Фестивал "Дни на Архитектурното наследство" ще се състои през февруари

(1 глас, средно 5.00 от 5)

snimka1_Dni_na_nasled_01_build
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай обявяването ѝ за Европейска година на наследството.

Предстоящата 2018-та е специална за България не само като година на председателство на Съвета на Европейския съюз, а и в светлината на инициативата „Европейска година на наследството“.

Именно диалога “минало - настояще - бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата и значението на термина “памет“ ще разгледа фестивалът ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО.

Локацията, която любезно приютява събитието на 3-ти и 4-ти февруари 2018-та, е Дом на киното & CUSH.BAR, на ул. Екзарх Йосиф №37   http://domnakinoto.com/

Програмата на фестивала включва изложби, лекции, дискусии и прожекции на актуални български филми за културното наследство, разпределени в два дни. Съвсем естествено е избран и Домът на киното – неутрална територия, на която могат да се срещат различни възгледи в общ контекст. Всички събития от програмата (а те са много!) ще бъдат придружени от музика и питиета.

Акцент от фестивала е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“, организиран от дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на Архитектите в България. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници продължава до 23-ти януари 2018г.

Информация за конкурса и материали за кандидатстване могат да бъдат намерени тук: http://danbg.com/wp/?page_id=1717

snimka2_Dni_na_nasl_02_build

ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО среща специалисти в областта на опазването на културните ценности, студенти и граждани, за да обменят гледни точки и да преоткрият общуването помежду си. Серията събития в програмата на фестивала запознава посетителите с различни аспекти на опазване на културното наследство и хвърля светлина върху добрите практики в тази област не само на национално, но и на международно ниво.

Организатори на фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО са Дружество „Архитектурно наследство“ и  сдружение „Творческа мрежа за културното наследство“. Двете организации посвещават дейността си на опазването на културното наследство, възпитанието на активно гражданско самосъзнание по отношение на този ресурс и стимулиране качественото образование на млади специалисти.

Сподели
 

Новини

14 Декември 2017, 12.34
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай...
27 Ноември 2017, 11.06
На 22.11.2017г., в пресклуба на БТА, „Българска асоциация за изолации в...
21 Ноември 2017, 11.58
• В рамките на изложбата, на 22 ноември 2017 г. от 18:00 ч., архитектите от АДА АД...
Медийни партньори
VIP медиен партньор