Предварителната пресконференция за панаира fsb и aquanale

(0 гласа, средно 0 от 5)
7-10 Октомври – 2017 год., Кьолн
От спортния парк, към парковия спорт е съвременната работеща концепция за спортни съоръженията и свободното време. Представени са приоритетите, новите материали и перспективи.

Кореспондент за „The Building“: арх. Анета Трифонова

1._FSB
Предварителната пресконференция за панаирите fsb и aquanale се проведе в две сесии на 31 Май в Кьолн. В посветената на fsb вземат участие: Катарина Хама – Главен оперативен директор на Кьолнския панаир, д-р Стефан Каненвишър и Клаус Майнел - съответно Президент и Генерален секретар на IAKS (Международна асоциация на съоръженията за спорт и свободното време); Ролф ва дер Хорст – медийна агенция STADT und RAUM. 
Сесията започва с обширното експозе на Ларс Беренцен, комуникационен консултант на Датската фондация за изграждане на културни и спортни съоръжения. Той представя богатия опит на фондацията за създаване на обекти с високи архитектурни и функционални изисквания, развиващи градската тъкан. Акцентира върху усвояването на новите терени, създаването на нов тип съоръжение за уличен спорт на закрито, които успешно приобщават целевите групи и местните жители.
 
2_FSB_processed
От спортния парк, към парковия спорт е съвременната работеща концепция. Ролф ва дер Хорст от STADT und RAUM доказва с цифри колко е важно да се съобразяваме с демографските тенденции. Според изследванията, частта на възрастното население над 65 год. се повишава от 20.6% (през 2015 год.) по 2% на десетилетие. Това означава на практика, че откритите площи за спорт, обществените пространства и кварталът трябва да се срещнат; да намерят нови решения, основани на концепцията „Дизайн за всички“, които обслужват специфичните групи; планирането на жилищните сгради се извършва заедно с новите пространства за спорт и транспортната концепция. Това са само част от задачите, които стоят пред общините в бъдеще. Те са близо до градоустройствените концепции на модернизма, но отговарят на новите условия. 
Повишеното качество на съоръженията се подчертава от Стефан Каненвишър – IAKS. Индивидуализацията включва, на първо място, гъвкавото използване в часовете - т.е. мека организация на площадките.
 
3_FSB_processed
Многофункционалността се различава от чистата концепция в предишните десетилетия, когато е търсена определената форма на всяко съоръжение. Например: отделно се развива спортен басейн и минерална баня; дублират се санитарните помещения за всяка целева група; управление; поддръжка и др. Сега се преосмисля комуникационната политика и се търсят по-ефективни начини за смесване. Гъвкавата функционалност при обществените басейни е предопределена от популярността на плуването в последното десетилетие. Доказано е, че добавените пързалки и вътрешни дюзи удвояват посетителите. С тях се включват, освен плуването, други активности които са привлекателни за всички и повишават използването на съоръженията. Примерно, възрастните хора правят водна гимнастика в следобедните часове при температура 27º-28º С в един и същ басейн с плуващите сутринта.
4.1__0135_processed
4.2__1732_processed
4.3_0370_processed
4.4_1756_processed

Технологичното изграждане е свързано с функционалното. Панаирът fsb и асоциацията IAKS обединяват усилията за изграждане и стопанисване на спортните съоръжения. Асоциацията следи и издига качеството на архитектурните проекти, организира дискусии за арх. бариери, достъпност, социални въпроси и др. Архитектурните и строителни иновации обхващат сградите и системите: леки покривни конструкции, ефективни покрития – за подове и покривни; нови материали за елементите, надуваеми системи, дигитализацията (започнала само с електронните табла) засяга все повече елементи, електронен контрол и др. 
Изграждането на съоръженията на открито има непосредствена връзка с въпроса как се привличат младите към спорта? Според изследванията, децата спират активните си занимания на 14 години и се връщат в залите след 25-тата. Това прекъсване трябва да се запълни. При всички положения, съоръженията на открито създават активност.
5.1___P1170314_processed_Voden_komplex_
5.2_____pluven_basein___1170308_processed
5.3.___P1170310_processed_Stadion
5.4.__promenada__P1170313_processed

Тази година ще се проведе юбилейният 25-ти Конгрес на IAKS за проектиране, строителство, модернизиране и управление на спортни и водни съоръжения. Той е фокусиран върху комплексните задачи, стоящи пред общините, за да осигурят здравословна жизнена среда в бъдеще. Те включват и нов подход към финансирането, усвояването на средствата и устойчивото развитие. Професионалистите ще обсъдят проблемите на спортната сграда, иновативните решения, преимуществата от големите спортни събития, тенденциите при тревата (естествена, хибрида и изкуствена).

Отново фокусът е поставен върху обществения спорт и рекреационните зони. Престижната част на панаирите fsb и aquanale включва връчването на Наградите IOC, IPC и IAKS (за спорни, водни съоръжения и зони) на 7 ноември 2017. Те ще бъдат избрани след 72 постъпили реализации.
Панаирът fsb откликва на нуждите на всички спортуващи целеви групи и очаква посетителите, които също имат каузата да работят за повишаване на жизнения стандарт чрез изграждането на места за спортни активности. 
 
Сподели

Тагове: панаирите fsb и aquanale

 

Новини

21 Юни 2018, 13.13
Панормна снимка на територията на старото военно училищеНовият център на...
20 Юни 2018, 14.32
Голямата награда получи екипа архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral, Испания36...
18 Юни 2018, 15.01
В края на пролетния сезон когато температурите навън се покачват, а яркото...
Медийни партньори
VIP медиен партньор