Четвърта Международна Конференция по Фасаден инженеринг - Част I

(1 глас, средно 5.00 от 5)

gbo-8001

Четвърта Международна Конференция по Фасаден инженеринг - част I

21-ви октомври 2017 г., София, София Ивент Център
Проблеми за решаване и иновации на фасадния инженеринг

Четвъртото издание на „Международна конференция на ЕТЕМ за фасаден инженеринг“ се превърна в глобален форум за професионалисти посветени на съзидателното фасадно изграждане. На всеки две години форумът събира световни лидери в архитектурата и фасадния инженеринг, за да представят своите концепции като идея и технологично изграждане. Тенденцията да се работи глобално доведе в София представители на видни архитектурни студия и фирми гиганти от Европа и Далечния изток: DP Architects, Сингапур;  Nikken Sekkei, Япония; COOP HIMMELB(L)AU, Австрия; Henning Larsen Architects, Дания; MAD Architects, Китай. Всички те не само се изявяват активно по горещите архитектурно-строителни точки, но и създават архитектура от най-високо качество. Българските участници от бюрата: „А и А архитекти”, Aedes Studio и Ателие Серафимов Архитекти – също представиха изискани фасадни решения. Инженерният  принос е свързващото звено между архитектурната идея и реализацията от все по-голямо значение. Работещият в Лондон инж. Владимир Маринов представи как се разработват уникални арх - решения със структурно интегриран дизайн.

etem_konf_01
gbo-8184
gbo-8118
gbo-8323
gbo-9198


Интерпретацията на последните световни тенденции, особено иновациите при изграждане на фасадните системи са силно вдъхновяващи за многобройната аудитория и за изграждащите се архитекти и инженери. Еднодневната свръх-интензивна програма даде възможности за свободна комуникация на практично и теоретично ниво. 

Встъпителната лекция на Венета Новакова от ETEM Group постави развитието на фасадните системи на фона на безпрецедентно бързите промени: в технология, комуникация,  автоматизация, климатични, както и на сигурността. ETEM  разширява своята територия от лидер в Югоизточна Европа към близки и далечни страни, където се налага да работи за различни климатични зони. Затова разработва и усъвършенства различни серии фасадни системи за високи сгради, „ретро“ фасади; плъзгащи се едро-размерни витрини; динамични и вентилируеми фасади. Разширява производството на автомобилни компоненти за BMW. Особено внимание се обръща на пожаро-устойчивостта на вложените материали и осигуряване на поддръжката. ETEM  участва в иновативния проект InDeWaG (Разработване на фасадни модули със циркулиращ флуид) по програмата на EC Хоризонт 2020. Крайната цел е съвместно с немски, испански и български партньори да се изгражди демонстрационен павилион с проектираните стени, които ще оформят без други  инсталации неговия микроклимат. 


2.1__CREATE_Singapore_2.1
2.2_CREATE_Singapore_2.2
2.3_RESORTS_WORLD_Singapore_2.3
2.4_RESORTS_WORLD_Singapore_2.4

  

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проекти на DP Architechts                                                                                                                                                   Тенденциите във фасадния инженеринг в контекста на устойчивото проектиране бяха застъпени в лекцията на арх. Матю Меър, директор на DP Architects, Сингапур. Компанията има опит в местни и международни мега проекти: Resorts World Sentosa и верига молове "Orchard Road" в Сингапур; най-големия по площ и посещаемост в света Dubai Mall. Дори, когато сградите се придържат към умерения модернистичен стил или гравитират към стил „арт-деко”, в тях са включени редица нови решения и материали. Проблемите на високите фасади, според лектора, касаят най-вече разрушителния ветрови натиск, причиняващ все повече повреди и зачестяващата опасност от пожар. От опита на компанията са извлечени практични изводи: мястото на рамката спрямо пода се препоръчва да бъде на около 20% от височината на помещението; нивото на фасадната пожаро-устойчивост се повишава чрез включването на негорими материали; предпазването на фасадата от вътрешните пожари е приоритетно, за да се избегне отделяне на димни газове във височина; възможността за поддръжка, осветяване и отстраняване на повредените части се предвижда още в проекта. Смяната е най-добре да се  извърши отвътре или чрез вградени релси по фасадата. Проектът се базира на фасадната  диагностика чрез компютърна симулация. Тя доказва колко са рентабилни избраните възможности от широкия спектър за регулиране на ослънчаването: интегрирани щори; сенници; вътрешни хоризонтални рефлектори към тавана на помещението; принтирани стъкла; динамични окачени фасади; дори рефлективни /затъмняващи се стъкла според моментната температура.


3.1_Harpa-__detaili_3.1
3.2_Harpa-__center_Harpa_3.2
3.3_Nordea_Bank_3.3
3.4._Nordea_Bank_-__3.4
3.5_-____Villas_in_the_Sky__3.5


Проекти на Henning Larsen Architects
Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects фокусира своята лекция върху изграждането на уникални стъклени фасади с три примера - прецизно проектирани и изпълнени, за да създават уникален изглед наред с оптимален климат на сградата. Такива са фасадите от едро-размерни „квази тухли“ (призматична метална рамка и стъклопакет) или хоризонтални ъгловидни тела. Независимо от ясната геометрична форма, проектирането и производството на подобни фасади е трудно инженерно предизвикателство. Концертната зала и конгресен център „Harpa” в Рейкявик е създадена по идея на датския артист Олафър Елиасон, който е инспириран от местните базалтовите блокове с шестоъгълна основа. Погледната от фоайето, стената прилича на стъпаловиден базалтов масив в контраст с гладката външна повърхност. Решението за Nordea Bank, Копенхаген, залага на правоъгълни призми с вградени щори и лек наклон, които се съчетават в своеобразна вертикална плетка. Вили в небето, Риад, е първата по рода си 34-етажна кула с хоризонтално нагъната повърхност, която използва слънчевата енергия за отопление и охлаждане на сградата. Геометрията на фасадата позволява да се използва прозрачно стъкло в ъгловидните панели, които работят с външната светла облицовка за топлинен комфорт. Очаква се сградата да получи сертификат за енергийна ефективност LEED или категоризация Silver.

4.1_._.__Marinov_4.1
4.2__Coal_Drops_Yard_4.2
4.1___London_4.1
4.4____apple-campus-theatre_4.4
4.5______Sagrada_4.5


Поекти на Владимир Маринов
Архитектура от високо качество се създава в днешно време от интердисциплинарни екипи, които реализират силната идея чрез конструктивно интегриран дизайн. Подобен подход осигурява освен технологичното изпълнение и разгръщане на естетическия потенциал. Инженерът от младото поколение Владимир Маринов (Studio Define Engineers, Лондон) е бил част от творчески звена на Foster + Partners, SANAA, Heatherwick Studio и ARUP, откъдето са и представените примери.

Лондонският Пазар Coal Drops Yard е проект на ARUP - реконструкция на две стари халета, увенчани със своеобразна арка от еркерно извити навътре покриви и нагънато вертикално остъкляване. В търсене на оптималния детайл са разработени три вида ъглово захващане на стъклата. Изграждането на централния купол на катедралата Саграда Фамилия, Барселона, следва идеята на гениалния Антони Гауди. В центъра на спиралното стълбище висящо от купола се добавя ефирен стъклен асансьор, чиито водачи и въжета са скрити в стъклените стени. Ново предизвикателство пред талантливия инженер е проекта на SANNA за покритие от 13 стъклени тънкостенни мехура, вдъхновен от стъклените оранжерии. 
Тази година в събитието като партньори се включват съпътстващите компании Elval Colour, BMW България, Inver и Ursa.    

Продължение по темата може да прочетете в Четвърта Международна Конференция по Фасаден инженеринг - част II. 

Автор: Анета Трифонова
Използвани са снимки от конференцията и
http://facadeconference.com

Сподели

Тагове: етем | конференция | фасаден инженеринг

 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор