Фестивал "Дни на Архитектурното наследство" ще се състои през февруари

(1 глас, средно 5.00 от 5)

snimka1_Dni_na_nasled_01_build
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай обявяването ѝ за Европейска година на наследството.

Предстоящата 2018-та е специална за България не само като година на председателство на Съвета на Европейския съюз, а и в светлината на инициативата „Европейска година на наследството“.

Именно диалога “минало - настояще - бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата и значението на термина “памет“ ще разгледа фестивалът ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО.

Локацията, която любезно приютява събитието на 3-ти и 4-ти февруари 2018-та, е Дом на киното & CUSH.BAR, на ул. Екзарх Йосиф №37   http://domnakinoto.com/

Програмата на фестивала включва изложби, лекции, дискусии и прожекции на актуални български филми за културното наследство, разпределени в два дни. Съвсем естествено е избран и Домът на киното – неутрална територия, на която могат да се срещат различни възгледи в общ контекст. Всички събития от програмата (а те са много!) ще бъдат придружени от музика и питиета.

Акцент от фестивала е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“, организиран от дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на Архитектите в България. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници продължава до 23-ти януари 2018г.

Информация за конкурса и материали за кандидатстване могат да бъдат намерени тук: http://danbg.com/wp/?page_id=1717

snimka2_Dni_na_nasl_02_build

ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО среща специалисти в областта на опазването на културните ценности, студенти и граждани, за да обменят гледни точки и да преоткрият общуването помежду си. Серията събития в програмата на фестивала запознава посетителите с различни аспекти на опазване на културното наследство и хвърля светлина върху добрите практики в тази област не само на национално, но и на международно ниво.

Организатори на фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО са Дружество „Архитектурно наследство“ и  сдружение „Творческа мрежа за културното наследство“. Двете организации посвещават дейността си на опазването на културното наследство, възпитанието на активно гражданско самосъзнание по отношение на този ресурс и стимулиране качественото образование на млади специалисти.

Сподели
 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор