Стартира образователна платформа с грижа към градската среда "Building Difference”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Building_Difference_Open_Discussion_4_01
Основната цел на Проекта Building Difference е подобряване на градската среда в района на инвестиционни проекти на компанията с участието на студенти и местна общност.

На 10-ти април 2018 г. в София в Студио Прожектиране към УАСГ се проведе отворена дискусия за съвременните градски намеси, с която беше поставен старта на образователната платформа с грижа към средата "Building Difference”. Проектът е инициатива на инвестиционната компания BLD в партньорство с Университета за архитектура, стрителство и градоустройство (УАСГ) и ще включва образователна лятна практика за студенти, свързана с ревитализация на публични пространства в близост до проекти на BLD. Пилотното издание ще бъде посветено на облагородяване на публично пространство в близост до най-новия жилищен проект на компанията на ул. "Галичица" в Лозенец.

В идентифицирането на мястото и избора и реализацията на идеен проект ще бъдат включени студенти, преподаватели, местната общност, районната администрация и инвеститорът BLD. Проектът Building Difference влиза в образователния курс на студентите от университета и ще бъде реализиран в рамките на задължителната лятна практика през месец юли. Това е първото издание на социалната платформа, която ще се развива, като дългосрочна инициатива в рамките на инвестиционните проекти на BLD.

В дискусията за съвременните градски намеси по повод старта на проекта се включиха разпознаваеми експерти с опит в реализацията на социално отговорни проекти, градско развитие и градски намеси – арх. Христо Станкушев, от архитектурно студио DontDIY, куратор на One Architecture Week, 2014; Силвия Чакърова, съосновател на студио place.make, което беше основен партньор в проекта “София - град за хората” за изследване и анализ на публичните пространства от датския архитект и урбанист проф. Ян Геел; Ангел Бондов и Тодор  Кесаровски – организатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“.

Dimitar_Savov_Building_Difference_Open_Discussion_3_03

Изпълнителният директор на BLD Димитър Савов обяви програмата пред студентите и заяви готовността и интереса на компанията да участва в положителните намеси в градската среда, като отговорен строител.
“BLD e инвестиционна компания, която спазва най-високи стандарти в жилищното строителство, променяйки към добро заобикалящата среда. Ние вярваме, че общите пространства в града са част от дома ни и е отговорност на всеки от нас да полага грижи за тях така, както се грижи за своя собствен дом. Винаги сме полагали усилия в тази посока – от модерения, но вписан в средата съвременен изглед на сградите ни, до подобряване на околните пространства в синхрон с естествената среда наоколо. Проектът Building Difference е поредната крачка на BLD в тази посока.”, разказа Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

„С партньорството на УАСГ и участието на голям кръг заинтересовани страни целим да осъществим нова платформа за т.нар. „placemaking”, която да мобилизира вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации и студенти и да доведе до създаването на по-качествени обществени пространства, които да повишат качеството на живот на гражданите на София.“ добави още той.

Building_Difference_Open_Discussion_3

Първото издание на Building Difference ще се концентрира върху района на най-новия инвестиционен проект на компанията в близост до Водната кула в Лозенец – Secret Gardens. Това е един от най-амбициозните проекти на BLD, създаден за да запази най-добрите традиции в аристократичната архитектура на София. Той следва най-добрите принципи и ценности от строителството на стара София.
Благодарение на активното участие на студио Прожектиране и Катедра История и теория на архитектурата, проектът ще бъде осъществен в рамките на академичната година и ще приближи студентите до реални казуси от бизнеса и облагородяването на градската среда. Първото издание на Building Difference ще се развие в няколко етапа, като в следващите няколко месеца предстои и дискусия с местната общност в района на ул. "Галичица".

„Включването на студенти и преподаватели от различни дисциплинарни области в решаване на конкретни казуси под форма на архитектурен активизъм, е ключов инструмент, който доближава образователния процес до действителните потребности на обществото и конкретния обитател. Щастливи сме, че ще имаме възможност да осъществим проекта с компания, която има дългосрочна визия за устойчиво развитие.“, заяви арх. Николай Давидков, ръководител на Студио Прожектиране.

Building_Difference_Open_Discussion_6

В края на миналия месец BLD стартира новата си видео поредица „За хората, идеите и тенденциите, които променят града към добро“, в допълнение към рубриката „Градски тенденции“, която представя хора и идеи, носещи позитивна промяна в града – тук нещо е объркано! В първото видео арх. Антонина Илиева от DontDIY разказа за основните принципи на placemaking и как се измерва дългосрочния му ефект върху средата.
Следете за подробности по развитието на проекта в рубриката „Градски тенденции“, както и Facebook страницата на BLD, където предстоят още кратки видео интервюта с експерти по актуални теми, свързани с града.

Сподели

Тагове: bld | building difference | проект | студио прожектиране

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор