Предстои XХ юбилейна международна конференция на ЕкоЕнергия

(1 глас, средно 5.00 от 5)
DSC_2422-01
Работещи Решения за борба с енергийната бедност и замърсяването на въздуха.

XX международна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия ще се проведе на 19-20 март в Дома на Европа в София, като ще се съсредоточи върху конкретни предложения за ефективни мерки и програми за борба с енергийната бедност и замърсяването на въздуха на централно и местно равнище. В събитието ще вземат участие Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Жечо Станков, заместник-министър на околната среда и водите, Йоана Христова, заместник-кмет на София, Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите, гости от Румъния, Хърватия и Гърция, представители на европейската мрежа Енергийни градове и Германския институт за международно сътрудничество.

Основната причина за замърсяването на въздуха е енергийната бедност – факт, който рядко се чува в иначе толкова активните публични дискусии по темата. При това – не само като икономическа бедност, но и като липса на знания и затруднен достъп до услуги и мерки в сградния фонд. ЕкоЕнергия ще защити тезата, че енергийната ефективност e най-устойчивият инструмент в борбата с енергийната бедност и замърсяването на въздуха, защото може не само да намали потреблението на твърди горива и разходите за енергия, но и да улесни достъпа до алтернативни начини за отопление. Тя е решението за по-добро качество на градската среда, комфорт и здравословни условия на живот в нашите домове, а и за по-голяма отговорност към собственото ни поведение.

DSC_2425-02

ЕкоЕнергия вярва, че именно местните власти са ключът за справяне с тези проблеми, тъй като единствени имат лостовете да управляват успешно програми за енергийна ефективност в сградите и да влияят върху поведението на гражданите. Затова и механизмите за финансова подкрепа трябва да бъдат насочени именно към тях – и в следващия етап на Националната програма за енергийна ефективност, и в програмите към Националната жилищна стратегия, която предстои да бъде приета през 2018 г. Това ще бъде и посланието на събитието, което ще разгледа успешните практики в България и Югоизточна Европа и ще отправи конкретни препоръки към националните власти за формулиране на ефективни политики, които да влязат в сила още през тази година.

Пълна информация за XX юбилейна конференция на ЕкоЕнергия можете да намерите в специално създадения уебсайт на адрес www.20th-ecoenergy-conference.info.
Участието е безплатно след регистрация. Местата са ограничени!

Събитието е част от серия срещи в областта на политиките за енергийната ефективност, механизмите за финансиране на проекти и прилагането на стандарта за почти нулево-енергийните сгради в България, с фокус върху възможностите за подкрепа за местните власти:
-    Новаторски методи за енергийно обновяване (среща по проект iBROAD) – 13 февруари 2018 г., София;
-    Интелигентни градове и общности: енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини - 26-27 април 2018 г., Габрово;
-    По пътя към почти нулево-енергийните сгради: предизвикателства и възможности - 20-22 юни 2018 г., Бургас;
-    Обучения за енергийно ефективно обновяване на съществуващи сгради и енергийно планиране в общините Добрич и Горна Малина (май-юни 2018 г.)

Сподели

Тагове: екоенергия | енергийна ефективност | конференция

 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор