СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

(0 гласа, средно 0 от 5)
Интервю с Детелина Калчева
Управител на Сантел ЕООД

Г-жо Калчева, как се отразява сегашната ситуация на вашата компания?

Строителството беше един от отраслите, където най-силно се почувства кризата. Засега нашата компания, която изпълнява довършителни работи, не я усеща толкова силно както големите компании, които се занимават с грубо строителство, тъй като има обекти, които трябва да се довършат и да започнат да функционират и те не са малко. Най големият проект, който изпълняваме в момента е офис сграда на ул. „Позитано” в София. Това е труден за обслужване обект, предвид централната му локация, но разбира се и много престижен. В условия на криза всяка компания се стреми да се задържи на пазара, но сриването на цените е пагубно за всички. От друга страна кризата ще отсее професионалистите. Хората ще се научат какво е истинска работа, ще се научат, че те трябва да отидат при клиента, а не обратното.

Каква е вашата стратегия за стабилност?

В момента работим по разширяване на продуктовия асортимент на фирмата. Целим да обхванем целия строителен процес – от кофражите до довършителните работи. Намаляване на разходите и увеличаване на асортимента са мерките за задържане на пазара. С разширяването на гамата от продукти не се правят компромиси. Ние предпочитаме европейските производители и мислим, че те заслужават да бъдат защитени. Имаме и нова услуга за довършителни работи до ключ, която предоставяме и на собственици дори на един апартамент. За  нас всички клиенти са добре дошли. Дали ще изпълняваме 100 000 кв. м РЗП или банята на друг клиент, всички са важни. Успоредно развиваме и новата ни фирма – „Сантел Инженеринг”, чиято основна дейност ще бъде изпълнението на обекти, а търговската дейност ще остане за „Сантел” ЕООД. Двете фирми няма да се смесват, за да са по-ясни и резултатите от работата им.
Santel_01

Имате ли големите проекти, които развивате в момента?
„Сантел” е фирма, която е избирана за изпълнител при много трудни обекти, пример за това е „Токуда Болница София”. Много тясно работихме с японските ни колеги. Въпреки че не сме правили инсталациите вътре, защото те са тясно специализирани, ние участвахме в целия процес на изграждане и научихме много. Някои от продуктите бяха внесени от Европа и имаха монтаж от самата фирма доставчик, което беше допълнителен опит за нас. Получихме отлична препоръка от нашите партньори по проекта. Името ни се доказа и имаме запитвания и от Пирогов, от ИСУЛ за ремонти. Това е една от нишите, където целта ни е „Сантел” да се наложи като добър партньор.

Какви са рисковете, които остават подценени в кризата?

Ниската цена на труд и материали води до много лошо качество. Не може да се наеме изпълнител, който е няколко нива над средното на ниска цена.
Другият проблем са компромисите с материалите. Ние не го допускаме това. Когато се наложи да приемем по-ниска цена се стремим да се оползотворяват материалите и да не допускаме висок процент на отпадък. Няма качество на ниска цена. Важно е инвеститорите да си избират фирми не само според цената на оферирането, но и според възможностите им.
Има предел на цените, под който няма как да се слезе. Обектът, по който работим в момента, е с италиански инвеститор и той държи на качество. Дори изпълнението на сградата изпреварва сроковете.

Вие много държите на своя персонал. Как ще запазите хората си в тези условия?
Хората, с които работя, са обучавани в чужбина, имаме много близко мислене и смятам, че сме хубав екип, който наистина се развива.
Въпреки кризата, ние държим нито един човек да не напусне „Сантел”. Но ако преди сме работили по 10 часа на ден, сега ще работим и по 14, за да успеем. И колегите ми го осъзнават, защото наистина сме като едно семейство.

САНТЕЛ ЕООД, 1220 София,България, Бул. Илиенци №12
Тел/факс: (+359 2) 931 09 83 / 931 09 33 / 931 80 83
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , www.santelbg.com
Сподели
 
Уебсайт на автора: www.santelbg.com

Новини

08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор