ААБ представи първото социологическо проучване за архитектите в България

(1 глас, средно 5.00 от 5)
AABJPG_2989-a_01
Първото по рода си социологическо проучване за нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация беше представено от Асоциацията на архитектите в България.
България е сред водещите страни в Европа с по-голям процент жени, заети в сферата и на първо място по отделени ресурси и време за допълнително професионално обучение.

AAB_ProuchvaneJPG_15714-pa_02

Какво работят архитектите? Кои са основните фактори, влияещи върху тяхната мотивацията и ангажираност и какво очакват те от своите работодатели? Въпросите на тези отговори дадоха от Асоциацията на архитектите в България, на база проведено социологическо проучване за професионалната реализация на архитектите в България. За първи път в България се провежда подобно допитване до професионалния бранш, което е реализирано от агенция за маркетингови изследвания и консултации BluePo!nt

JulianDobrev_AABJPG_15717-pa_05

Да си архитект е престижно, но и много отговорно. "Хората с това нелеко призвание често са неразбрани от широката общественост, защото мислят различно и виждат заобикалящата ни среда по различен начин. Въпреки това създават реалност, която може да отговори на почти всички високи очаквания. За нас от ААБ беше важно да изследваме именно тяхната мотивация, която е предпоставка за добре свършената работа. С това ние заявяваме своята позиция и ангажимент към архитектите в България.", заяви арх. Анета Маркова, председател на УС на ААБ. Тя добави, че мисията на ААБ е да популяризира приноса и ролята на архитектите, урбанистите и дизайнерите в създаването на естетична и устойчива среда. Като професионалисти, които създават средата, те трябва заедно да защитят ценностите и истинската мисия на професията.

AnetaMarkova_AABJPG_15715-pa_03
арх. Анета Маркова, председател на УС на ААБ 

Асоциация на архитектите в България осъществява дейност в обществена полза и е насочена към създаване на мрежа за споделяне и разпространение на добри практики в областта на архитектурата и устройственото планиране, като по този начин се стреми да повиши професионалната квалификация на своите членове и допринесе за създаването на по-хармонична и устойчива среда.

Следващият проект, който ААБ ще осъществи, е издаването на книгата на Джейн Джейкъбс „Смъртта и животът на големите американски градове“, която променя светогледа за градоустройството.
Повече информация можете да откриете на www.aab.bg

Проучването Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация е на база 773 запитани архитекти в София и страната. Kато цяло гилдията на архитектите се подмладява – тенденция, която се наблюдава и в Европа. Средната възраст на практикуващите професията у нас е под 30 години (50.6% са с опит по-малко от 5 години, а ¼ са между 30 и 35 години). 56.3% са жени, за сметка на мъжете, които са 43,7%. За сравнение в Европа това е по-скоро мъжка професия и съотношението е 63% мъже и 28% жени според изследването на Eвропейския съвет на архитектите. https://www.ace-cae.eu

-----5----_15718-pa_06

Повече от половината архитекти у нас смятат, че секторът е силно конкурентен, а сред мотиваторите им за работа са: интересните проекти, екипната работа, креативността и възможността за развитие. Висок е процентът на предпочитани проекти – той се концентрира около жилищните проекти - 78.6% Интересен също е фактът, че интериорните проекти изпреварват в предпочитанията образователните и културни сгради. Желанието за работа по интериорни проекти в София е много по-изразено от това в страната с близо 17.8% процента разлика. Опазване на културното наследство и образованието са области, които привличат повече интереса на архитектите в страната, отколкото на тези в София.

------_15719-pa_07

Модерното работно място е важен фактор за тяхната реализация, в това число да е в крак с новите технологии, кариерното развитие, гъвкавостта и работната атмосфера. 

Автор: Асоциация на архитектите в България
 
Сподели

Тагове: ааб | социологическо проучване

 
Уебсайт на автора: www.aab.bg

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор