Проведе се практически уъркшоп, посветен на BIM проектирането пред студенти от УАСГ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_uchastnici_v_lekciata_25.10_01
Участници в лекцията

На 25 октомври 2018 г. в студио ПроЖектиране, в София се проведе практически уъркшоп, посветен на BIM проектирането, в който студенти от УАСГ се запознаха с предимствата и изпитани практики при работа с BIM файлове. Темата, която бе представена, постави акцент  върху  проектирането с BIM като нов начин на мислене с визия за бъдещото. Експерти от екипа на организаторите на конкурса Баня на годината 2018 г. предоставиха професионална информация за етапи в създаване и приложение на BIM файловете, подбрани продуктови серии и перспективите в проектирането на санитарни помещения.

 BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_Monika_Kostadinova_25.10_04

Моника Костадинова

В началото на събитието, Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR и арх. Йоанна Петрова, експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт-Видима АД представиха конкурса Баня на годината 2018 г. и разясниха условията за участие в най-новата категория в конкурса  - „Санитарни помещения в офис сграда“ - 
BIM проект. Те също посъветваха и за подходящите продукти, които Идеал Стандарт препоръчва за офис сградите, заради техните предимства – енерго и водна ефективност, издръжливост и са предпочитани като дизайнерски решения. След въведението, лекцията премина в уъркшоп за студентите, на които им бяха представени реални примери и от световната практика.    

 BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_arh._Ioanna_Petrova_25.10_02

арх. Йоанна Петрова 
 
„BIM проектирането е настоящето и бъдещето в проектирането. То прави проекта по-прецизен и реален от всякога, и още преди да е реализиран дава възможност за предотвратяване на грешки и несъответствия при изпълнението. Богатата BIM библиотека на Ideal Standard позволява на архитектите да интегрират информацията за продуктите директно в своите дигитални структурни планове“, коментира Владимир Рибенцов – BIM експерт в Идеал Стандарт.

BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_Vladimir_Ribencov_25.10_06
Владимир Рибенцов

BIM файловете се използват не само при проектирането на сгради, но и при изграждането на инфраструктури. 5 са елементите, които се  използват при създаването на самия проект – процеси, документи, хора, информация и технологии. Освен представянето на структурата на файловете, експертът представи нагледно как се създават BIM модели и сподели със студентите, че над 5000 BIM файла се подготвени от отдела, в който работи и са на разположение на бъдеще и настоящи архитекти и интериорни дизайнери.

 BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_Vasil_Velchev_25.10_05

Васил Велчев

Успешни практики и примери от други държави представи Васил Велчев, носител на 6 награди в престижния международен конкурс за дизайн A’Design Award and Competition в Милано, член на журито в конкурса Баня на годината 2018 и ръководител отдел. Експертът представи различията между
CAD и BIM проектирането. „Ефективността при използване на BIM проектирането е в намаляване на продължителността на проекта, съкращаване на строителните разходи, както и намаляване на пропуски и грешки“, подчерта експертът.

Също така обстойно обясни на бъдещите архитекти и проектанти и другите предимствата на
BIM като прегледност, нагледност на различни алтернативи – екстериори, интериори, точни изчисления, консолидация, оценка на риска, околна среда и изчисляване на въглеродните емисии, информация, скорост, спестяване на средства, проследяване на процесите, достъпност до информацията от всеки етап на проекта, от всички участници, на всички възможни устройства и от различни точки на света. Показвайки международни примери и реализиран български проект, Васил Велчев призова студентите да участват  в конкурса Баня на годината 2018, да използват всички ресурс като BIM обекти и да тестват своите умения и възможностите с проектирането на бъдещето.

 BIM_proektirane_Bania_na_godinata_2018_arh._Petar_Penchev_25.10_2_03

арх. Петър Пенчев

Демонстрация в реално време на програма
Revit бе реализирано от арх.  Петър Пенчев, BIM eксперт от All 1 Studio, който използва подложка и специално създадени BIM обекти от специалистите на Идеал Стандарт. Чрез практически съвети разкри многобройни възможности чрез използването на BIM обекти и показа импортирането им в средата на Revit. Освен това арх. Пенчев подчерта чрез конкретна визуализация как BIM файловете могат да бъдат адаптирани към конкретни дизайнерски решения, как се интегрират в необичайна среда и дават голяма свобода в използването им.

 

Арх. Петър Пенчев допълни, че в софтуерната среда Revit могат да се виждат връзките с различните инсталации и системи, координацията става лесно. Също така предимство е, че BIM обектите са реални, вече са създадени и произведени и могат да се използват реално в проектите. Така запали окончателно творческия заряд на студентите и любопитството към възможностите на дизайна чрез BIM проектирането - тенденция, която е наложена в света и занапред предстои да бъде утвърждавана и в България. 
 

Сподели

Тагове: bim проектиране | идеал стандарт-видима

 
Уебсайт на автора: www.idealstandard.bg

Новини

31 Юли 2019, 11.33
Студио PS Architects спечели архитектурния конкурс, обявен от Българския...
16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор