Проектът на световноизвестното архитектурно студио "Фуксас" спечели в международния конкурс на Столична община за нова визия на пл. “Св. Неделя”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
phphk05pp_800x-632x450
Резултатите бяха обявени от международното жури с председател арх. Малина Едрева.  Втори е проектът на Al Architects, а на трето място бе класиран проектът на консорциумът OW/MA/CL.

Реализирането на проекта на световноизвестното архитектурно студио "Фуксас" ще  постави столицата ни на световната карта на архитектурата. 

Проектът на арх. студио "Фуксас" предвижда разкриване на археологията около църквата, изграждане на стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки, нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Лавеле", по бул. "Кн. Мария Луиза" до бул. "Тодор Александров" и по ул. "Съборна".

Проектът предлага да бъде запазена трамвайната линия, която минава и сега през пл. "Св. Неделя". Тя ще раздели пространството на две: от страна на бул. "Александър Стамболийски" ще е парковата част. Предвидена е ниска растителност, заради множеството археологическите останки под площада, които не позволяват на него да се засаждат големи дървета.

phptubvxd_559x430
 
Останалата част от площада  ще е пешеходно пространство, с нова, подменена настилка. Модернистичните стъклени навеси ще произведат електричество чрез фотоволтаици, като през нощта този ток ще се използва за осветяване на площада, а през деня за зареждане на телефони, например. Навесите също са съобразени с екологичните изисквания – те трябва да събират дъждовната вода, която да се използва за захранване на фонтаните.

phphpzhao_800x-pti4i_pogled_624x450
Изглед от птичи поглед

Главният архитект на София Здравко Здравков увери, че проектът на студио "Фуксас" за пл. "Света Неделя" може да бъде изпълнен.
„Този проект е един от най-щадящите пл. "Света Неделя", имаме много пластове там, дава се възможност, ако се открият нови археологически пластове, те да бъдат показани”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Той уточни, че Столична община като възложител е придобила всички проекти, като изрази надежда, ако има обжалване на резултатите от конкурса, то да приключи бързо, за да се реализира концепцията на студио "Фуксас".
Срокът за изпълнението на проекта е 4 години – т.е. до 2024 год.

phpvs4tos_559x395

Проектите могат да бъдат разгледани тук. 

Автор: сп. The Building (по материали на  www.svetanedelya.com  и  www.offnews.bg ) 
Снимки:  
www.svetanedelya.com
 
Сподели

Тагове: арх.студио фуксас | конкурс | пл.св.неделя

 

Новини

16 Декември 2019, 16.15
TeraSteel, един от основните производители на сандвич панели и профили от...
12 Декември 2019, 16.20
Немечек България Ви предлага тези празнични дни освен за близките си да...
03 Декември 2019, 13.59
Резултатите бяха обявени от международното жури с председател арх. Малина...
Медийни партньори
VIP медиен партньор