Комуникацията е необходима на всички нива

(0 гласа, средно 0 от 5)
Ивайло Цанков
Порше София Изток


Един проект-мениджър трябва да защитава интересите на инвеститора, да го представлява така, че договорената цена за всички услуги и материали, както и сроковете да се спазят до края. Това обяснява Ивайло Цанков, който ръководи инвестиционния контрол при проекта за изграждането на „Порше София Изток”.
Строителството на обекта започва в края на декември 2005 г., а ноември 2006 г. е официалното откриване, припомня си Цанков. Предвиденият бюджет се изпълнява без отклонения. Това се предопределя от няколко фактора – добрата комуникация между участниците в проекта, строгия контрол върху изпълнението, както и спазването на изискванията на „Фолксваген”.

Главният изпълнител – „Микс ПС” и всички доставчици са избрани чрез търг, като е имало и предварително одобрение на мостри на материали.
Цанков е постоянно на строителната площадка, а на всеки две седмици идва и проект-мениджър от Австрия, с когото се съгласува процеса.

Точните предписания на производителя указват всичко – от разстоянието на колоните на сградата, козирки, вида на фасадата до цветовете на различните компоненти на комплекса. Цанков е категоричен, че това е инвеститор, който знае точно какво иска и как трябва да бъде направено. При автосервиза отстоянията и позиционирането на техниката трябва да е изчислено така, че след това маневрите на колите да са свободни.

Енергийната ефективност е важна при развитието на концепцията за изложбените центрове на компанията. „Обектът има топлоизолация от 8 см., а на покрива е от 16 см. вата. Подът в шоурума също е изцяло върху изолация от 10 см., като има и подово отопление.” Изграждането е технически трудно за изпълнение, то включва плоча, изолация, стиропор и замазка, а върху нея плочки.Всичко това трябва да издържи колите. „Към края, когато сроковете изтичаха, подът доказа, че е наистина сложен. Самото отопление, което е над замазката, трябваше да изсъхне много добре, за да може едва след това да се редят плочките.”

Активната комуникация на Цанков с всички страни значително облекчава работата. „Всеки си казва това не е моя работа, това е много трудно”, разказва проект-мениджърът, като така се прехвърля отговорността към друг. Например криковете в сервизната част имат инсталации, които трябва да се предвидят още в самото начало от изграждането на обекта.

В началото, след като сградата започва да функционира по предназначение, се следи за евентуални дефекти, които неминуемо се появяват. Например настройката на климатичната инсталация е невъзможно да се направи през октомври за летни температури. „Трябва да мине една година от експлоатацията на сградата, докато се видят всички дефекти и проблеми - това е нормално”, казва Цанков. След това, досега комплексът работи без да се налагат сериозни ремонти.

Сподели
 

Новини

08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор