Предстои XХ юбилейна международна конференция на ЕкоЕнергия

(1 глас, средно 5.00 от 5)
DSC_2422-01
Работещи Решения за борба с енергийната бедност и замърсяването на въздуха.

XX международна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия ще се проведе на 19-20 март в Дома на Европа в София, като ще се съсредоточи върху конкретни предложения за ефективни мерки и програми за борба с енергийната бедност и замърсяването на въздуха на централно и местно равнище. В събитието ще вземат участие Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Жечо Станков, заместник-министър на околната среда и водите, Йоана Христова, заместник-кмет на София, Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите, гости от Румъния, Хърватия и Гърция, представители на европейската мрежа Енергийни градове и Германския институт за международно сътрудничество.

Основната причина за замърсяването на въздуха е енергийната бедност – факт, който рядко се чува в иначе толкова активните публични дискусии по темата. При това – не само като икономическа бедност, но и като липса на знания и затруднен достъп до услуги и мерки в сградния фонд. ЕкоЕнергия ще защити тезата, че енергийната ефективност e най-устойчивият инструмент в борбата с енергийната бедност и замърсяването на въздуха, защото може не само да намали потреблението на твърди горива и разходите за енергия, но и да улесни достъпа до алтернативни начини за отопление. Тя е решението за по-добро качество на градската среда, комфорт и здравословни условия на живот в нашите домове, а и за по-голяма отговорност към собственото ни поведение.

DSC_2425-02

ЕкоЕнергия вярва, че именно местните власти са ключът за справяне с тези проблеми, тъй като единствени имат лостовете да управляват успешно програми за енергийна ефективност в сградите и да влияят върху поведението на гражданите. Затова и механизмите за финансова подкрепа трябва да бъдат насочени именно към тях – и в следващия етап на Националната програма за енергийна ефективност, и в програмите към Националната жилищна стратегия, която предстои да бъде приета през 2018 г. Това ще бъде и посланието на събитието, което ще разгледа успешните практики в България и Югоизточна Европа и ще отправи конкретни препоръки към националните власти за формулиране на ефективни политики, които да влязат в сила още през тази година.

Пълна информация за XX юбилейна конференция на ЕкоЕнергия можете да намерите в специално създадения уебсайт на адрес www.20th-ecoenergy-conference.info.
Участието е безплатно след регистрация. Местата са ограничени!

Събитието е част от серия срещи в областта на политиките за енергийната ефективност, механизмите за финансиране на проекти и прилагането на стандарта за почти нулево-енергийните сгради в България, с фокус върху възможностите за подкрепа за местните власти:
-    Новаторски методи за енергийно обновяване (среща по проект iBROAD) – 13 февруари 2018 г., София;
-    Интелигентни градове и общности: енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини - 26-27 април 2018 г., Габрово;
-    По пътя към почти нулево-енергийните сгради: предизвикателства и възможности - 20-22 юни 2018 г., Бургас;
-    Обучения за енергийно ефективно обновяване на съществуващи сгради и енергийно планиране в общините Добрич и Горна Малина (май-юни 2018 г.)

Сподели

Тагове: екоенергия | енергийна ефективност | конференция

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор