Проведе се третото издание на поредицата от дискусии "Диалози за София"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
______na4alo
Отворената дискусия потърси отговори на въпросите какво е хармонична среда и как е възможно да я постигнем в София.
 
На 18 септември 2018 г. се проведе Tретото издание на поредицата от дискусии “Диалози за София, в галерия “Структура” в София, разгледа темите “Облик и бизнес” и как те си взаимодействат в града. Дискусията потърси стратегически предложения и идеи как можем да постигнем хармонична градска среда, които ще бъдат използвани в работата по дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. В събитието участваха различни заинтересовани страни от бизнеса, неправителствения сектор, проектанти и администрацията, които представиха своята гледна точка и позиция. 

От откриващата кратка презентация по темата от екипа на Визия за София стана ясно как бизнесът създава и променя пейзажа в града и има потенциал да привлича инвестиции, да облагородява средата и да създава работни места, забавления и услуги, но също така и да закрива гледки, възпрепятства движението, създава визуален шум, изисква допълнителна логистика и като цяло да променя идентичността на града. Цитирани данни от изследване за търговските улици на София, предоставено от Colliers  International, показаха ясно как инвестициите в публичните пространства променят микса от бизнеси и магазините намаляват за сметка на заведенията, които пък от своя страна изискват нов тип регулация. 
 
__Zdravkov
 
С експертни становища се включиха и основни представители на различни заинтересовани страни в тези процеси. Здравко Здравков, главен архитект на СО, благодари на компаниите, които се занимават с реклама, че по време на обсъжданията за наредбата за рекламните елементи, внесена в СОС през юли 2018, са достигнали добър синхрон, който позволява по-добра регулация на размери и отстоянията между рекламни елементи в посока на намаляване на визуална наситеност и защита на историческия център и достъпността до публични пространства. Арх. Здравков добави още:  “Безспорно регламенти трябва да има. За ползването на летните градини отново искаме да създадем ясни правила как ще изглеждат. В тази връзка работим по методически указания, които да станат един нов начин за представяне в града. Ще направим схеми, с които да определим и зоните за летните градини в Зона 2, за да сме готови в следващите дни, когато се промени средата и на ул. Граф Игнатиев започне да се променя структурата. Когато малките магазинчета започнат да стават кафенета, трябва да бъде ясно къде ще се сложат летните градини, но не само това, а и как трябва да изглеждат, какви да бъдат цветовите решения, дали да бъдат тенти и т.н." 
 
___Mutafchiiska

 
Ирина Мутафчийска, представител на Съюза на урбанистите в България, работила по проекта за Градски стандарт добави: “Онова, от което трябва да започнем, е оценката на среда ни, какви са нейните характеристики, какво харесваме в нея, какво бихме искаме да запазим и какво да променим? За мен първото нещо, което трябва да стане ясно, е това как оценяваме средата, но не само през погледа на колегите архитекти, а по-скоро в един по-широк дебат. “ 
 
____Pantaleev


 
Арх. Иво Панталеев от А.Д.А, автори на проекта за обновяване на ул. Граф Игнатиев и насоките за оформление на фасадите по улицата, коментира: “Трябва да уважаваме стремежа на бизнеса да се изявява в една много конкурентна среда, но не трябва да му позволяваме го прави за сметка на всички останали. Другият важен аспект е самоидентификацията. София върви към ЕС и стремежът си да става европейска столица, но не трябва да губим автентичността на София като балканска столица. Ако прекалим с регулацията и започнем да приличаме на изчистен и излъскан град, това няма да е София. Ценностният и културен аспект е много важен и културолози, урбанисти и хора на словото трябва да се произнесат по въпроса към каква София се стремим. От там насетне стои въпросът “как”. Наредбата е един от най-важните инструменти, но има и други вид документи, който отсъства у нас - така наречените насоки, които да задават какво е това реклама, какви са методите, как се иска разрешение, как се санкционира и т.н.”, коментира по темите той.
 
__Ideacomm_

 
Милен Попов, собственик на компанията за външна реклама Ideacomm сподели, че според него въведеното зонирането на града е сред начините да се борим с пренасищането с реклама. “Количественото пренасищане може да се пребори по този начин, но и то не решава проблемът с разностилието. Важно е да започнем да говорим за градския партер. В момента е факт, че рекламите са скрили партера на нивото на очите и регламентирането на този тип реклама ще промени града в позитивна посока. Останалите рекламни елементи са вече са типизирани, еднофамилни, извън градския център са и не дразнят.” 

Участие в дискусията взе и Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителни предприемачи, който подчерта нуждата от дългосрочна стратегия за града. Г-н Шопов добави към изложените аргументи по темата за партерите на София, че е много важно как ще бъдат оформени партерите, за което е добре да има задължителни стандарти с оглед на естетиката и цветовото решение не само в центъра, но и в кварталите. Той обобщи тезата си, че умните управници имат задачата да насочват капитала в правилните посоки, а не да го ограничават. 

В последвалата дискусия се включиха още граждани и експерти, които изразиха мнения и предложения в търсене на консенсус по темите, свързани с визуалната среда в града, които бяха записани и обобщени от екипа на Визия за София. Целта на дискусията бе генериране на идеи за възможни стратегически решения и добри практики, които могат да подобрят възможностите за присъствие и разпознаваемост на бизнеса, като същевременно се съобразяват и подчертават характерните черти на градската среда. 

Дискусията се организира от Визия за София – инициатива на Столична община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии, и Форум Гражданско Участие с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа 2018 г. Събитието е част от поредицата “Диалози за София” – дискусии по важни за Столична община теми, които се провеждат като част от процеса по създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града Визия за София. 
 
Сподели

Тагове: диалози за софия

 
Уебсайт на автора: www.vizia.sofia.bg

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор