Доверието на българите към фасилити мениджмънта все още е слабо

(0 гласа, средно 0 от 5)
Тодор Чанков, управител на “Язов - Т” ООД, комплексно управление и поддържане на сгради

 Г-н Чанков, кой тип сграда е по-лесен за управление – офис сграда или жилищна сграда?
Определено офис сградата. В жилищния комплекс хората са извън бизнеса си и затова е по-трудно да бъдат убедени, че трябва да поддържат входовете или фасадите, че за общите части на сградата е необходима застраховка. Българинът не е свикнал с подобна услуга. Виждате как е в стандартните жилищни блокове хората си плащат минималните такси по поддръжката на асансьора и за чистачка и проблемът приключва дотук. Докато едно дружество, отговарящо за управлението на сградата, мисли нещата в перспектива.
 
Кога започва управлението на един жилищен комплекс?
Още по време на  проектирането, когато следим за начина на окабеляване и на изграждане на инфраструктурата на обекта. Този първоначален контрол ни е необходим, за да можем след това по- лесно и ефективно да си вършим работата. В етапа на проектиране  се сключват и договорите с подизпълнителите: озеленяване, охрана, видеонаблюдение.


Как  фирма “Язов - Т” ООД ще управлява D&D village  ?
Инвеститорът е този, който решава какъв ще бъде правилникът и вътрешния ред на комплекса. От нашата страна ние предлагаме максимума от услуги, необходими за удобството на живеещите в комплекса, за поддръжката и успешното управление на комплекса. Това, което се опитваме да направим във времето, е да не вдигаме цените на поддръжката. За целта във всеки от управляваните от нас комплекси търсим възможности за спестяване на разходите за ток, вода, комуникации. С тази цел общите части се отдават под наем.
D&D village ще бъде селище от затворен тип с пропускателни режими на централните входове, със специални бариери и жива охрана, която ще следи за влизането и излизането от него.

Поддържането на едно такова селище, при това извън града, ще изисква специални грижи. Как смятате да се справите с проблема с боклука?
Поради това, че комплексът е от затворен тип и че е отдалечен от града, ще се опитаме да решим сами сметоизвозването. За целта планираме да сключим договор със сметоизвозваща фирма, така ще можем да контролираме качеството на услугата. Всеки собственик на имот в комплекса и наш клиент ще плаща своя данък сгради в общината, но задължителната такса смет ще му бъде включена в месечната такса за обслужване на имота му.

Как ще подходите към озеленяването и общите части?
Намеренията ни са да се направи застраховка на озеленяването и общите части в комплекса. Така те ще бъдат защитени спрямо бедствия, наводнения, небрежност, счупване. Всеки собственик ще разполага с дистанционна карта, а селището ще има 24-часова жива охрана, която ще регулира и паркирането в зоната. По отношение на гаражното оборудване ще се стремим да намерим най-икономичния подход, ще използваме датчици в гаражите, които да засичат влизането на автомобилите, автоматични врати с дистанционно управление. 

Как е решен въпросът с комуникациите?
Наличието на телефонни системи, интернет и кабелна телевизия са задължителни в подобен род обекти. Нашата идея обаче е да работим с повече от един доставчик и клиентът да има възможност за избор.
Въвеждаме и видеонаблюдение със специални системи. С тях всеки един собственик, независимо в коя точка на света се намира, ще може чрез компютъра си да вижда имота си в интернет.

Имаме ли още какво да учим, ние българите, що се отнася до фасилити мениджмънта?
Доверието на хората в България към подобен род фирми и дейности все още е слабо. Задача пред фирми като нашата е да убедим обитателите на даден жилищен комплекс, че трябва да участват в управлението на комплекса. Защото първият въпрос, който обикновено ни задават, е „Какво ще обслужвате, ние нямаме нужда от такава услуга...” Проблемите за клиента имат различни посоки. Те казват: „Добре, ще сключим 5- или 10-годишен договор с вас, но как да сме сигурни, че след година ще ви има на пазара.” Или: „Аз ще подпиша договор с фирма за управление, а ако съседът ми не подпише?” Но трябва да се знае, че в подобен род комплекси инвеститорът е длъжен да  уведоми още първия си клиент, че трябва да подпише договор за управление и  че има вътрешен правилник, който е задължителен за всички.

Интервю на Деан Никифоров 
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор