обединени в общ архитектурен образ. Композиционно единството е постигнато чрез акцентиране на четирите края на парцела с кръгли, доминиращи обеми.

Комплексът е решен в модерен архитектурен дух, като се използват съвременни материали – керамични облицовки, метални сенници и перголи, окачени фасади.


Естетични и функционални облицовки осъвремениха визията на комплекса

Арх. Люба Добрева

Задачата пред „Лаго дизайн” съвместно с арх. Ангел Василев по отношение на комплекс „Есте Хоум &Спа”е да осъвременим, да „преоблечем” фасадата на сградите и да им дадем ново, модерно звучене, което да представим по най-изчерпателен начин пред потенциалните купувачи на имоти. Проектът за комплекса е правен преди около 5 години и за фасадите е била предвидена комбинация от мазилки с ярки цветове. Но тенденциите се променят и новите навлизат и в България. Затова ние заложихме на модерните напоследък дървени облицовки тип венге, съчетани със съвременни керамични облицовки. По този начин  визията доби по-изчистен стил и се осъвремени, а и удовлетворихме изискването на инвеститорите за използване на качествени и дълготрайни материали.

Облицовки тип венге и дървени ламперии ще оформят и фоайетата в сградите. Проектирали сме ги като преддверие на частен офис или на апартамент - с мека мебел за сядане, рецепция и рецепционист, който ще посреща хората. Настилката в общите части и на стълбищата  ще е от италиански гранит. Подчертавам това, защото разликата в качеството между масово използвания китайски гранит и този, за който споменах, е огромна. В 95% от случаите инвеститорите спестяват от качествени материали. В нашия случай обаче инвеститорът ни даде възможността сами да изберем доставчиците, което е доверие, но и отговорност.

Все повече клиенти търсят консултации по отношение на интериора на новите си жилища – разбраха, че колкото и да платят за тях, компетентните препоръки ще им спестят доста пари в последствие. При желание от страна на собствениците на апартаментите в комплекса ние можем да зададем отсега функционалната схема за електро- и ВиК инсталациите, което ще ги улесни при довършителните работи след акт 16.
Сподели
 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор