Заха Хадид Архитектс откриха изложба в Ню Йорк Cити

(1 глас, средно 5.00 от 5)
zaha-hadid-gallery-pop-up-design-architecture-new-york-city-usa_dezeen_2364_02
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели и дизайн на различни изделия в галерия, в жилищен комплекс в Манхатън, проектиран от архитектурното бюро. 
Галерия "Заха Хадид" показва акценти от портфолиото на студиото на приземния етаж и на кота минус едно в сградата, която е тип кондоминиум. 

Архитектурните модели и дизайн на различни изделия са проектирани от покойната Заха Хадид (1950-2016) – жената, която промени света на архитектурата. Те са изложени на 186 кв.м. площ. Умалените модели на сгради, проектирани от студиото също са аранжирани дизайнерски. 

zaha-hadid-gallery-pop-up-design-architecture-new-york-city-usa_dezeen_2364_05

Тук може да се види реплика на Zaha Hadid Building (520 West 28th), докато друга част от изложбата приютява шест сребърни модела, направени от архитектката за Rove Gallery в Лондон през 2005 година.
Черно-бели изображения от швейцарско –френския фотограф Hélène Binet обграждат галерията и са подготвени в сътрудничество с галерия Аман (Аmman Gallery) в Кьолн. 

Изделия от Заха Хадид Дизайн - фирма, основана от архитектката през 2006 година - изпълват пространството между архитектурните проекти. Тук могат да се видят и килими със шарки по картини на Заха Хадид.

Също на показ е и реинтрепретация на салонен стол от 1963 година на датския модернист Ханс Вегнер (Hans J. Wegner), за когото в нашето списание "Още за Къщата" сме публикували специален очерк
Столът е направен от блед мрамор и карбонови нишки. 

zaha-hadid-gallery-pop-up-design-architecture-new-york-city-usa_dezeen_2364_03

Припомняме, че иранско-британската  архитектка Заха Хадид основава своята фирма в Лондон през 1980 година. Тя ръководи студиото по различни проекти: от небостъргачи и сгради на културата до аксесоари за дома, бижута до смъртта си през 2016 г.

„Дизайнът на моите изделия и архитектурата винаги са били тясно свързани. Тези компоненти на дизайна са много важни за мен и моя екип. Те вдъхновяват нашата творческа същност, като ни дават възможност да изразим своите идеи чрез различни мащаби и чрез различни изразни средства. Това е част от нашето продължаващо навлизане в света на дизайна”, според Заха Хадид.
 
zaha-hadid-gallery-pop-up-design-architecture-new-york-city-usa_dezeen_2364_01

Изложбата ще остане отворена до декември 2018 година.

Наскоро Патрик Шумахер, който пое ръководството на Заха Хадид Архитектс е стартирал наддаване, за да стане собственик на нейната сграда, която се оценява на 70 млн. паунда. 

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: заха хадид | изложба

 

Новини

03 Декември 2019, 13.59
Резултатите бяха обявени от международното жури с председател арх. Малина...
27 Ноември 2019, 15.10
28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит...
25 Ноември 2019, 14.58
Advance Business Center е първата сграда от модерния бизнес комплекс и е част от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор