ПФОЕ МОЛ отвори врати в предвидения от инвеститорите срок

(0 гласа, средно 0 от 5)
Борис Колев, мениджър на “Ийст Мениджмънт”, Варна

Господин Колев, “Ийст Мениджмънт” пое грижите за управлението на Пфое мол и от екипа ви зависеше не малко, за да бъде спазен срокът за откриването на обекта. Как го постигнахте?
Pfohe Mall бе открит в запланувания срок заради добрата съвместна работа на всички – архитекти, инвеститори, маркетолози, наематели, които работиха денонощно тук. Това е прецедент за единодействие между всички звена. Организацията беше изрядна. Бях разделил екипа надве – с отговорности за вътрешните и външите дейности по сградата. Задачата им беше да следят работата на подизпълнителите, които отговарят и се грижат за различните системи – ел инсталации, ВиК, ОВК, пожароохранителна дейност и др. Останалата част от екипа имаше грижата за маркетинга и рекламата на обекта.

Как работихте с подизпълнителите?
Както знаете, инвеститорите са чуждестранна фирма и като всяка такава желанието й беше да задейства своя управленска стратегия. Но те не познават народопсихологията на българина. Няма стратегия, която да работи успешно  навън и да работи по същия начин и у нас. Културата на хората е различна. И тук беше моето предимство – аз съм психолог по образование и смятам, че успях да адаптирам желанията, целите и резултатите по най-добрия начин,  да съгласувам, постигайки единодействие, работата на всички звена. Според мен е напълно нормално екипите, които са направили монтажа и са пуснали системите в експлоатация, да поемат поддръжката. Ако обаче не се справят добре, те се сменят с друга фирма, която пак е под наш контрол.

Какъв тип обекти управлява “Ийст Мениджмънт”?
В България управлението на сгради е изключително трудно, тъй като бюджетите са ограничени. Ние се ангажираме в по-голяма част от дейността ни със сгради с 12-15 000 РЗП. По принцип за по-голямата сграда се предвиждат повече средства и това  допринася за осигуряване на  по-качествена услуга. При малките сгради парите са по-малко и се налага съвместяване  на длъжности – пазачът е и монтьор, портиерът е и техник и т.н., което понижава качеството на обслужване.
В същото време никой не е казал, че съжалява за ползването на аутсорс и че това е оскъпило начинанието. Тази услуга наистина започва да се цени и у нас. Но тя трябва да получи и подкрепата от законодателя.

Има ли разлика в поддръжката на различните типове сгради?
Трудно може да се сравни управлението на офис сграда и мол, например. Офис сградата е много по-лесна за управление – тя е еднотипна, потокът от хора е относително постоянен, а ги няма и високите и разностранни изисквания от страна на контролиращите институции, които има при моловете. 
Ако при  офис сградата за администрирането й са необходими трима човека, в Пфое мол например в този отдел работят значително повече хора. Освен това търговските центрове трябва да са под постоянно наблюдение и охрана – ако при една стандартна офис сграда са достатъчни 3 поста с по три смени, в Пфое мол 18 души имат отговорността за сигурността. В момента персоналът за администрация, почистване, охрана и техническо обслужване в Пфое мол възлиза на 160 души.

Ще поемете ли и фасилити мениджмънта на сградата? И как ще се справите с липсата на BМS система в мола?
BMS системата е в процес на изграждане, като тя ще бъде внедрена поетапно заедно със CRM системата, целяща планиране и контрол на процесите, протичащи в Пфое мол във връзка с наемателите и фирмите подизпълнители. Съчетаването на тези две системи ще бъде пилотен проект по отношение на менажирането на търговски сгради от този тип в България и ще допринесе за повишаване качеството на предоставяните от нас услуги.

А по отношение на разработването на мола какво предвиждате?
До дни маркетинговата ни стратегия ще бъде утвърдена и в предстоящите месеци усилията ни  ще бъдат насочени чрез планирана, последователна и привлекателна комуникация да се позиционират Пфое мол и неговияT продукт в съзнанието на целевите аудитории, както и да се стимулират потенциалните клиенти да купуват стоки и да използват услуги.

Преди дни приключи най-голямата томбола, правена в България. През декември бяха раздадени над 500 награди, а на 12 януари 22-годишен варненец спечели автомобил Форд Фиеста.

От 15 януари стартирахме първия по рода си зимен фестивал на намаленията, в който се включиха всички наематели в мола. Освен масираната рекламна кампания предвиждаме няколко интересни събития – организиране на модно ревю, детско парти, а за 14 февруари – Деня на влюбените, сме подготвили спецални изненади.
Една от главните  цели  на изработената стратегия е да комуникираме Пфое мол не само като едно приятно и уютно място за прекарване на свободното време, а като концепция за живот, като начин на мислене.

Интервюто взе Ваня Божинова

Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор