Отговор на Дау Бента България

(1 глас, средно 5.00 от 5)
2D417BBCE4A36DBCB058E98D6E72E51C919A617EA33EB75163pimgpsh_fullsize_distr
По повод становище на БАИС
15 ноември 2017

В отговор на официалното становище на БАИС ръководството на Дау Бента България, заявява, че информацията, публикувана в становището е подвеждаща, уронва името на дружеството.
Дау Бента България иска категорично да заяви, че съвкупността от всички елементи на топлоизолационната система на CAPAROL покрива строителните изисквания и отговаря на клас „B” по реакция на огън. Също така топлоизолационният продукт DALMATINA е с клас по реакция на огън „C” и е напълно в норма с българското законодателство. Тези характеристики са абсолютно достоверни и доказуеми чрез предоставените от компанията сертификати и констативен протокол от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, поискани и направени по сигнала на БАИС.

Дау Бента България разполага и с правен анализ, изготвен от водеща международна консултантска компания, доказващ съответствието на “Capatect Dalmatina” с регулаторните изисквания на българското законодателство. В същото време, до момента БАИС не е предоставила какъвто и да било документ, доказващ налаганите от тях твърдения.

Ръководството на Дау Бента България иска да изрази своето категорично становище, че топлоизолационната им система и отделните компоненти, използвани в нея, напълно отговарят на изискванията на сега действащата Наредба № Iз-1971 за Строително-технически правила и норми.

Дау Бента България отбелязва, че при полагането на термоизолационна система от такъв тип  за сгради над 28 метра, трябва стриктно да се следват и спазват инструкциите на Българското законодателство по отношение на изискванията, да се полагат ивици от негорим материал.
Твърдението на БАИС, че използването на топлоизолационен материал, сертифициран с клас по реакция на огън „С” е рисковано и не гарантира живота и здравето на обитателите също е подвеждащо и най-малкото, противоречи на нормите, заложени в Наредба № Iз-1971, приета от МРРБ. Примерът с изгорялата това лято сграда в Лондон не е коректен, тъй като този блок е бил облицован с алуминиеви панели, пълни с полиетилен.

В заключение, Дау Бента България заявява, че чрез подобен род подвеждаща и невярна информация може само да се спекулира със страховете на хората и да се навреди на имиджа на бранша като цяло по отношение на въвеждането на иновативни материали.

Автор:  
Дау Бента България
Сподели

Тагове: caparol | дау бента българия

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор