Проведе се първото издание на конкурса „Български архитектурни награди “, организиран от КАБ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
IVOO0535_nagrada_1

На 07.06.2018 г. в София на официална церемония и непринудена и приятна обстановка  бяха обявени шестнайсетте номинации и победителите на първото издание на конкурса  „Български архитектурни награди “ организиран от КАБ  (Камара на архитектите в България), като част от форума SHARE Sofia 2018.

Конкурсът има за цел да отличава стойностните реализирани проекти на наши архитекти, независимо от големината, местоположението и това какъв обект е представен, важна е неговата значимост. Конкурсът е некомерсиален и безплатен за участие. Проектите бяха оценявани от международно жури с председател световно известния британски архитект Йън  Ричи и членове: архитект Филип Самин от Белгия, архитект Керем Язган от Турция,  архитект Паоло Бреша от Италия и архитект Шербан Циганаш от Румъния.

IVOO0575_nagradeni-01

„Българската архитектура като част от Европейската" беше мотото на първото му издание.
Журито присъди Голямата награда на Училищна зала „ДЕМОКРАТОС / DEMOKRATOS” с автори  арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.
„В процеса на проектиране се опитахме да дадем не само решение на архитектурните проблеми, но да създадем пространство, възпитаващо демократична култура. В него са заложени принципите на свобода, равноправие и плурализъм, характерни за демократичните училища".

1604-TREE_OF_NON-KNOWLEDGE_09

"Демократос" е винаги достъпна зала, която може да се ползва в учебно и извънучебно време. Децата получават свобода на избор по какъв начин да ползват залата, като програмата й се определя наравно от учители и ученици. Това е модел, при който авторитарността отстъпва пред равнопоставеността, а задължителната програма - пред плуралистичното учене, зачитащо уникалността на всяко едно дете и правото му на избор. По тази причина в проекта е търсена максимална флексибилност на пространството, която позволява трансформация на залата в социален хъб, форум за дебати, учебен център, работилница, театрална и кино зала, зала за презентации, столова.

IVOO0517_nagrada_1
Победителите получиха Приз и Грамота, придружена от Сертификат с рецензии от международното жури.

Още четири награди бяха присъдени на тазгодишната церемония.
Магазия 1 / Magazia 1, пристанище Бургас
Автори: арх. Мариана Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова

1474-0_MAGAZIA_08

Проектът е преустройство на старото хале на Магазия 1 и цели създаването на съвременна обществена сграда в рамките на стария обем, както и запазване и експониране на автентичната метална конструкция. Успоредно с това проектът търси преосмисляне и благоустрояване на територията около сградата с цел превръщането й в атрактивно обществено пространство.
В основата на реконструкцията е заложено сградата да бъде многофункционална – с ресторанти, пространства за култура, магазини, туристически център и морска гара за каботажно плаване.
Целта е сградата да се превърне в отворен обществен център, който да е в основата на развитието на тази нова за градския живот територия. Градоустройствено и архитектурно, тя е свързващо звено между зоната с новопроектираните сгради и пространства (Морска гара и бъдещият конгресен център), и старата индустриална територия с нейния характер и дух.

Стара къща с бял бетон / white concrete old house
Преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора
Автори:  арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Росица Христова

1173-ioarchitects_white_concrete_old_house_photo_header_10

Преди преустройството си тази къща, построена през 20-те години на миналия век, е била романтична руина, заобиколена от автентични и новопостроени фрагменти от Августа Траян и леко изолирана от съвременния град, въпреки че се намира в самия му център.
Промяната се основава върху добавянето на изцяло нов бетонен обем, който допълва структурата на старата къща. Архитектурната намеса продължава играта на времето и дава модерна интерпретация на първоначалния, авангарден за епохата си дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна/ Varna Office Building
Автори: арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев

2337-VarnaOfficeBuilding_main1_11

„Активната историческа среда, малката квадратура, изискването за нисък бюджет и тясната засенчена централна улица наложиха няколко рамки на проектирането:

Да се откажем от ясно обособени прозорци, врати, стени, корнизи и други характерни за околните сгради архитектурни елементи.
Да направим окачена фасада, която спестява квадратура и придава възможно най-деликатен образ на сградата.
Да проектираме сграда, която след изпълнение на грубия строеж, няма нужда от довършителни работи. Затова таваните и стоманобетонните шайби са оставени на импрегниран бетон и лампите са вградени в бетонните плочи в предварително оставени шлицове.
Да изявим конструкцията на фасадата, но да я приберем вътре в сградата, за да премахнем мокрите процеси, изолации и мазилки.
Да осигурим възможно най-много светлина отвън и възможно най-много гледка отвътре.”

Триъгълната кула на Сердика │ The Triangular Tower of Serdica
Автори: арх. Доника Георгиева, арх . Мирослав Велков и арх.  Драгомир Николов

901-IMG_0215_kula_Serdika_02

Цел на проекта е реабилитацията на едно забравено място в самото сърце на столицата: представяне на археологическите структури на античната кула, преосмисляне на пространството като арена за култура и изкуство, включване в съвременния ритъм на града. В основата на архитектурния подход стоят характеристиките на мястото, които екипът откри: смисълът му на сутерен; интересните подземни пространства, формирани и от участието на конструктивните елементи; напластяването на различните следи от живота тук – от античната кула, през грубите стоманобетонни колони и греди, мощната укрепваща стоманена рамка и венецианската мозайка от бившия магазин „София“, до остатъците от арт инсталации.
Концепцията на проекта е съхраняване на усещанията, истинността и неподправения дух на мястото и запазване на смисъла му на скрита, в някаква степен дори мистична част от града, в която откриваш неочаквани неща и непознати животи. Тези идеи са проведени на всички нива.

Наградите бяха връчени от членове на журито и спонсори.
Церемонията за връчването на първите Български архитектурни награди се осъществи със спонсорството на Saint Gobain, Jung – Lamilux, Alukonigshtahl, Mapei, Nemetschek Bulgaria, Alumil.

Сподели

Тагове: български архитектурни награди | каб | конкурс

 

Новини

15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
10 Май 2019, 14.40
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор