Успешна разяснителна кампания привлече наемателите в ПЪРВИЯ ВАРНЕНСКИ МОЛ

(0 гласа, средно 0 от 5)
инж. Валентина Ганева, “Форос”

Кое беше най-голямото предизвикателство към фирмата ви при отдаването на площите под наем?
Когато ние поехме обекта, проектът беше готов и беше направена първата копка. Вече беше проектирана сграда, за която трябваше да се измисли концепция. Малко по-лесно е да се работи едновременно – когато се подготвя проектът да се мисли и концепцията.

Как подбрахте наемателите за търговския комплекс (tenant mix)?
Концепцията при подбора на наемателите (tenant mix) трябва да е такава, че когато един клиент влезе в търговския център, да има желание да го разгледа целия. Архитектурата трябва да дава решение за пътя на хората, за разположението на ескалаторите, аварийните стълби и санитарните помещения.  Комуникациите в сградата и пътят на посетителите, трябва да са заложени още в архитектурния проект. Например, в Пфое мол топлата връзка между двете сгради е проектирана така, че концентрира целия поток от хора, а това е много благотворно за фирмите, които наемат площи там.
При подбора на наематели (tenant mix) се решава какъв обект къде да бъде разположен. Услугите трябва да бъдат на партера, защото човек обича да има лесен и безпрепятствен достъп до тях. В същото време, те трябва да са разположени така, че посетителят да има възможност да разгледа и някои магазини. Съобразяваме се и с изискванията на наемателите и ги подбираме, така че да няма конкуренция помежду им.

Бързо ли намерихте наематели?
Направихме тримесечна ра-зяснителна кампания в праймтайм във всички медии и бих казала, че няма друг мол, който да е отделил толкова средства за начална кампания. В резултат на това и на дългогодишния ни опит в тази сфера за осем месеца отдадохме под наем близо 90 % от площите.

Кои са най-важните фактори, които допринасят за успеха на един търговски център?
Най-важното е локацията. Пфое мол се намира в квартал “Младост”, място, което е емблематично за града и е максимално близо до центъра. Там живеят млади семейства, които имат нужда от такъв търговски комплекс.
За да бъде успешен един търговски комплекс, трябва да е с добре обмислена концепция. Не е задължително той да бъде голям, нито да предлага богато разнообразие от различни стоки. По-скоро трябва да се направи анализ на пазара и да се прецени, според локацията и според възможностите му като обем, какви услуги и стоки е най-добре да предлага, за да може да удовлетвори търсенето на клиентите.

Важна ли е развлекателната част за един търговски комплекс?
Развлекателната част не е ключова (anchor). В един търговски център няма нещо задължително. Например Пфое мол не е проектиран да има киносалон, защото за обособяването му се изискват 10 метра височина, а това  отнема голяма търговска площ. Същевременно не е сигурно, че кино салоните в един търговски комплекс са икономически ефективни, а в крайна сметка трябва да се защити интересът на инвеститора. Човек, който отива на  кино, може да не е финансово подготвен да  закупи някаква стока, докато  човек, който отива да си купи някаква стока, може да реши да отиде на кино. Имахме два варианта - да отделим едно цяло тяло за развлекателна част и за киносалони, и да остане едно тяло за търговски площи или да имаме по-голямо разнообразие от търговски площи. В случая решихме, че предвид обема на този търговски център, е по-добре да имаме по-голямо разнообразие от стоки – спортни и официални за всички възрасти.  Затова и според концепциите на Световната организация на търговските центрове (ICSC), нашата е fashion life style (моден стил на живот), което означава, че се предлага интересна и актуална мода.

Интервюто взе Диана Кинова


Сподели
 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор