Wienerberger Brick Award 2018:Уникална архитектура с помощта на тухли

(0 гласа, средно 0 от 5)

watermarked-217-1-1_Building_01

Победителите от Wienerberger Brick Award 2018

Неоспорима е ролята на архитектурата в определянето връзките между хората и околната среда. Потребността от новаторски подходи и създаването на красива жилищна и работна среда се вижда особено ясно в градските райони. Архитектурата трябва постоянно да се преоткрива, като работи с нови форми, материали и концепции. Освен естетическите стремежи, съществуват и строги технически правила и все по-високи изисквания за качество. Темите за устойчивост, като например възможностите за рециклиране и енергийно-ефективни сгради са очевидни и задължителни в наше време. А и основния аспект, който трябва да се има предвид е достъпността на жилищата.

Wienerberger Brick Award подкрепя иновациите и креативността.
Конкурсът Wienerberger Brick Award предоставя възможността на архитекти от цял свят да представят модерна и иновативна архитектура с керамични материали. Целта на конкурса е да обедини архитекти и хора със сходни интереси, да сподели дизайнерски концепции и да изследва нови начини за изпълнение на идеите им. За осми път Винербергер представя тази международно призната награда. В конкурса взеха участие почти 600 проекта от 44 страни, като фокусът тази година беше европейски.

watermarked-067-1-1
Хаймо Шойх, Изпълнителен директор на Винербергер АГ

Архитектурата трябва да се фокусира върху човека и неговите нужди.
"Предоставените тази година проекти впечатлиха журито с иновативен дух и качество. Те представляват смели и креативни архитектурни концепции за устойчиви и перспективни жилищни пространства. И все пак винаги вземайки предвид най-важната точка в архитектурата - индивида. При създаването на ново жилищно пространство основният фокус трябва да бъде върху човека и неговите нужди. Горди сме, че толкова много иновативни градски проекти отговарят на настоящите обществени предизвикателства, като използват естествени керамични строителни материали, за да създадат достъпна и висококачествена жизнена среда ", коментира Хаймо Шойх, изпълнителен директор на Винербергер АГ, описвайки международните проекти.

Тази година седем проекта бяха удостоени с наградата Wienerberger Brick Award.
Категориите, в които бяха присъдени наградите са следните: Усещане у дома, Да живеем заедно, Да работим заедно, Споделени обществени пространства и Нестандартно решение. Последната категория е насочена към иновативни концепции и начини за използване на тухли, нови строителни технологии или използването на тухли по поръчка и нови орнаменти в проекта.

Наградата е фонд от € 34,000.
Наградният фонд на Wienerberger Brick Award 2018 е  в размер на 34 000 евро за петте категории, както и за победителите на Голямата награда и Специалната награда. След крайния срок за подаване на заявки за участие, независимо жури преселектира проектите до 50 номинации. Жури от петима международно признати архитекти избра победителите от тези 50 номинации.

watermarked-WB021834-Peter_Cook-1_Build
Голяма награда в катeгория „Да живеем заедно“:Весткаай Кули 5 & 6

Два проекта получиха Голямата награда през тази година.
Първата награда е за проект Весткаай (Westkaai) Кули 5 & 6 от архитектурно Студио Тони Фретън (Tony Fretton Architects), както и наградата в категорията "Да живеем заедно". Кулите са разположени в Белгия, като част от по-голям жилищен проект в новоразвит квартал. Благодарение на използваните тухли е създаден цялостен монументален израз, съчетан с индивидуална фасада. За да минимизира ефекта от повторението във фасадите на Westkaai Кули 5 & 6, един прост мотив в зидарията е представен със зашеметяващ ефект.

watermarked-WB021501-Rory_Gardiner-1_Building
Голяма награда: Музей на изкуството Basel Extension

Втората Голяма награда бе присъдена на проекта Музеят за изкуство Basel Extension от Крист & Гантенбайн (Christ & Gantenbein), Швейцария, както и наградата в категория "Споделени обществени пространства". Музеят се вписва добре в съществуващата сграда. Отделената сива тухлена конструкция е свързана с основната сграда чрез подземна зала. В релефните канали, изработени от моделирани тухли са интегрирани LED светлини, които информират минувачите за текущите изложби. Фасадата на Музеят на изкуство Basel Extension се състои от изпечени тухли; изначално червените и жълти тонове са извлечени с азот, за да се превърнат в сиви нюанси.

watermarked-Atlas_House-1_Building
Категория "Усещане у дома": Атлас Хаус

В категорията "Усещане у дома" журито присъди наградата на сградата Атлас Хаус (Atlas House) от Монаднок, Холандия. Покривът на "Аtlas house" би могъл да носи голяма сфера - ето защо се нарича така (бел.ред.: от англ.език: Къщата на Атлас). Организираното на три етажа жилищно пространство и разположено в малък парцел, е добър отговор на въпроса как може да се построят частни качествени жилища с малък мащаб. Тухлената работа (и отвън, и отвътре) е отлично пригодена за къщата и в най-малкия детайл.

watermarked-WB021748-Oki_Hiroyuki-1-1_Build
Категория "Да работим заедно": Студио „Тера Кота“

Носителят на наградата в категория "Да работим заедно" е Студио "Тера Кота" от Tropical Space. Сградата с форма на тухлен куб, която съчетава работна и домашна атмосфера е разположена в подножието на река. А рафтовете от бамбук в интериора защитават творбите на известен керамичен творец във Виетнам в случай на наводнения. Необичайната облицовка на фасадата привлича вниманието и позволява на вятъра да премине и охлади работното пространство естествено.

watermarked-WB022264-Robin_Hayes-1
Категория "Нестандартно решение": Заводът Вертен Биоенергия CHP

Намиращият се в Стокхолм Завод Вертен Биоенергия CHP (Värtan Bioenergy) на архитектурно студио U.D.Urban Design & Gottlieb Paludan е Победител в категория "Нестандартно решение“. Заводът, чиято надземна част е облицована в извита фасада на вертикални керамични елементи включва най-голямата централа за комбинирано производство на биогорива в света. Фасадата на Завода за Биоенергия със своята извита форма обединява различните му части, като същевременно намалява акустичните и визуалните му въздействия.

watermarked-WB021660-Nicols_Esteban_Campodonico-1_Building
Специална награда: Параклис Сан Бернардо
 
Малкият шедьовър Параклис Сан Бернардо на архитектурното студио Nicolás Campodonico Estudio участващ в  категория "Споделени обществени пространства", спечели Специалната награда. Параклисът е посветен на покровителя на малка общност, която се намира близо до мястото, където е издигнат - в аржентинската пампа. В равнините няма камъни или гора, само земя. Тухлите са "естественият" материал на пампасите, така че това е единственият материал, използван в параклиса Сан Бернардо.

watermarked-WB021668-1_Building

В сградата няма електричество и  течаща вода, само светлината от слънцето и природата определят атмосферата. Веднъж на ден върху източната стена се образува сянка на християнски кръст от слънчевата светлина и два дървени стълба.

watermarked-WB021780-1_Building
Специална награда: Старата църква "Виланова де ла Барка"

Втората Специална награда спечели студио AleaOlea архитектура & пейзаж за Проекта - Възстановяването на старата църква "Виланова де ла Барка", който е включен в категорията: „Нестандартно решение". Църквата е била построена в началото на XIII-ти век, но по време на испанската гражданска война е разрушена.

watermarked-WB021782-1_Build

Проектът показва адаптивността и гъвкавостта на тухлите, създавайки неповторим диалог между история и настояще. Липсващите чати от покрива и фасадата са изградени много внимателно от тухли.

С обявяването на печелившите за 2018 г. бе обявено и началото на селектирането на участниците за Wienerberger Brick Award 2020
Може да научите повече за Общите условия и да заявите своето участие в националната селекция тук.
Заявки ще се приемат до 31.12.2018г.
Успех на всички участници във Wienerberger Brick Award 2020!

Сподели

Тагове: wienerberger brick award | винербергер | конкурс

 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор