Наградиха победителите в архитектурен конкурс "АРХ ИНОВА 2017"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Arch_Inova_2017_02_14756-pa_Build_01
На 18 октомври вечерта в Sofia Event Center се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в четвъртото издание на архитектурния конкурс "Арх Инова 2017".
Темата на конкурса "Арх Инова 2017" беше "Обществени сгради". За награди се състезаваха 54 проекта в три категории: „Болници, медицински центрове, здравни заведения" (8 проекта), „Сгради с учебно и културно предназначение" (36 проекта), „Търговски сгради" (10 проекта).

Arch_Inova_2017_Priz_Building
Призовете за архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017

Журито с председател проф. д-р арх. Георгий Станишев беше в състав: доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Атанас Панов, арх. Георги Савов, арх. Димитър Паскалев, арх. Радомир Серафимов, арх. Тихомир Казаков, арх. Ивайло Петков и арх. Владимир Михов. То номинира 18 от най-добрите проекти в трите категории. 
 
Iva_Doychinova_Vodesht_Arch_Inova_2017_Build
"Доказателство за атрактивността на темите и авторитета на АРХ ИНОВА е фактът, че в конкурса участват голям брой проекти - както на вече утвърдени архитекти и архитектурни бюра, така и на млади и талантливи творци. Помагат много признати компании в областта на строителството и архитектурата, а партньорите от браншовите организации подкрепят конкурса още в началото и продължават да го правят", изтъкна водещата на церемонията Ива Дойчинова. 

DSCF5987_2_Resized_for_WEB_arch._Borislav_Ignatov_Build
Арх. Борислав Игнатов - Председател на КАБ


„Камарата на архитектите в България и аз лично сме изцяло за конкурсното начало и смятаме, че това е справедливият и добрият начин за работа, особено за значими обекти. Това е и добрият начин за провеждането на обществени поръчки, за което ще се борим в бъдеще да стане стандарт”, каза председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов. „АРХ ИНОВА е един отличен пример за това как проекти могат да се състезават и доброто качество да бъде промотирано и показвано”, каза още той.

DSCF6278_arch._Bakalova_Build
Арх. Петкана Бакалова - Зам. председател на КАБ

„Това е един конкурс, който ни провокира да бъдем архитекти, а не производители на папки. Конкурс, който ни вдъхновява да се състезаваме не само помежду си, а със себе си. Конкурс, който представя сгради, желани в съвременната българска архитектура”, каза заместник-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петкана Бакалова.

DSCF6291_Resized_Milten_Ratarov_Build
Милтен Рътаров - представител на КСБ


„Надявам се подобни конкурси да бъдат повод да бъдат избирани най-добрите от най-добрите проекти и ние като строители да ги изпълняваме”, каза Милтен Рътаров, член на Комисията по професионална етика в Камарата на строителите в България.

DSCF6008_2_arch._Vl.Mihov_Building
Арх. Михов - член на журито

Арх. Владимир Михов, член на журито сподели как е протекло журирането:
"За нас журирането беше освен отговорност и чест, но и професионално удоволствие. Това, с което форматът е различен от други конкурси, е многообразието в него. Включени са различни проекти от гледна точка на мащаб, функционална програма, бюджет и контекст, в който трябва да се впишат. Налага се сравняване на разработки, които са почти несъпоставими. Това безспорно създава известни трудности в журирането, но го прави и далеч по-интригуващо и му придава своеобразен чар”, каза арх. Михов. „Постарахме се да класираме проектите в съответствие със спецификата на конкурса АРХ ИНОВА и да поставим в центъра на вниманието хармоничния баланс между много качества, обединени от най-важното – онова, което придава душа на архитектурата и я превръща в изкуство”, каза още арх. Михов.

В категория “Търговски сгради” участваха 10 проекта, номинираните бяха 4.

Победител стана „Клуб Десизо Мони” в Плевен с проектант „А и А Архитекти”: арх. Николай Узунов, арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев. Спортно-развлекателният комплекс включва ресторант, открит бар, басейн, фитнес, спортни игрища, озеленени площи и паркинг. Очаква се клубът да бъде завършен до края на годината и да се превърне в един от знаковите архитектурни проекти за региона.
 
AA_Architects_arch_Angel_Zahariev_arch_Nikolay_Uzunov_3_building
Арх. Александър Бояджиев от IDEAL STANDARD, арх. Ангел Захариев и арх. Николай Узунов - .„А и А Архитекти” 
„Тази награда е специална за нас, първо защото АРХ ИНОВА е един истински архитектурен конкурс, а това е ценно и рядко в днешно време. Вторият повод за гордост е, че наградата ни е връчена от изключително уважавано от нас и утвърдено професионално жури, към което имаме огромен респект. Другата причина да сме горди с тази награда е, че до голяма степен в публичното пространство сме свързвани с големи проекти, а всъщност по-голямата част от тях са малки, но интересни”, каза арх. Ангел Захариев от „А и А Архитекти”.

„Лично за мен като млад архитект АРХ ИНОВА е много мотивиращ конкурс. Удоволствие е да ръководя проекта за спортно-развлекателния комплекс в Плевен, имайки предвид социалния му аспект. Сградата е предназначена за служителите на инвеститора, като целта е да създадем за тях една по-добра среда, в която да се чувстват по-щастливи”, сподели водещият проектант на сградата арх. Николай Узунов.
Наградата връчи арх. Александър Бояджиев, експерт „Развитие и дизайнерска програма” в IDEAL STANDARD – Златен спонсор на конкурса.

Втора награда отиде при Нов Каньон - София 2015
, проектант БД АРХ: арх. Божидар Хинков и арх. Даниела Славова. Проектът е в концептуална фаза - предпроектно проучване за нова сграда (комплекс) на един от най-известните булеварди в столицата.
„Опитахме се да направим един проект, в който голямата идея да води нещата - далече от стиловете”, сподели арх. Божидар Хинков от БД АРХ. 
 
BD-Arch_arch_Slavova_arch_Hinkov_Building
 

Наградата беше връчена от инж. Тодор Димитров, технически консултант „Проекти” на ALUKÖNIGSTAHL – Сребърен спонсор на конкурса.

Трета награда спечели Пивоварница „Каменица” с проектант „Арт Ню Вижън” ООД: арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова. „Каменица“ АД преобразява своето присъствие в Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Строежът на „Пивоварница  Каменица“ започна в средата на септември. Очаква се тя да отвори врати през 2018 г.

DSCF6019_2_Art_New_Vision_Vienerberger_Build
Инж. Петър Петров, WIENERBERGER ЕООД, Арх. Габриела Джамбазова и  арх. Павел Иванов - „Арт Ню Вижън”.

„Благодаря на организаторите, защото конкурсът с всяка година става все по-грандиозен. Благодаря и на съпругата ми арх. Габриела Джамбазова, която е тук до мен, както и на колегата ми арх. Добромир Станков, който пое голяма част от работата и продължава да я носи на гърба си”, каза на сцената арх. Павел Иванов от „Арт Ню Вижън”. „Благодаря и на журито, защото проектът ни е много концептуален и се радваме, че спечели признание”, каза още той. 
Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър „Продукти и проекти” на WIENERBERGER ЕООД – Сребърен спонсор на конкурса.

В категорията “Сгради с учебно и културно предназначение”  участваха най-много проекти – 36, от които номинирани бяха 11.

Победител е Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1. Проектант: „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД, арх. Янко Апостолов. През 2010 г. той печели организирания от Министерство на културата международен архитектурен конкурс. Реализирана е Фаза 1 от комплекса – крила Изток, Север и Запад, както и Скулптурната градина във вътрешния двор на комплекса. Галерията беше открита през  май 2015 г. Предстои реализацията на последния етап - Фаза 2 от комплекса – крило Юг.

Yanko_Apostolov_Architects_arch_Nikolay_Borisov_Build
Спиридон Катоподис - ETEM връчи награда на арх. Николай Борисов - „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД

„Това е може би най-мащабната музейна сграда, реализирана през последните 20 или 30 години в България. В момента функционира около три четвърти от комплекса. За съжаление стартът на последната част, която всъщност е най-важната, все още се бави, но се надяваме, че с усилията на Министерството на културата и правителството ще бъде реализирана и тя”, каза арх. Николай Борисов, член на проектантския екип. 
Наградата връчи Спиридон Катоподис, търговски директор в ETEM – Златен спонсор на конкурса. 

Втора награда спечели Опера Мариински II, Санкт-Петербург, Русия. Проектът е представен от д-р арх. Красимир Василев. Проектанти са Diamond Schmitt Architects: А.Дж. Даймънд, М. Лела, Г. МкКлъски, М. Трейси, М. Лукасик, К. Василев, А. Точини, Дж. Грейвс, Д. МкДауъл, Т. Келайдитис, К. Спет, Д. Ричарсън, В. Гьотц. 
Фирмата е ангажирана от възложителя на етап, когато основите на новата сграда са изпълнени по проект на друга фирма и след като в процеса на строителство се установява, че този проект е на практика нереализуем. Това налага нетрадиционен, новаторски подход в проектирането на новата сграда. Архитектурният колектив, в тясно сътрудничество с конструктора, успява да интегрира съществуващите основи в новия проект, без да се компрометират високите изисквания за качество на дизайна и функционалност. Сградата е открита през 2013 година.

D.Kiniva_priema_priz_na_arch_Kriss_Vasilev_DiamantShmit_Architects_Build
Дияна Кинова прие приза на арх. Красимир Василев, Diamond Schmitt Architects

Наградата прие един от организаторите на конкурса и издател на списания „Още за къщата” и The Building - инж. Дияна Кинова, тъй като д-р арх. Красимир Василев живее и работи в Канада.  
„Радвам се, че този архитектурен конкурс се утвърждава все повече. Потвърждение за това е не само броят на представените проекти, но и многото интересни идеи и новаторски решения на специфични социални, екологични и естетични предизвикателства. Специална благодарност на организаторите за насърчаването на новаторството в архитектурата, както и за популяризиране на архитектурната професия като цяло. Благодаря им и за идеята да се привличат българските архитекти по света в подобни конкурси и събития. Убеден съм, че това е полезно както в професионален план, така и за поддържане на връзките с България като цяло”, се казва в писмото на арх. Василев. 
Наградата връчи арх. Диана Христова от САБ, член на журито на миналогодишния конкурс. 

Трета награда отиде при  Разширение на регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, с проектант E House Architects, арх. Анна Неврокопска. Сградата на регионалната библиотека се намира в центъра на Сливен. Построена е през 1910-1912 година, а по-късно към къщата е пристроен двуетажен обем.
E_House_Architects_arch_Ana_Nevrokopska_Build
 А
рх. Анна Неврокопска - E House Architects и инж. Явор Арсов - Оргахим

„Много съм развълнувана и благодаря за високата оценка. За мен беше привилегия да направя разширение на регионалната библиотека в Сливен, която е паметник на културата, и затова задачата беше още по-трудна и отговорна”, сподели арх. Анна Неврокопска. „Пожелавам на всички колеги да изпитат това удоволствие да направят най-важната сграда в един град и това е библиотеката - обществен център и сърце на града, натоварен с нови функции и предизвикателства. Сградата, която трябва да бъде най-интересна, любима и достъпна за всички”, добави тя. 
Наградата връчи инж. Явор Арсов, мениджър „Строителни и инфраструктурни проекти” в ОРГАХИМ – Сребърен спонсор на конкурса.

В категорията „Болници, медицински центрове, здравни заведения" бяха получени 8 проекта и номинирани 3 от тях.
Журито не присъди първа награда. 
Втора награда получи Център за интеграция на хора в неравностойно положение в София от „А и А Архитекти”. Проектът има за цел да даде нов старт в живота на хора с липсващи крайници и да подпомогне тяхната интеграция в обществото чрез създаването на благоприятна среда, която да ги мотивира да преодолеят трудностите в живота им за да заживеят пълноценно. Центърът ще е разположен във вилна зона Врана-Лозен-Триъгълника в тих и богато озеленен район в периферията на София. Строителството стартира през август и се очаква да завърши през март 2018 г.

Това е втора поред награда в тазгодишния конкурс за проектантите от „А и А Архитекти” – в категория “Търговски сгради” те взеха първото място с „Клуб Десизо Мони” в Плевен. А офисната сграда към производствения комплекс на фирма в Плевен спечели и първото място в конкурса „АРХ ИНОВА 2015". 

DSCF6477_SAIT_LANDSCAPE_processed_Build
Виктор Тачев - Марисан, арх. Ангел Захариев и арх. Николай Узунов - .„А и А Архитекти” 

„Това отново е проект, с който се гордея. Инвеститорите са се заели с нелеката задача да улеснят живота на хора в неравностойно положение. Тук се сблъскахме с немалко предизвикателства - на един сравнително малък имот трябваше да вдигнем една неголяма сграда с доста функции. Използвали сме прости праволинейни форми за изграждане на образа и само три материала, като идеята е възприятията на хората вътре да не бъдат нарушени от много бъбрива архитектура”, каза арх. Николай Узунов. 
Наградата връчи Виктор Тачев, сътрудник маркетинг в МАРИСАН - Сребърен спонсор на конкурса.

Трета награда спечели Специализирана очна болница във Варна. Проектант е „Жаки Арх Студио” ЕООД, арх. Жаклин Митова. Болницата е семпла, технологична и съвременна като подход и архитектура.

P_Kolchev_priema__nagrada_za_Jaky_Arch_studio_atch_Jaclin_Mitova_02_Build
Наградата от името на арх. Жаклин Митова прие издателят на CityBuild.bg Петър Колчев. 
Наградата връчи председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов.

Тази година журито единодушно излъчи и две Специални награди.
За простота на архитектурното решение и елегантна лаконичност на архитектурния израз награда получи Аудитория „Владимир Иванов“ | УМБАЛ „Св. Марина“- Варна от категорията „Болници, медицински центрове, здравни заведения". Проектант е „СТАРХ Станиславов архитекти”, арх. Светослав Станиславов. Остаряла и технически неефективна, сградата на аудитория „Владимир Иванов“ се нуждае от реконструкция и повишаване на енергоефективността ѝ. Идеята на проекта предвижда „опаковане“ на съществуващия обем с окачена вентилируема фасада.

STARH_Stanislavov_Architects_arch_H.Dushev_Build
Здравка Кирилова от RÖFIX и арх. Христо Душев, „СТАРХ Станиславов архитекти”

„Благодаря за наградата от името на арх. Светослав Станиславов и от целия проектантски екип на студио СТАРХ. Пожелавам още по-висока популярност на конкурса”, каза арх. Христо Душев. 
Наградата връчи Здравка Кирилова, маркетинг мениджър в RÖFIX – Златен спонсор на конкурса.

За концептуална яснота на замисъла и безкомпромисна логика на неговото провеждане в проекта награда получи и Архитектурно училище в Пловдив с проектант арх. Вяра Запрева в категорията “Сгради с учебно и културно предназначение”. Проектът е концептуален, като избраното място е остров Адата на река Марица в Пловдив.  Целта на проекта е да бъде създадена контекстуална сграда, която е динамична и развиваща се - каквото е и самото образование. 

Arch_Vyara_Zapreva_arch_Maria_Davcheva_Building
Арх. Мария Давчева и арх. Вяра Запрева

„Това беше моят дипломен проект. В него вложих душата си и всичко това, което смятам, че съм научила по времето на моето обучение и се опитвам да прилагам в професията си”, сподели арх. Вяра Запрева. 
Наградата връчи членът на журито доц. арх. Мария Давчева.

Petar_Kolchev_Diiana_Kinova_Atch_Inova_2017_02_Build
Дияна Кинова и Петър Колчев - организатори на архитектурен конкурс АРХ ИНОВА


В края на събитието се изказаха и организаторите на конкурса:
„Искам специално да ви благодаря, че ни се доверихте и за четвърта поредна година участвахте в нашия конкурс АРХ ИНОВА. Ще продължим в същата посока - да събираме и оценяваме качествените проекти, независимо от техния мащаб или бюджет. Важна е самата архитектура”, каза в заключение Дияна Кинова, издател на списания „Още за къщата” и The Building. „Догодина ще празнуваме 5 години от създаването на АРХ ИНОВА и ще отбележим това събитие както подобава. Темата за следващото издание е „Промишлени, индустриални, аграрни сгради и логистични паркове” и отново ще има три категории. За нас това е една от най-интересните теми и ви каня да участвате”, каза още Дияна Кинова.

„Благодаря ви, че сме заедно и ви пожелавам здраве и много успехи в личен и професионален план”, каза Петър Колчев, издател на CityBuild.bg.

Pobediteli_Arch_Inova_2017_Build
След церемонията победители и жури се събраха в обща снимка.

Всички номинирани проекти бяха включени в изложба, която можеше да се види във фоайето на Sofia Event Center в деня на награждаването. Освен победителите, това са следните проекти:

Номинация в Категория „Търговски сгради”:

Търговска верига – PRAKTIKER
Проектант: Архитектурно студио „АТЕК-ВД“ ЕООД, доц. д-р арх. Валери Иванов, арх. Калоян Колев

DSCF6158_Resized_ZALA_Build
Над 250 гости присъстваха на събитието, което се състоя в София Ивент Център.

Номинация в Категория „Сгради с учебно и културно предназначение”:

Collider Activity Center в София Тех Парк
Проектантски колектив: арх. Васил Шарланов, арх. Пенчо Пенчев, арх. Георги Вълканов, арх. Кунчо Цилков, арх. Пламен Вълков

Обреден дом за тъжни ритуали – Благоевград
Проектант: Архитектурно студио ДИАГОНАЛИ
арх. Николай Давидков,  дизайнер Мариана Давидкова, арх. Петър Бубев, арх.Росица Шатърова, Габриела Василева, арх. Йоана Робева, арх. Ленко Григоров, Нина Кръстева

Халич Конгрес Меркези - Златния рог - Истанбул 2014
Проектанти: БД АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Дунавски център за спорт и култура - Силистра 2016
Проектанти: БД - АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Регионална библиотека “Пенчо Славeйков”, гр. Варна
Проектант: СТАРХ Станиславов архитекти, арх. Светослав Станиславов
Международен конкурс за идеен проект на Регионална библиотека “Пенчо      Славeйков”, гр.Варна

Съвременен музеен център, т.нар. Български Лувър, в кв.500 - гр. София
Проектант: А-проект Архитекти, арх. Александър Димов, арх. Зорница Нинова, арх. Александър Брайнов, проф. Валентин Старчев, Камен Старчев

Номинация в Категория „Болници, медицински центрове, здравни заведения”:

АСМП МС, СБАЛ по очни болести и оптика
Проектант: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов
Всички проекти от конкурса може да разгледате на сайта на АРХ ИНОВА тук.

DSCF6504_Resized_Pobediteli_Build
Част от победителите на конкурса.

Златни спонсори: RÖFIX, IDEAL STANDARD, ETEM 
Сребърни спонсори: ALUKÖNIGSTAHL, WIENERBERGER, ОРГАХИМ, МАРИСАН
Спонсори на конкурса: КНАУФ, ТЕХНОПАНЕЛ, ХОВАЛ, ГРУНДФОС, Schlüter-Systems

АРХ ИНОВА е некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура. Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: Ka6tata.com, The-Building.eu, Citybuild.bg и Citybuildhome.bg.
 
Сподели

Тагове: арх инова 2017 | архитектурен конкурс | награди

 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор