В Бургас ще се проведе Втора национална конференция "По пътя към почти нулево енергийните сгради"

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_2_Nac.Konf_01_01_Build_01
От 30 май до 1 юни 2019г. в изложбен център Флора в Бургас ще се проведе най-мащабното събитие за енергийната ефективност в сградите – конференцията "По пътя към почти нулево енергийните сгради" (ПНЕС), със специален акцент върху възможностите за финансиране и новаторските продукти за изпълнение на такива проекти. Събитието е организирано от ЕнЕфект и ЕкоЕнергия с подкрепата на Община Бургас, като си поставя за цел да представи националното законодателство и норми, европейския и световен опит, предизвикателствата в България и пазарните възможности – както при новите сгради, така и при сградните обновявания. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който бе в основата на споразумението за новите европейските цели за енергийна ефективност, ще представи перспективите за тяхното изпълнение в България и възможностите, които се откриват пред българските общини и бизнес. 

Flora_05_Build_05
Изложбен център Флора - Бургас, където ще се проведе събитието.

10 млн. евро за проекти за почти нулево енергийни сгради в българските общини
Една от тези възможности вече е факт: програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, разполага с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. За проекти за почти нулево енергийни сгради ресурсът е 10,7 млн. евро, като грантовият компонент в този пилотен приоритет на програмата в 100%. В предложенията може да се използва и собствено финансиране, което ще е задължително в случай на надхвърляне на максималната стойност на гранта – 1,2 млн. евро. 

Качеството в проектирането и строителството означава висок стандарт на обитаване
Енергийната ефективност в сградите означава преди всичко високо качество, здравословни условия на живот и много комфорт. За безпроблемното изпълнение на такива проекти обаче е необходима сериозна промяна в подхода към проектиране и строителство, както и нови знания и умения за всички, работещи в сектора. Пазарът вече предлага всички необходими условия, материали и технологии с доказана икономическа ефективност; появяват се и първите успешни пилотни проекти. В това ще ни убеди съпътстващото продуктово изложение с участието на фирми като Adverso, AHI Cаrrier, Alukoenigstahl, CONIX home, Hexagon-Build, Hoval, Knauf и Knauf Insulation, NEODOM, Soudal, Tangra, Viessmann, Пасивна къща България, Силико, както и специализираното обучение за проектанти с представяния от фирмите-изложители.

4_2_Nac.konf._04_Build_04

Международно участие от Европа и Китай
25-членна делегация, водена от председателите на Китайската академия за изследвания в строителството и Националния институт за отопление, охлаждане, вентилация и енергийна ефективност, ще посети Бургас и ще вземе участие в събитието. Ще научим още за националните норми и политики за ПНЕС в Австрия, Чехия и Словакия, както и за съвременните тенденции в професионалното образование и обучение, представени от участниците в проект CraftEdu по програма Хоризонт 2020 на ЕС. 

Всичко това е за нашите деца
На 1-и юни най-малките ще могат да се включат в играта „Слънце, вятър и вода – това е нашата Земя“ – а после ще научат родителите си защо трябва да пазим природата и как да го правим. За родителите пък е „Леденото предизвикателство“ и демонстрация на строителство в реално време на нискоенергийна сградна конструкция с най-новите материали и компоненти.
Ще има още много изненади – научете повече на www.nationalnzebconference.com
Сподели

Тагове: енергийна ефективност | нулево енергийни сгради

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор