Стартира серия от дискусии “Диалози за София” с темите “Небостъргачи и придвижване”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
___01_Dialozi_Sofia
Дискусиите целят да представят наличните данни по важни и актуални за града теми и да въвлекат главните заинтересовани страни в информиран диалог и генериране на предложения, които да залегнат в дългосрочната стратегия за развитие на града.

На 27 юни 2018г. от 18:00 до 20:00 часа в галерия “Структура” на ул. Кузман Шапкарев 6 в София, ще се проведе първата дискусия от серията “Диалози за София”, организирани в рамките на инициативата за създаване на дългосрочна стратегия за развитиe на София и крайградските територии - Визия за София.

“Диалози за София” целят да покажат взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни и да предизвикат, и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус за най-ефективни практики и стратегически решения.

Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”. Ще бъдат представени събраните от екипа на Визия за София до момента данни за големите офис и търговски сгради като пространства с висока концентрация на работни места и посетители, и ще се направи кратък обзор на данните и анализите, предоставени от експертни организации като Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), Forton, Colliers Residential, Ernst & Young, както и карта на Визия за София, на която са представени реализирани и планирани бизнес сгради и смесени многофункционални зони, и линии на метрото в града.

По отношение на придвижването, ще бъде разгледано и как тези инвестиции влияят на мобилността, какви потоци генерират и как се справя транспортната инфраструктура на Столична община с нуждите от придвижване към тези сгради. Екипът на Визия за София ще представи данните за генераторите на движение, подобрения в инфраструктурата, увеличенията в моторизацията, тенденциите в придвижването чрез обществен транспорт и разпределението в пътуванията, и карта, на която са представени данните за придвижването в София, предоставени от ЦГМ, Дирекция “Управление на трафика”, “Метрополитен”, СОАПИ, Open Street Map, Colliers и други.

След презентацията на екипа на Визия за София, темите за небостъргачите и придвижването в София ще бъдат обсъдени и от официалните гости - представители на основни заинтересовани страни. От страна на столичната администрация участници ще бъдат Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации” на Столична община. От страна на бизнеса, в дискусионния панел ще се включат Таня Косева-Бошова - председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради и Хавиер Меренак - основател и вицепрезидент на TELUS International Europe, а от страна на гражданския сектор в официалната дискусия ще участва Виктор Чаушев - член на УС на сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”. Модератори на дискусията ще са Ива Таралежкова и Диaна Андреева от Форум "Гражданско участие", а в отворената дискусионна част ще могат да вземат участие всички гости в залата: представители на администрация и политически партии, бизнес, НПО, изследователски институти, медии и граждани.

Събитието ще се предава на живо във Facebook страницата на Визия за София, където зрителите ще могат да се включват с предложения и въпроси по темите. 

Програма на събитието:

17:30 - 18:10 - Посрещане и регистрация
18:10 - 18:15 - Откриване - Любо Георгиев, главен координатор на Визия за София
18:15 - 18:35 - Презентация на Калоян Карамитов и Ина Вълканова от екип Визия за София по темите “Небостъргачи и придвижване”
18:35 - 19:35 - Отворена дискусия

За “Диалози за София”:
“Диалози за София” е поредица от дискусии по важни за Столична община теми, които се провеждат в като част от процеса по създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града "Визия за София". Диалозите целят да покажат значението на взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни, и да предизвикат и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения. Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”.

За “Визия за София”:

"Визия за София" е инициатива за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на Визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

Сподели

Тагове: визия за софия | диалози за софия | дискусии

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор