Комплексна система, която осигурява разностранни ползи

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Г-н Хайнрих Щикс
регионален мениджър
First Facility GmbH ВиенаПовечето хора гледат на фасилити мениджъра като на човек, който се грижи само за експлоатацията на сградата, който трябва да следи работата на системите за климатизация, отопление и пр. Но това е една много малка част от комплексна система с много елементи – от консултирането на инвеститора откъде точно да започне и върху какво да акцентира, през уточняването какъв тип сграда  би била подходяща за съответната локация, през съпътстващи консултантски услуги в процеса на планиране, строеж и оборудване до т.нар. търговски фасилити мениджмънт. Изключително важно е да се вземат под внимание нуждите и предпочитанията на хората, които използват сградите – наематели или собственици. Те прекарват 60% от живота си в тези офиси, а  задача на компанията за фасилити мениджмънт е да се грижи за техния комфорт, защото ако служителите не са доволни, те са и непродуктивни, което рефлектира върху основната дейност на работодателите им, т.е. върху нашите клиенти.
Във Виена собствениците на един огромен парцел се чудеха известно време за какво точно да го използват. Понастоящем на това място е най-големият бизнес парк в Австрия, който е тяхна собственост. Предпоставка за успеха беше, че се подходи много комплексно и детайлно към проекта. Взе се  предвид обкръжаващата среда, районът в който се намира този парцел, инфраструктурата, предимствата, които дава за служителите, осигуряването на достатъчно свободно пространство и  този цялостен поглед към ситуацията доведе до отдаване на 65% от офисните площи още по време на проектирането. Качественото строителство, в което не се правеха необмислени икономии, също даде своя принос и доведе до 100% заетост преди предаването на обекта.
В България фасилити мениджмънтът все още се разбира в първична форма - един добър домакин да се грижи да работи осветлението, да е чисто, асансьорът да функционира, да има вода и толкова. Но се забелязва тенденция мениджъри, които имат добра подготовка и широк поглед към съвременните практики, да оценяват нуждата от цялостен фасилити мениджмънт  и да са наясно, че ако не осигурят такива услуги и дейности, означава, че предлагат по-ниско качество на обитаване. А фасилити мениджмънтът би могъл да има изключително сериозен принос в осигуряване на добри условия за обитаване и в същото време да икономисва от разходите. Например в сграда в Австрия с около 25 000 кв. м офисни площи, която ние управляваме само чрез оптимизации на времената за отопление, за охлаждане, за вентилация, за около 1 година спестихме около 400 000 евро! И то без да е нарушен по никакъв начин комфортът на служителите.
От миналата година се грижим и за “зелена сграда“ във Виена, както и за цялото й налично технологично оборудване. Впечатляващо е как всичко функционира с енергоспестяващи методи и техника, отопление и охлаждане са осигурени от алтернативни източници.
И в България направихме първи стъпки по отношение на енергийната ефективност. Сграда в София, собственост на австрийска фирма, за която ние се грижим, премина изцяло на алтернативен енергиен източник. Има голямо значение дали се плаща 5 или 3 евро на кв. м сервизна такса. Това е първата по рода си инсталация в София.
Смятам, че и в България скоро ще се постигне висок стандарт на фасилити мениджмънт. Има значителен напредък за времето от 2005 г., когато стъпихме на българския пазар, досега. Мисленето на хората по отношение на качеството се е променило. И ще продължи да се променя, което ще предпостави едни много качествени управление и поддръжка.
Вече има конкуренция и на българския пазар. Ние не сме единствената фирма в тази област, но смятам, че сме една от най-добрите. Защото разглеждаме фасилити мениджмънта в истинската му цялост. Друго, което ни отличава, е, че благодарение на многобройните ни дъщерни фирми в различни държави - Австрия, Унгария, Словакия, Хърватска, Македония и др., се обменя опит в самата структура и доразвиваме собственото си ноу хау. 
В момента управляваме около 8 млн. кв. м офисни площи в Австрия. Това са проекти на много високо технологично ниво и ние се справяме благодарение именно на натрупаното и доусъвършенстващо се фирмено ноу хау. В българското представителство на First Facility работят 26 души, а площите, които управляваме са около 70 хил. кв.м.
Стараем се да работим с най-добрите специалисти в съответна област. Често пъти това са дъщерни фирми в България на утвърдили се в Европа фирми. Но за нас е изключително важно да подходим към клиентите съобразно особеностите на манталитета им - трябва да ги разбираме, за да можем да работим успешно. Затова се опитваме  да пригодим богатия си опит, да го адаптираме към българския манталитет. А това не е лесно – един българин работи доста по-различно от германец или австриец.  Каквито и презентации да правим пред клиента, ако той не разбере смисъла какво всъщност му предлагаме и необходимостта той да го приеме, тогава сме заложили на неправилна позиция. Трябва информацията да бъде поднесена така, че клиентът да се убеди, че е в негова полза и интерес.
Сподели
 

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор