Проведе се първото издание на конкурса „Български архитектурни награди “, организиран от КАБ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
IVOO0535_nagrada_1

На 07.06.2018 г. в София на официална церемония и непринудена и приятна обстановка  бяха обявени шестнайсетте номинации и победителите на първото издание на конкурса  „Български архитектурни награди “ организиран от КАБ  (Камара на архитектите в България), като част от форума SHARE Sofia 2018.

Конкурсът има за цел да отличава стойностните реализирани проекти на наши архитекти, независимо от големината, местоположението и това какъв обект е представен, важна е неговата значимост. Конкурсът е некомерсиален и безплатен за участие. Проектите бяха оценявани от международно жури с председател световно известния британски архитект Йън  Ричи и членове: архитект Филип Самин от Белгия, архитект Керем Язган от Турция,  архитект Паоло Бреша от Италия и архитект Шербан Циганаш от Румъния.

IVOO0575_nagradeni-01

„Българската архитектура като част от Европейската" беше мотото на първото му издание.
Журито присъди Голямата награда на Училищна зала „ДЕМОКРАТОС / DEMOKRATOS” с автори  арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.
„В процеса на проектиране се опитахме да дадем не само решение на архитектурните проблеми, но да създадем пространство, възпитаващо демократична култура. В него са заложени принципите на свобода, равноправие и плурализъм, характерни за демократичните училища".

1604-TREE_OF_NON-KNOWLEDGE_09

"Демократос" е винаги достъпна зала, която може да се ползва в учебно и извънучебно време. Децата получават свобода на избор по какъв начин да ползват залата, като програмата й се определя наравно от учители и ученици. Това е модел, при който авторитарността отстъпва пред равнопоставеността, а задължителната програма - пред плуралистичното учене, зачитащо уникалността на всяко едно дете и правото му на избор. По тази причина в проекта е търсена максимална флексибилност на пространството, която позволява трансформация на залата в социален хъб, форум за дебати, учебен център, работилница, театрална и кино зала, зала за презентации, столова.

IVOO0517_nagrada_1
Победителите получиха Приз и Грамота, придружена от Сертификат с рецензии от международното жури.

Още четири награди бяха присъдени на тазгодишната церемония.
Магазия 1 / Magazia 1, пристанище Бургас
Автори: арх. Мариана Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова

1474-0_MAGAZIA_08

Проектът е преустройство на старото хале на Магазия 1 и цели създаването на съвременна обществена сграда в рамките на стария обем, както и запазване и експониране на автентичната метална конструкция. Успоредно с това проектът търси преосмисляне и благоустрояване на територията около сградата с цел превръщането й в атрактивно обществено пространство.
В основата на реконструкцията е заложено сградата да бъде многофункционална – с ресторанти, пространства за култура, магазини, туристически център и морска гара за каботажно плаване.
Целта е сградата да се превърне в отворен обществен център, който да е в основата на развитието на тази нова за градския живот територия. Градоустройствено и архитектурно, тя е свързващо звено между зоната с новопроектираните сгради и пространства (Морска гара и бъдещият конгресен център), и старата индустриална територия с нейния характер и дух.

Стара къща с бял бетон / white concrete old house
Преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора
Автори:  арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Росица Христова

1173-ioarchitects_white_concrete_old_house_photo_header_10

Преди преустройството си тази къща, построена през 20-те години на миналия век, е била романтична руина, заобиколена от автентични и новопостроени фрагменти от Августа Траян и леко изолирана от съвременния град, въпреки че се намира в самия му център.
Промяната се основава върху добавянето на изцяло нов бетонен обем, който допълва структурата на старата къща. Архитектурната намеса продължава играта на времето и дава модерна интерпретация на първоначалния, авангарден за епохата си дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна/ Varna Office Building
Автори: арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев

2337-VarnaOfficeBuilding_main1_11

„Активната историческа среда, малката квадратура, изискването за нисък бюджет и тясната засенчена централна улица наложиха няколко рамки на проектирането:

Да се откажем от ясно обособени прозорци, врати, стени, корнизи и други характерни за околните сгради архитектурни елементи.
Да направим окачена фасада, която спестява квадратура и придава възможно най-деликатен образ на сградата.
Да проектираме сграда, която след изпълнение на грубия строеж, няма нужда от довършителни работи. Затова таваните и стоманобетонните шайби са оставени на импрегниран бетон и лампите са вградени в бетонните плочи в предварително оставени шлицове.
Да изявим конструкцията на фасадата, но да я приберем вътре в сградата, за да премахнем мокрите процеси, изолации и мазилки.
Да осигурим възможно най-много светлина отвън и възможно най-много гледка отвътре.”

Триъгълната кула на Сердика │ The Triangular Tower of Serdica
Автори: арх. Доника Георгиева, арх . Мирослав Велков и арх.  Драгомир Николов

901-IMG_0215_kula_Serdika_02

Цел на проекта е реабилитацията на едно забравено място в самото сърце на столицата: представяне на археологическите структури на античната кула, преосмисляне на пространството като арена за култура и изкуство, включване в съвременния ритъм на града. В основата на архитектурния подход стоят характеристиките на мястото, които екипът откри: смисълът му на сутерен; интересните подземни пространства, формирани и от участието на конструктивните елементи; напластяването на различните следи от живота тук – от античната кула, през грубите стоманобетонни колони и греди, мощната укрепваща стоманена рамка и венецианската мозайка от бившия магазин „София“, до остатъците от арт инсталации.
Концепцията на проекта е съхраняване на усещанията, истинността и неподправения дух на мястото и запазване на смисъла му на скрита, в някаква степен дори мистична част от града, в която откриваш неочаквани неща и непознати животи. Тези идеи са проведени на всички нива.

Наградите бяха връчени от членове на журито и спонсори.
Церемонията за връчването на първите Български архитектурни награди се осъществи със спонсорството на Saint Gobain, Jung – Lamilux, Alukonigshtahl, Mapei, Nemetschek Bulgaria, Alumil.

Сподели

Тагове: български архитектурни награди | каб | конкурс

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор