Световно известни архитекти ще участват в цикъла „Архитектурни срещи“ във Варна

(0 гласа, средно 0 от 5)
chavda___2_INVIT_web_01

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на празника на Варна - 15 август 2018 г.

По покана на международно признатия български график Роберт Баръмов, във Варна пристига, в деня на празника на града, световно известният Пиетро Галиано.Той ще вземе участие във втората среща, наречена Културни наследства: Архитектурно – артистичен синтез, която е част от цикъла „Архитектурни срещи“, проект на Камарата на архитектите Регионална колегия Варна, подкрепен от Съюза на архитектите - Дружество Варна и група Ре-аниматори, със съорганизатор на събитието Община Варна.

Пиетро Галиано завършва архитектура с отличие в Университета във Флоренция и е удостоен с награда . Днес той е куратор на повече от 100 проекта, най-популярните, от които в центъра за съвременно изкуство - музея „Луиджи Печи“. Преподава Инсталация и Изпълнителско изкуство „SACI -Колеж по Изкуства и Дизайн“. Член е на Изпълнителния съвет на Форума за Съвременно Изкуство в Италия, както и на научния "Nexst", фестивал на Италианските НПО пространства. Артистичен директор на „Scripta“ - фестивал на книгата за съвременна теория на изкуството, публикувал е монографии за съвременни художници, есета, каталози, издания за пост модернистично изкуство. Пиетро се фокусира върху социалния, урбанистичен и архитектурен контекст, връзките между съвременните изразни средства и публични сфери. Търсенията му са насочени към изграждане на съвременна обществена визия и стратегии чрез ангажирането на архитекти, артисти и не-артисти, като разглежда проблеми като традиции, идентичности, автентичност, колективна памет, трансформации и насърчава хибридни форми на креативните изразни средства с цел повишаване на общественото и индивидуално съзнаване.

Във Варна Пиетро Галиано ще представи темата: "Адаптиране на недвижимите културни наследства към съвременните нужди на града". За дните на срещата врати отваря Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, където ще чуем още Изабела и Тициана Перс - създатели и директори на резиденция РЕЙВ в Италия. В работатa си те анализират връзката между човешките социо-културни намеси в природната среда и рефлексията им върху флората и фауната. Ще се срещнем и с Милене Феранд и Гийом Лоатие - куратори и галеристи. Милене Феранд е френски изкуствовед, куратор и писател, понастоящем докторант по съвременно изкуство. Работила е в Пале де Токио и френското Министерство на културата в Париж, Швейцарския институт в Ню Йорк и като директор на GALLERIA CONTINUA, San Gimignano / Пекин / Les Moulins / Хавана. Гийом Лоатие е френски изкуствовед и адвокат. След разнообразен опит в музеи и на пазара на изкуство, в момента е директор на Галерия Кристоф Гайард в Париж, представяваща както нововъзникващи артисти и така значими съвременни автори. Галерията има за цел да утвърди значимостта на признати художници от 60-те до 90-те години на XX век като Мишел Журнак, Тецуми Кудо и Даниел Померел.

От българска страна участие ще вземат групата Ре - аниматори, арх Константин Димов и арх. Невена Вълчева – като лектори, а арх. Чавдара Николова като модератор.  Ще участва и съпредседателят на Сдружение „Таляна“ – арх. Максим Недков.

___02_Pokana_F
Програма на събитието

В рамките на срещата, която ще продължи два дни 15 август (10.00 – 12.30 ч.) и 16 август (10.00 – 13.00 ч.)  ще бъдат обсъдени въпросите за качеството на градската среда, които все по приоритетно ангажират вниманието на обществените структури и неправителствените организации, както и необходимостта от анализ, предварителни проучвания, широки дискусии и информиран диалог с включване на всички заинтересовани лица.

Предстоящата среща обръща внимание на културните активности съставлявщи съществена част от методиките за привличане на общественото внимание. Ще бъдат разгледани възможните обекти и подходящите градски ситуации за артистични намеси, акции, инсталации, пърформънси като фактор за активизиране на гражданите и гражданските организации, на общинските администрации, институциите и компетентните професионалисти.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите тук:
https://www.facebook.com/events/383435398853295/

Сподели

Тагове: архитектурни срещи

 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор