Предварителната пресконференция за панаира fsb и aquanale

(0 гласа, средно 0 от 5)
7-10 Октомври – 2017 год., Кьолн
От спортния парк, към парковия спорт е съвременната работеща концепция за спортни съоръженията и свободното време. Представени са приоритетите, новите материали и перспективи.

Кореспондент за „The Building“: арх. Анета Трифонова

1._FSB
Предварителната пресконференция за панаирите fsb и aquanale се проведе в две сесии на 31 Май в Кьолн. В посветената на fsb вземат участие: Катарина Хама – Главен оперативен директор на Кьолнския панаир, д-р Стефан Каненвишър и Клаус Майнел - съответно Президент и Генерален секретар на IAKS (Международна асоциация на съоръженията за спорт и свободното време); Ролф ва дер Хорст – медийна агенция STADT und RAUM. 
Сесията започва с обширното експозе на Ларс Беренцен, комуникационен консултант на Датската фондация за изграждане на културни и спортни съоръжения. Той представя богатия опит на фондацията за създаване на обекти с високи архитектурни и функционални изисквания, развиващи градската тъкан. Акцентира върху усвояването на новите терени, създаването на нов тип съоръжение за уличен спорт на закрито, които успешно приобщават целевите групи и местните жители.
 
2_FSB_processed
От спортния парк, към парковия спорт е съвременната работеща концепция. Ролф ва дер Хорст от STADT und RAUM доказва с цифри колко е важно да се съобразяваме с демографските тенденции. Според изследванията, частта на възрастното население над 65 год. се повишава от 20.6% (през 2015 год.) по 2% на десетилетие. Това означава на практика, че откритите площи за спорт, обществените пространства и кварталът трябва да се срещнат; да намерят нови решения, основани на концепцията „Дизайн за всички“, които обслужват специфичните групи; планирането на жилищните сгради се извършва заедно с новите пространства за спорт и транспортната концепция. Това са само част от задачите, които стоят пред общините в бъдеще. Те са близо до градоустройствените концепции на модернизма, но отговарят на новите условия. 
Повишеното качество на съоръженията се подчертава от Стефан Каненвишър – IAKS. Индивидуализацията включва, на първо място, гъвкавото използване в часовете - т.е. мека организация на площадките.
 
3_FSB_processed
Многофункционалността се различава от чистата концепция в предишните десетилетия, когато е търсена определената форма на всяко съоръжение. Например: отделно се развива спортен басейн и минерална баня; дублират се санитарните помещения за всяка целева група; управление; поддръжка и др. Сега се преосмисля комуникационната политика и се търсят по-ефективни начини за смесване. Гъвкавата функционалност при обществените басейни е предопределена от популярността на плуването в последното десетилетие. Доказано е, че добавените пързалки и вътрешни дюзи удвояват посетителите. С тях се включват, освен плуването, други активности които са привлекателни за всички и повишават използването на съоръженията. Примерно, възрастните хора правят водна гимнастика в следобедните часове при температура 27º-28º С в един и същ басейн с плуващите сутринта.
4.1__0135_processed
4.2__1732_processed
4.3_0370_processed
4.4_1756_processed

Технологичното изграждане е свързано с функционалното. Панаирът fsb и асоциацията IAKS обединяват усилията за изграждане и стопанисване на спортните съоръжения. Асоциацията следи и издига качеството на архитектурните проекти, организира дискусии за арх. бариери, достъпност, социални въпроси и др. Архитектурните и строителни иновации обхващат сградите и системите: леки покривни конструкции, ефективни покрития – за подове и покривни; нови материали за елементите, надуваеми системи, дигитализацията (започнала само с електронните табла) засяга все повече елементи, електронен контрол и др. 
Изграждането на съоръженията на открито има непосредствена връзка с въпроса как се привличат младите към спорта? Според изследванията, децата спират активните си занимания на 14 години и се връщат в залите след 25-тата. Това прекъсване трябва да се запълни. При всички положения, съоръженията на открито създават активност.
5.1___P1170314_processed_Voden_komplex_
5.2_____pluven_basein___1170308_processed
5.3.___P1170310_processed_Stadion
5.4.__promenada__P1170313_processed

Тази година ще се проведе юбилейният 25-ти Конгрес на IAKS за проектиране, строителство, модернизиране и управление на спортни и водни съоръжения. Той е фокусиран върху комплексните задачи, стоящи пред общините, за да осигурят здравословна жизнена среда в бъдеще. Те включват и нов подход към финансирането, усвояването на средствата и устойчивото развитие. Професионалистите ще обсъдят проблемите на спортната сграда, иновативните решения, преимуществата от големите спортни събития, тенденциите при тревата (естествена, хибрида и изкуствена).

Отново фокусът е поставен върху обществения спорт и рекреационните зони. Престижната част на панаирите fsb и aquanale включва връчването на Наградите IOC, IPC и IAKS (за спорни, водни съоръжения и зони) на 7 ноември 2017. Те ще бъдат избрани след 72 постъпили реализации.
Панаирът fsb откликва на нуждите на всички спортуващи целеви групи и очаква посетителите, които също имат каузата да работят за повишаване на жизнения стандарт чрез изграждането на места за спортни активности. 
 
Сподели

Тагове: панаирите fsb и aquanale

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор