ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА BULGARIA TOWER И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СТРОИТЕЛНИЯ ПАЗАР

(0 гласа, средно 0 от 5)
Интерю с Константин Бобчев
Управляващ съдружник HOME FOR YOU


Г-н Бобчев фирмата, която управлявате, се занимава с широк тематичен обхват. Как организирате цялото многообразие от банкиране, през инвестиционния и строителен процес, изграждане на интериори, управление и поддържане на сгради. За кои от тях назначавате собствен персонал?
- Създаването на „Home for You” беше инспирирано от една незапълнена пазарна ниша
по това време. За да сме конкурентоспособни, трябваше да създадем уникален продукт, който обединява всички дейности, свързани с един инвестиционен проект - от подбора на подходящ терен през финансирането, продажбите, обзавеждането и оборудването до поддръжката и управлението му. За всички етапи от развитието на проектите имаме назначени специалисти, които участват активно в дейностите. Собствени ресурси използваме най-вече в поддръжката и управлението на обектите.

- Кои ресори са най-активните за вас?
- В последно време акцентираме върху продажбите на имоти и мениджмънт услугите. Управляваме дейностите по охраната, поддръжката, наемоотдаването и дори комплексните туристически услуги.

- Как се подготви вашата фирма за промените в строителния пазар? Започналата финансова криза се прояви много бързо и реално в българския строителен сектор. Има ли разумен отговор на подобен срив на пазара?
- Индикации за предстоящите промени на пазара не липсваха, затова и ние на свой ред започнахме да развиваме несвойствени към момента дейности, повече ориентирани в сферата на обслужването. В резултат на големите ни усилия сериозен спад в прода-
жбите на имоти нямаме. Разликата е, че сега нещата отново се получават, просто е малко по-трудно. Клиентите са по-обгрижвани и съответно по-претенциозни, но един качествен продукт и услуга рано или късно срещат своя потребител. Колапсът на имотния пазар не би трябвало да изненада много хората в сектора, особено
тези с по-голям опит и наблюдения извън България. Смятам, че нашите познания за бизнеса, и по-конкретно този в сферата на недвижимите имоти в чужбина, също ни помогнаха да останем стабилни на пазара у нас.

- Промениха ли се пропорциите във ваканционния и градския сектор на недвижимите имоти?
- Има подобна тенденция. Днес по-търсени за закупуване в града са търговските обекти и помещенията под наем. Ваканционните имоти, които предлагаме, се радват също на голям интерес, но търсенето е за по-качествени, макар и по-скъпи жилища.

- За кои нива клиенти от източен, западен и български произход работи вашата фирма?
- Поне веднъж в живота си хората от всички социални прослойки купуват имот. Дали втори дом или основно жилище с кредит, дали търговски обект за развиване на бизнес или преотдаване по наем, те купуват, т. е. нашата фирма работи за всички тях.
Съществуват известни възможности и съответно предпочитания.
Руските ни клиенти са ориентирани към по-скъпото и луксозно строителство, българските предпочитат по-икономичен клас, освен ако закупуването на имот не е с цел развиване на дейност и възвръщане на инвестицията. В тези случаи и българските ни клиенти търсят високото качество, знаейки, че инвестират в нещо, което няма да загуби своята стойност във времето, а напротив.

- Може ли управлението и техническата поддръжка на сградите да компенсират застоя в строителния пазар?
- Едва ли. Това са доста различни дейности. Продажбите касаят едни по-краткосрочни отношения, докато поддръжката и управлението са често един дългогодишен договор между мениджмънт компанията и клиентите. Пълноценната поддръжка
по-скоро може да помогне в създаването на по-високи критерии за качество в строителството и да остави на пазара само най-доброто.

- Кои са предимствата на Bulgaria Tower? Към кой тип сгради я причислявате и как бихте я нарекли популярно - средна, луксозна, представителна?
- Предимството на тази сграда е, че тя е и луксозна, и представителна. С висок коефициент на енергийна ефективност, уникална окачена фасада, която през зимата задържа топлината вътре в сградата, а през лятото, отразявайки слънчевите лъчи, отблъсква топлината навън. Сградата разполага с BSM система от най-нов
тип, позволяваща автоматизирането и контролирането на процесите в нея.

- Офисите и промишлените сгради ли останаха като недостатъчно разработен сектор на пазара през следващите години?
- Не бих казал, че само те са неразработен сектор на пазара. В това число са и офис сградите, но истински представителните и луксозни офис сгради, отговарящи на изискванията на модерния европеец, ще бъдат винаги сред най-търсените продукти.

- Как се променят потребителите в офисния сектор? При толкова много новоизградени постройки повечето офиси са в стари сгради в центъра. Кое ги спира да заемат новите?
- Отчасти някои от компаниите все още са ситуирани в центъра в стари сгради поради натрупаната инерция и изградения стереотип, но като цяло може да се очертае явна тенденция към миграция на фирмите към новите офис сгради.

- Кои услуги са застъпени във вашия пакет за управление на Bulgaria Tower?
- Бих казал целият спектър на пропърти мениджмънта. Така нареченият фасилити мениджмънт – техническа поддръжка, професионално почистване, охрана, озеленяване, и частта в управлението – наемоотдаване и администриране.

- Разполагате ли със собствени кадри за управление и поддържане на сградите? При какъв обем на поръчките това е рентабилно?
- Определено разполагаме със собствени кадри, които са специалисти в сферата на тези услуги. Що се отнася до рентабилността, при добър разчет и оптимизация на разходите и от една сграда може да се реализира печалба. Разбира се, в тази сфера печалбите са доста ниски и са свързани с огромен обем труд. Една такава компания би могла да се реализира единствено ако има много квалифицирани екипи и много прецизен разчет на разходите, което да не влияе на качеството, разбира се.
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор