Стартира серия от дискусии “Диалози за София” с темите “Небостъргачи и придвижване”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
___01_Dialozi_Sofia
Дискусиите целят да представят наличните данни по важни и актуални за града теми и да въвлекат главните заинтересовани страни в информиран диалог и генериране на предложения, които да залегнат в дългосрочната стратегия за развитие на града.

На 27 юни 2018г. от 18:00 до 20:00 часа в галерия “Структура” на ул. Кузман Шапкарев 6 в София, ще се проведе първата дискусия от серията “Диалози за София”, организирани в рамките на инициативата за създаване на дългосрочна стратегия за развитиe на София и крайградските територии - Визия за София.

“Диалози за София” целят да покажат взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни и да предизвикат, и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус за най-ефективни практики и стратегически решения.

Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”. Ще бъдат представени събраните от екипа на Визия за София до момента данни за големите офис и търговски сгради като пространства с висока концентрация на работни места и посетители, и ще се направи кратък обзор на данните и анализите, предоставени от експертни организации като Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), Forton, Colliers Residential, Ernst & Young, както и карта на Визия за София, на която са представени реализирани и планирани бизнес сгради и смесени многофункционални зони, и линии на метрото в града.

По отношение на придвижването, ще бъде разгледано и как тези инвестиции влияят на мобилността, какви потоци генерират и как се справя транспортната инфраструктура на Столична община с нуждите от придвижване към тези сгради. Екипът на Визия за София ще представи данните за генераторите на движение, подобрения в инфраструктурата, увеличенията в моторизацията, тенденциите в придвижването чрез обществен транспорт и разпределението в пътуванията, и карта, на която са представени данните за придвижването в София, предоставени от ЦГМ, Дирекция “Управление на трафика”, “Метрополитен”, СОАПИ, Open Street Map, Colliers и други.

След презентацията на екипа на Визия за София, темите за небостъргачите и придвижването в София ще бъдат обсъдени и от официалните гости - представители на основни заинтересовани страни. От страна на столичната администрация участници ще бъдат Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации” на Столична община. От страна на бизнеса, в дискусионния панел ще се включат Таня Косева-Бошова - председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради и Хавиер Меренак - основател и вицепрезидент на TELUS International Europe, а от страна на гражданския сектор в официалната дискусия ще участва Виктор Чаушев - член на УС на сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”. Модератори на дискусията ще са Ива Таралежкова и Диaна Андреева от Форум "Гражданско участие", а в отворената дискусионна част ще могат да вземат участие всички гости в залата: представители на администрация и политически партии, бизнес, НПО, изследователски институти, медии и граждани.

Събитието ще се предава на живо във Facebook страницата на Визия за София, където зрителите ще могат да се включват с предложения и въпроси по темите. 

Програма на събитието:

17:30 - 18:10 - Посрещане и регистрация
18:10 - 18:15 - Откриване - Любо Георгиев, главен координатор на Визия за София
18:15 - 18:35 - Презентация на Калоян Карамитов и Ина Вълканова от екип Визия за София по темите “Небостъргачи и придвижване”
18:35 - 19:35 - Отворена дискусия

За “Диалози за София”:
“Диалози за София” е поредица от дискусии по важни за Столична община теми, които се провеждат в като част от процеса по създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града "Визия за София". Диалозите целят да покажат значението на взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни, и да предизвикат и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения. Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”.

За “Визия за София”:

"Визия за София" е инициатива за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на Визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

Сподели

Тагове: визия за софия | диалози за софия | дискусии

 

Новини

06 Февруари 2019, 10.50
VЕКА е един от първите производители на ПВЦ профили за дограма, имащ правото да...
30 Януари 2019, 14.15
Изложение АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА събира сектора от 6 до 9 март в Интер...
23 Януари 2019, 13.34
Пилотно социологическо изследване на инициативите Визия за София и Зелена...
Медийни партньори
VIP медиен партньор