Стартира проектът Building Difference на студентите от УАСГ и BLD за облагородяване на Лозенец

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Building_Difference_preview
Студентите от УАСГ и BLD създават нови места в квартала с акция за облагородяване на Лозенец. 
Проектът Building Difference, който стартира като образователна практика на студентите от УАСГ, ще подобри 4 междублокови пространства в квартала, заедно с експерти - урбанисти и местната общност.

На 4 юли в София в двора на Национална природо-математическа гимназия се проведе първата неформална среща на BLD и млади архитекти от УАСГ с жителите на Лозенец, на която бяха обсъдени подобрения на четири локации в квартала. Събитието е стъпка от инициативата на BLD и Студио Прожектиране към Университета за архитектура, строителсто и геодезия (УАСГ) да осъществяват съвременни градски намеси, включвайки активно всички заинтересовани страни и жителите в квартала. В срещата се включиха студенти по архитектура, експерти, активни организации, представители на Община Лозенец, инвеститорите от BLD и местната общност.

Building_Difference_preview_1

Най-малките жители на Лозенец също имаха възможност да покажат своите идеи за това какви места искат в квартала чрез Детска архитектурна работилница на тема „Моят различен квартал“.

Проектът Building Difference стартира в края на април, като образователна инициатива с грижа към средата, и официално влезе в образователния план на първокурсниците от УАСГ, като задължителна за тях лятна практическа работилница. През последните няколко месеца студентите имаха за задача да проучат и анализират квартала и неговите проблеми и предизвикателствата на средата, и да изберат най-подходящите локации, нуждаещи се от подобрения. Oсвен студенти, в идентифицирането на местата и избора и реализацията на идеен проект за облагородяване активно участваха и преподаватели от УАСГ, местната общност, районната администрация и инвеститора BLD.

Building_Difference_preview_2

В резултат са избрани четири междублокови пространства, които ще бъдат почистени и обезопасени, а към тях ще бъдат добавени и различни нови елементи, които да ги превърнат в удобни и социални места за местната общност. 

„От дългогодишния си опит на пазара на недвижими имоти в София знаем, че отговорността на строителния предприемач към зоните, в които развива дейност, многократно надхвърля очертанията на неговия парцел. Всяко влизане в нов квартал ни учи на нещо ново. Полагаме усилия да чуем всички гледни точки и да разберем от хората от какво имат нужда. Приемаме облагородяването на местата, където строим, за наша основна мисия, но изпълнението й не би било ефективно без целенасочено обединяване на местните общности в грижата им за средата. Този проект отразява  ценностите ни като компания и екип.“, сподели Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

Building_Difference_preview6

За осъществяване на лятната практика, студентите и техните преподаватели имат подкрепата на Община Лозенец, както и експертите по урбанизъм Ангел Бондов и Тодор Кесаровски – координатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“

„Едно от основните предизвикателства на съвременното архитектурно образование е да се намери баланс между теорията и практиката при обучението на студенти. Сред основните задачи, поставени пред  Студио Прожектиране е да разработва пълноценни, живи проекти и да свързва университета с града и студентите с реалните проблеми на средата. Building Difference е един от най-мащабните проекти, който предстои да осъществим, тъй като зад него застават всички заинтересовани страни, а това е основен принцип на успешния placemaking.”, коментира арх. Николай Давидков, ръководител на Студио Прожектиране.

Следете за подробности по развитието на проекта в рубриката Градски тенденции на www.bld.bg, както и Facebook страницата на BLD, където предстоят видео интервюта с експерти по актуални теми, свързани с града. 
Сподели

Тагове: bld | проект building difference | уасг

 

Новини

19 Септември 2018, 17.52
Отворената дискусия потърси отговори на въпросите какво е хармонична среда и...
04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор