Върнете Централна минерална баня на София - поискаха граждани, организирали протестен флашмоб

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1_Flashmob
Флашмоб по халати бе организиран на 14.12.2018 г. пред Централна баня от граждани от различни съсловия, които настояват Централна баня да остане баня.

Граждани по халати за баня протестират срещу опита на Столичната Община да  наруши собствената си „Стратегия за използване на минералните води“ от 2017г. Общината иска да загроби завинаги двата запазени басейна на Банята, които вместо да бъдат възстановени, както пише в действащата стратегия, сега са склад на музея на София. Основните аргументи на общината са лъжлива информация за „недостатъчен дебит“, а обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден, захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек. 

На 14 декември десетки софиянци се включиха в артистичен флашмоб в Централна минерална баня. Те влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите, където явно нищо не намериха, гражданите се скупчиха на едно място, скандирайки: Върнете минералната баня на София

Артистичната демонстрация събра позициите на активни граждани от различни сфери – култура, бизнес, изкуство, наука, архитектура и образование, които изразиха по символичен начин искането: Централна минерална баня да възобнови първоначалната си  и естествена функция на термален център. 
 
 
phpdd6xzx_800x_Build_Flashmob


 
Общината излиза с лъжлив мотив за липса на достатъчен дебит на минерална вода – от 12 л/сек (литра минерална вода в секунда), който не стигал за СПА център в северното крило на Централната минерална баня. Експертите обаче опровергават основния аргумент на общината. Хидрогеологът проф. Павел Пенчев е категоричен, че  за СПА център с размерите на Централна минерална баня, са необходими 2-4 л/сек. 

На 4 декември Общината организира обществено обсъждане, проведено при изключително голям интерес и активност от страна на гражданите. Стотици поискаха възстановяването на Минералната баня в СПА комплекс, както е заложено в стратегията на Общината. Въпреки това, зам. кметът Чобанов е внесъл Доклад за превръщането на запазените басейни в зали за събития и разширяване на Музея на София. Общината се опитва  да го приеме в последните дни преди Коледа, възползвайки се от и без това шумната среда, с очакването, че никой няма да обърне внимание. В момента двата басейна се ползват за склад, а минералната вода изтича в канала.

Няколко граждански организации депозираха Становище, оборващо точките от доклада, внесен от   Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, „Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно – историческото наследство“ (ГИОКИН).

5_Flashmob

 
Ние, гражданите на София, настояваме:
   1. Ръководството на Столична община да поеме отговорност за реставрирането, модернизирането и управлението на градските минерални бани като се съобразява с техните естествени функции и се погрижи богатството от минерални води да бъде устойчиво употребявано в полза на гражданите;
   2. Да не се подменя функцията на Северното крило на Централна баня, да се предприемат конкретни действия за модернизация на басейните и въвеждането им в експлоатация като рекреационен център с минерална вода;
   3. Столична община да включи още в бюджета за 2019г. перо за възстановяването на Северното крило на централна баня като градски модерен СПА център с програма за управление от специализирано общинско дружество и да назначи компетентен екип от архитекти, хидролози, балнеолози, икономисти, които да осъществят проект за модерен термален център с минерална вода, съобразен с Визията на столицата.

За контакт: 
0878 88 69 77 - Антоанета Салфидж /„Термално – Нормално“
0885 99 81 92 – арх. Надежда Сучева /„Термално – Нормално“
089 913 41 70 – арх. Ивайло Захариев / „Термално – Нрмално“

3Flashmob_Build

Йоши Ямазаки, архитект
Виргиния Захариева, психотерапевт и писател
Надежда Сучева, архитект
Виктор Лилов, издател и музикален мениджър
Ана Сърчаджиева, филолог
Надя Иванова, архитект
Хосе Луис Енгикс, географ
Галя Дзанато, предприемач
Антоанета Салфидж, журналист
Ралица Гаджанова, графичен дизайнер
Валерия Драмалиева, архитект
Александър Живков, IT инженер
Петя Савова, преводач
Андрей Зографски, финансист
Марина Александрова, актьор
Ивайло Захариев, архитект
Вера Захариева, инженер
Адриана Димитрова, архитект
Станислав Георгиев, студент
Павлина Джиева, предприемач
Валерия Драмалиева – архитект
Лора Никлва – архитект
Анжела Минкова - худжник

Повече информация за протеста може да видите от видеото тук.

Снимки: „Термално – Нормално“
 
Сподели

Тагове: флашмоб | централна баня

 

Новини

03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
31 Май 2019, 15.19
Kъщa зa гocти "Kacтpa Pyбpa" на Zооm Ѕtudіо получи Голямата награда.На 30 май 2019г. в зaлa 8 нa...
29 Май 2019, 15.09
Какво ще се случи, ако поставим равно количество лед в една нулевоенергийна и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор