Съвременните училищни санитарни помещения - гаранция за здравето на учениците

(0 гласа, средно 0 от 5)
Uchilishtni_sanitarni_pomeshtenia_arh._Dimcho_Tilev_i_studenti_31.10_3_01_na4alo
арх. Димчо Тилев, „Тилев архитекти“

На организирано събитие в София, пред  студенти от Нов български университет и Университет по архитектура, строителство и геодезия бяха коментирани темите за ползите за здравето на учениците от добри училищни тоалетни, повишаване на стандартите за училищните санитарни помещения, проектантски решения за предотвратяване на вандализма, възпитаване на децата и създаването на хигиенни навици, информиране за минималните изисквания, отнасящи се до училищните санитарни тоалетни и умивалници.

Инициатори на  срещата бяха специалисти и участници в конкурса Баня на годината 2018 г. Специален лектор на събитието беше арх. Димчо Тилев от „Тилев архитекти“, носител на престижни български и международни награди „Сграда на годината“, „Архитект на годината“, „Сребърен Визар“ и член на журито в конкурса Баня на годината 2018 г. Той представи примери и съвети, вдъхновяващи идеи и полезни решения, които осигуряват ползите от тоалетната на XXI-ви век за децата.

Uchilishtni_sanitarni_pomeshtenia_Teodora_Ninova_31.10_5_04
Теодора Нинова – експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт

Идеалната училищна тоалетна - 3D проект е една от категориите, за която Теодора Нинова – експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт представи подробно изискванията за участие в тазгодишния конкурс. Обърна внимание на важните елементи, сред които обособяването на тоалетна за момичета, момчета и хора с увреждания, възможност за проектиране на различни по предназначение зони, без да се променят габаритните размери на помещението. За да  могат да се използват ефективно продуктите на компанията, експертът представи и продуктови серии, които се отличават с енерго- и водна ефективност, издръжливост и изчистен дизайн.

„Архитектурата и дизайнът възпитават и затова е важно какво е посланието, което се предава на тези, към които е предназначен проекта.“, подчерта пред студентската аудитория Теодора Нинова. Също така допълни, че чистите, безопасни и добре функциониращи училищни тоалетни спомагат за по-доброто поведение на учениците. Ученето продължава и извън класната стая, като отношението и поведението се сформират чрез всички аспекти на училището и осигуряването на приятни санитарни помещения. Така училището изпраща послание към учениците, че тяхното здраве е от първостепенна важност.

Uchilishtni_sanitarni_pomeshtenia_arh._Dimcho_Tilev_i_studenti_31.10_2_02
арх. Димчо Тилев, „Тилев архитекти“

„Приемствеността в архитектурните решения на един проект е предизвикателство за архитектите“, подчерта арх. Тилев в своята презентация. Запазването на характера, извършването на намеса с идеи трябва да се реализира така, че да е естествена и на елементите да им се вдъхва живот, без да остаряват във времето. Средата да приеме новите елементи, е също един от съветите на архитекта към студентите, докато представяше реализираната реконструкция на Американски колеж в София. Това е първата мащабна реконструкция на учебното заведение от неговото построяване през 30-те години на миналия век. Архитектурният проект е разработен от арх. Димчо Тилев въз основа на мастър план и концептуален дизайн, подготвени от "Чели-Флин Бренан Аркитектс енд Планерс", Питсбърг, САЩ. Оригиналните сгради на колежа са проектирани от арх. Георги Апостолов в началото на ХХ век.

Арх. Димчо Тилев представи процесите, през които се преминава при реконструиране на сграда, която е образователна институция, има специфична архитектурна стойност и е белязана с промени, настъпили от нуждите на времето в исторически план. Особено внимание обърна на това кои са особеностите на специфичните образователни сгради и как се постига максимална безопасност, функционалност и ефективност на залите за обучения, представления и санитарни помещения за учениците. Също така експертът сподели и практически съвети и архитектурни решения, които се определят от изискванията на проекта, бюджета, сроковете на изпълнение, средата, в която се намира, както и изискванията на възложителите.

Архитектура, дизайн и приемственост се основните послания, които студентите научиха и приеха като предизвикателство в бъдещите си проекти. Много от тях споделиха, че ще участват в конкурса Баня на годината 2018 г., защото са мотивирани от съветите и насоките, които организаторите и представители на журито им предлагат по време на събитията, посветени на националния конкурс.

Сподели

Тагове: баня на годината 2018 | идеал стандарт

 
Уебсайт на автора: www.idealstandard.bg

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор