Студенти от УАСГ представиха градски мебели, създадени в инициативата на BLD – Building Difference

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Building_Difference_preview-3
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани и експерти за създаване на нови споделени места в няколко междублокови пространства в квартал Лозенец.

На 31 август 2018 г. в София, след анализи на квартала, усилена подготовка и проектиране, студентите от студио Прожектиране към УАСГ представиха изработените от тях прототипи на градски мебели за квартал Лозенец на финална дискусия в двора на университета. В събитието взеха участие кмета на район Лозенец Любомир Дреков, изпълнителният директор на BLD Димитър Савов, ръководителят на Студио Прожектиране арх. Николай Давидков, урбанистът Ангел Бондов и гражданите от квартала, които споделиха мнението си за резултатите от проекта. След събирането на тази финална обратна връзка, през септември новите градски мебели ще бъдат монтирани на предвидените локации, за да създадат нови споделени места за жителите на Лозенец.

“Радваме се, че сме част от проект, който включва енергията на млади, креативни хора, подкрепата на бизнеса, съдействието на администрацията и местната общност. Пожелавам си да имаме още такива емблематични пространства и продуктивни дискусии.“ – коментира кмета на Любомир Дреков. 

Building_Difference_final_preview_3

Проектът е част от Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се развива на placemaking принципа, обединявайки мненията, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Всички прототипи на изградените мебели бяха изложени в УАСГ през месец август. По този начин гражданите можеха да ги разгледат, да разберат повече за проекта и дадат обратната си връзка, преди монтажа им на избраните две локации в Лозенец. 

„Целта на тази програма беше студентите да бъдат извадени от стерилната обстановка на академията, да бъдат близо до хората и оценките да не бъдат просто цифри, а реална обратна връзка от гражданите. Точно в тази си роля, ние като архитекти трябва да се опитваме да бъдем медиатори между различни социални групи и мнения.“ – обобщи арх. Николай Давидков на финала на дискусията вчера.

Building_Difference_final_preview_1

Building Difference стартира през април с отворена дискусия на тема „Съвременни градски намеси“, в която се включиха студенти, BLD, преподаватели от УАСГ, експерти с опит в градската среда и заинтересовани граждани. В периода от май до юли бяха направени анализ на квартала и идентифициране на проблемните зони от студентите. През месец юли беше организирана отворена неформална дискусия с местната общност, на която студентите представиха своите идеи за подобрение на средата на 4 локации в квартала. Имайки предвид обратната връзка на местната общност и резултатите от анализа на локациите, бяха избрани двете междублокови пространства, заключени между улиците "Якубица", "Кричим" и "Персенк", където студентите осъществиха почистване и обезопасяване в периода от 23 до 26 юли. Проектът се реализира с доброволния труд на студентите и хората от квартала, а неговото финансиране и координация е осигурено от BLD и подкрепено от район “Лозенец”. Първото издание на инициативата влиза в официалния образователен план на първокурсниците в специалност Архитектура към УАСГ. 

Building_Difference_final_preview

„Процесът по реализацията на инициатива като Building Difference е дълъг, несигурен и рискован, но също така, носи голямо удовлетворение, тъй като се отразява позитивно на много хора. От една страна са студентите, които имат нужда от реални практически казуси. От друга страна е местна общност, която има възможност да участава активно със свои идеи в облагородяването на средата в квартала и създаването на нови места за общо ползване. Ние като бизнес черпим вдъхновението си от този процес и се целим да правим града по-красив и функционален за всички.“ – коментира за работата на младите архитекти изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.
 
Сподели

Тагове: building difference | студио прожектиране

 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор