Стартира образователна платформа с грижа към градската среда "Building Difference”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Building_Difference_Open_Discussion_4_01
Основната цел на Проекта Building Difference е подобряване на градската среда в района на инвестиционни проекти на компанията с участието на студенти и местна общност.

На 10-ти април 2018 г. в София в Студио Прожектиране към УАСГ се проведе отворена дискусия за съвременните градски намеси, с която беше поставен старта на образователната платформа с грижа към средата "Building Difference”. Проектът е инициатива на инвестиционната компания BLD в партньорство с Университета за архитектура, стрителство и градоустройство (УАСГ) и ще включва образователна лятна практика за студенти, свързана с ревитализация на публични пространства в близост до проекти на BLD. Пилотното издание ще бъде посветено на облагородяване на публично пространство в близост до най-новия жилищен проект на компанията на ул. "Галичица" в Лозенец.

В идентифицирането на мястото и избора и реализацията на идеен проект ще бъдат включени студенти, преподаватели, местната общност, районната администрация и инвеститорът BLD. Проектът Building Difference влиза в образователния курс на студентите от университета и ще бъде реализиран в рамките на задължителната лятна практика през месец юли. Това е първото издание на социалната платформа, която ще се развива, като дългосрочна инициатива в рамките на инвестиционните проекти на BLD.

В дискусията за съвременните градски намеси по повод старта на проекта се включиха разпознаваеми експерти с опит в реализацията на социално отговорни проекти, градско развитие и градски намеси – арх. Христо Станкушев, от архитектурно студио DontDIY, куратор на One Architecture Week, 2014; Силвия Чакърова, съосновател на студио place.make, което беше основен партньор в проекта “София - град за хората” за изследване и анализ на публичните пространства от датския архитект и урбанист проф. Ян Геел; Ангел Бондов и Тодор  Кесаровски – организатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“.

Dimitar_Savov_Building_Difference_Open_Discussion_3_03

Изпълнителният директор на BLD Димитър Савов обяви програмата пред студентите и заяви готовността и интереса на компанията да участва в положителните намеси в градската среда, като отговорен строител.
“BLD e инвестиционна компания, която спазва най-високи стандарти в жилищното строителство, променяйки към добро заобикалящата среда. Ние вярваме, че общите пространства в града са част от дома ни и е отговорност на всеки от нас да полага грижи за тях така, както се грижи за своя собствен дом. Винаги сме полагали усилия в тази посока – от модерения, но вписан в средата съвременен изглед на сградите ни, до подобряване на околните пространства в синхрон с естествената среда наоколо. Проектът Building Difference е поредната крачка на BLD в тази посока.”, разказа Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

„С партньорството на УАСГ и участието на голям кръг заинтересовани страни целим да осъществим нова платформа за т.нар. „placemaking”, която да мобилизира вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации и студенти и да доведе до създаването на по-качествени обществени пространства, които да повишат качеството на живот на гражданите на София.“ добави още той.

Building_Difference_Open_Discussion_3

Първото издание на Building Difference ще се концентрира върху района на най-новия инвестиционен проект на компанията в близост до Водната кула в Лозенец – Secret Gardens. Това е един от най-амбициозните проекти на BLD, създаден за да запази най-добрите традиции в аристократичната архитектура на София. Той следва най-добрите принципи и ценности от строителството на стара София.
Благодарение на активното участие на студио Прожектиране и Катедра История и теория на архитектурата, проектът ще бъде осъществен в рамките на академичната година и ще приближи студентите до реални казуси от бизнеса и облагородяването на градската среда. Първото издание на Building Difference ще се развие в няколко етапа, като в следващите няколко месеца предстои и дискусия с местната общност в района на ул. "Галичица".

„Включването на студенти и преподаватели от различни дисциплинарни области в решаване на конкретни казуси под форма на архитектурен активизъм, е ключов инструмент, който доближава образователния процес до действителните потребности на обществото и конкретния обитател. Щастливи сме, че ще имаме възможност да осъществим проекта с компания, която има дългосрочна визия за устойчиво развитие.“, заяви арх. Николай Давидков, ръководител на Студио Прожектиране.

Building_Difference_Open_Discussion_6

В края на миналия месец BLD стартира новата си видео поредица „За хората, идеите и тенденциите, които променят града към добро“, в допълнение към рубриката „Градски тенденции“, която представя хора и идеи, носещи позитивна промяна в града – тук нещо е объркано! В първото видео арх. Антонина Илиева от DontDIY разказа за основните принципи на placemaking и как се измерва дългосрочния му ефект върху средата.
Следете за подробности по развитието на проекта в рубриката „Градски тенденции“, както и Facebook страницата на BLD, където предстоят още кратки видео интервюта с експерти по актуални теми, свързани с града.

Сподели

Тагове: bld | building difference | проект | студио прожектиране

 

Новини

06 Февруари 2019, 10.50
VЕКА е един от първите производители на ПВЦ профили за дограма, имащ правото да...
30 Януари 2019, 14.15
Изложение АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА събира сектора от 6 до 9 март в Интер...
23 Януари 2019, 13.34
Пилотно социологическо изследване на инициативите Визия за София и Зелена...
Медийни партньори
VIP медиен партньор