Проведе се първата публична конференция на "Визия за София"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Karta_fest_02_02
Първото публично събитие от инициативата за дългосрочна стратегия за развитие на София представи градски стратегии от Барселона, Бостън и Тел Авив.

Първата публична конференция на Визия за София, която се проведе в Софийска градска художествена галерия на 30 октомври, беше посетена от близо 400 човека, сред които представители на всички страни, участващи в развитието на града: общински съветници и представители, заместник-кметове и директори на дирекции в Столична община, неправителствени организации, изслeдователи и учени, бизнес и инвеститори, граждани и студенти. Целта на конференцията беше да представи прогреса в работата на експертните екипи, работещи по изследването и систематизирането на всички данни, свързани с развитието на града в сферите “Хора”, “Култура и идентичност”, “Управление”, “Икономика”, Транспорт и мобилност”, “Околна среда” и “Градска среда”.

“Предизвикателствата пред София са огромни, защото София ще продължи да расте”, каза арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична Община по време на официалното откриване. “Ние трябва да знаем в каква посока ще тръгне градът, ще позволим ли този град да продължава да се разпилява дисперсно или ще търсим потенциала му за развитие като компактeн град. Трябва да отговорим на предизвикателството как ще се привлекат младите хора, които ще продължат да поддържат ръста на брутния вътрешен продукт. Така че се радвам на екипа и присъствието на толкова млади хора тук, които са заинтересовани oт темите и участието в развитието на града. Надявам се всички вие да живеете в прекрасен град, който вие сте създали.”

За да споделят опит от подобни стратегически инициативи в други големи градове, бяха поканени Ориол Естела, главен координатор на стратегическия план за развитие на Барселона 2020, Танър Дъдли oт една от най-влиятелните консултантски компании в градското планиране в света, разработила проекти като OneNYC и Imagine Boston 2030, и Зоар Шарон, Chief Knowledge Officer в община Тел Авив, създал иновативната дигитална платформа за гражданско участие DigiTel.

Oriol_Estela_Barcelona_04

“В Барселона се научихме, че най-важно в градското планиране е намирането на консенсус, пакт и договор между различните заинтересовани страни и за да сме успешни търсим и промотираме именно това”,  каза Ориол Естела в своята лекция за 30-годишния опит в стратегическото развитие на Барселона.

Tanner_Dudley_USA_05

“Чрез участието на граждани и заинтересовани страни създадохме стратегия превръщане на Бостън в конкурентна туристическа дестинация, насърчаване на трудовия му пазар; съхранение на историческите ценности; подготовка за предизвикателствата в промяната на климата. Въведохме индикатори, които да следят развитието по всички тези показатели.“ посочи Танер Дъдли, цитирайки примери от работата си за Бостън.

Зоар Шарон беше възпрепятстван да присъства на събитието заради тъжна вест в семейството, но работата му по DigiTel беше представена от Любо Георгиев, ръководител на екип “Визия за София”, който я oписа като “общинска социална мрежа, която събира данни и информация за потребителите, за да им предоставя лесен достъп до услугите, които градът може да им предложи.“

В седем тематични панела през целия ден беше представенa и свършената до момента част от изследователската работа на Визия за София oт екипите, които работят по изследването на темите, съответно - Сдружение “И ГРАД – Изследвания и дизайн в града” за темите, свързани с “Хора”, “Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” с партньор “Културен център към СУ Св. Климент Охридски” за “Култура и идентичност”; “Енвайрорисърч” ЕООД за “Околна среда”; Сдружение “Бизнес Бустер София” за “Управление”; "Урбитат" ЕООД
 за “Транспорт и мобилност”; Сдружение "Неформално"
 за “Градска среда”, и "Център за икономически стратегии и конкурентноспособност“ за “Икономика”.

Всяка от презентациите беше последвана от дискусионен панел, модериран от координаторите на Визия за София, с участието на представители на различните заинтересовани страни – общинска администрация, граждански сектор, изследователи и публика.
Сред участниците в дискусията по тема “Хора” бяха Невена Германова, Сдружение "И ГРАД - изследвания и дизайн в града"; Станислав Додов, програмен координатор „Детско и младежко участие“, Национална мрежа за децата; доц. Елена Стойкова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", катедра "Социология; Ирена Димитрова, директор на дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към СО и гости в публиката.

Темите, предизвикателствата и възможностите в работата по темите, свързани с "Култура и идентичност" бяха дискутирани от проф. Александър Кьосев, ръководител на изследователски екип "Култура и идентичност" и директор на "Културен център на СУ"; арх. Дафина Барфончовска, независим експерт, член на "Форум културно наследство"; Юрий Вълковски, експерт "Културни политики"; Малина Едрева, председател на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие и председател на Група на ГЕРБ.

“Фактът, че тази дискусия се провежда в толкова отворен формат с толкова участници от различни заинтересовани страни е нов за държавата ни. Трябва да участваме, защото рамката, която поставя “Визия за София”, ще ангажира всички управляващи и след 2019 да следват този подход.“, коментира Малина Едрева по време на дискусията.

След презентацията на експертен екип "Околна среда" към "Визия за София" - "Енвайрорисърч" ЕООД
 последва дискусия с участниците Мариела Карапавлова, експерт в "Енвайрорисърч" ЕООД; Елица Панайотова, координатор на "Зелена София"; Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Енергия и климат“, "Greenpeace Bulgaria”; Йоана Христова, заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" към СО
 и участници от публиката.

Discussion_Administration_02

Първата половина на деня завърши с презентация на експертен екип "Управление" към "Визия за София" - сдружение "Бизнес Бустер София" 
и дискусия с участниците Борислав Янински, експерт от екип "Управление"; Стефан Ангелов, експерт в Програма "Достъп до информация"; Божидар Божанов, независим експерт "Електронно управление"; Димитрина Герасимова, началник отдел "Управление на проекти" в дирекция "Административно обслужване" към СО.

Discussion_Transport_Mobility_03

След презентацията на екип “Транспорт и мобилност” подходът на работа беше дискутиран от Александър Витанов, експерт в екип "Транспорт"; Борис Бонев, от "Спаси София"; Камен Василев, съ-председател на "Българска асоциация електрически превозни средства" и Методи Аврамов, ръководител на икономическото направление "Стратегии, иновации и международни проекти" в Център за градска мобилност. 

Disussion_Ikonomika_07

Начина на работа по тeмите в обхвата на "Градска среда" беше обсъден от Ангел Бондов, експерт в екипa; Нурхан Реджеб от “PlaceMake” и "София - град за хората"; Ангел Захариев oт Група Град и Бойка Къдрева, директор Дирекция "Териториално планиране" в Направление "Архитектура и градоустройство" към СО.
Денят завърши с панела “Икономика”, в чиято дискусия участваха Венеция Нецова-Ангова, ръководител на екип "Икономика"; Евгени Ангелов, председател на "Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране"; Иво Маринов, директор на Общинско предприятие "Туризъм" към СО и Бойко Секиранов, началник отдел “Регионална икономика и анализи" към СО.

“Целта на днешната конференция е да представим докъде сме с изследователската работа, по какви методи работим и какви предизвикателства срещаме. Организираме дискусионните панели, за да съберем обратна връзка от различни заинтересовани страни и да оптимизираме процеса.”, каза Любо Георгиев, ръководител на координационния екип на Визия за София, който представи целите, графика и следващите стъпки в инициативата, като покани всички участващи да следят на сайта vizia.sofia.bg и да взимат участие в процеса.

Team_Vision_Sofia_06

Всички презентации от събитието можете да видите ТУК.

Видео от всички лекции и тематични панели можете да видите на Facebook страницата на Визия за София: https://www.facebook.com/ViziaZaSofia/.

Сподели

Тагове: градски стратегии | конференция "визия за софия"

 
Уебсайт на автора: www.vizia.sofia.bg

Новини

18 Януари 2019, 14.11
Как Общият устройствен план (ОУП) на София да се базира на данни; Как да се...
16 Януари 2019, 10.26
13% ръст на приходите за 2018 г. спрямо 2017-та отчита R&M БългарияR&M - световен...
10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
Медийни партньори
VIP медиен партньор