Международният конкурс на Баумит LIFE CHALLENGE 2021 определи финалистите за най-добрата фасада

(0 гласа, средно 0 от 5)
Baumit_Life_Challenge_Award_2018_Winner-850567-632450
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil & Peris + Toral, Испания. (От ляво: Робърт Шмид, водеща Вера Уистър, Марта Перис и Хосе Мануел Торал, Алфред Гзанднер и Фернандо Арабе Гомес.
Photo credits: Baumit

Баумит Лайф Челиндж е конкурс, в който се награждават най-добрите фасади в Европа, изпълнени със системи Баумит. Жури от 13 международни архитекти определи 36 финалисти в 6 категории от 26 държави. Вследствие на пандемията от Ковид-19 и необходимите мерки за безопасност окончателното гласуване и връчването на наградите трябваше да бъдат преместени за следващата година. Победителите ще бъдат избрани и обявени на 22 април 2021 г. във Валенсия, Испания в емблематичната сграда Hemisferic.

"Конкурсът Баумит Лайф Челиндж бе създаден през 2014 г., за да представи безбройните творчески възможности при проектирането на фасадите в цвят и структура. Огромният международен интерес от страна на архитекти и изпълнители изискваше да продължим с конкурса.“ Така Робърт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген, обясни решението си да организира Баумит Лайф Челиндж, включително и церемонията по награждаването да се състои в държавата-победител от преди две години.

Baumit_Fassaden_GreenCity_02-856571-624450
“Green City”, с модерна и привлекателна архитектура, разположен в Грац (Австрия), е един от номинираните проекти в конкурса Баумит Лайф Челиндж 2020 в категория „Жилищни сгради“.
Photo credits: Baumit

По 6 номинирани финалисти във всяка категория за Валенсия.
Журито оцени 385 участници от цяла Европа и създаде кратък списък с шестте най-добри фасади във всяка от шестте категории:

  • Еднофамилни къщи
  • Жилищни сгради
  • Нежилищни сгради
  • Термично саниране
  • Реновиране на исторически сгради
  • Вдъхновени от структурата

Сред финалистите начело е Австрия с 5 номинации, следвана от Германия, Полша и Словакия с по 4 номинации, след тях са Италия и Словения с по 3 проекта. С по две фасади на финалите са Унгария, Литва и Румъния. Накрая България, Република Хърватска, Чехия, Франция, Гърция, Сърбия и Испания са представени с по един обект. Българската фасада на „Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас се класира за финала в най-оспорваната категория „Жилищни сгради“, в която се състезават 105 обекта. Проектът е дело на арх. Милица Петрова, арх. Асен Игнатов и арх. Димитър Цветков. Изпълнител е фирма Термострой ООД, а инвеститор е Атлантис Каса ООД.

Baumit_Athlantis-Residence_Bulgaria-858564-624450
„Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас e сред финалистите в категория „Жилищни сгради“
Photo credits: Evgeni Dinev

От всички номинирани 36 проекта на церемонията по връчване на наградите ще бъдат поканени отговорният архитект, инвеститорът и изпълнителят. Галавечерта ще се проведе на 22. април 2021 г. във Валенсия, Испания.
За повече информация вижте lifechallenge.baumit.com

Шест категории & една специална награда
Победителите в шестте категории ще получат парична награда от 3 300 евро. За големия победител в Лайф Челиндж е предвидена награда на стойност 6 600 евро. Важното за всяка избрана фасада е 66% от от нея да бъде изградена с продукти Баумит.

Публично гласуване
Освен селекцията, направена от професионалното жури, и публиката можеше да гласува за любимата европейска фасада на lifechallenge.baumit.com и да избере своите фасади-фаворити. Публичното гласуване приключи в края на април 2020.

Победителите в публичния вот в категориите са от Полша (Еднофамилни къщи), Италия (Жилищни сгради), Австрия (Нежилищни сгради) и Сърбия (Термично саниране). Следва Русия (Реновиране на исторически сгради) и накрая Испания (Вдъхновени от структурата). Една българска фасада се класира в топ 3 фаворити на публиката. „Многофамилна жилищна сграда в гр. Плевен на ул. Ал. Стамболийски 4“ завоюва с гласовете на публиката трето място в категория „Жилищни сгради“.  Проектант на обекта е арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно“ ООД.

Първите десет проекта от публичното гласуване са посочени на lifechallenge.baumit.com

За Баумит
Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Баумит е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 25 европейски държави. Баумит притежава 38 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 12 за пастообразни продукти. През 2019 г. постигна оборот от 1,1 млрд. евро.

Повече информация е налична на:
lifechallenge.baumit.com
baumit.com

Сподели

Тагове: баумит лайф челиндж | конкурс | фасади

 
Уебсайт на автора: www.lifechallenge.baumit.com

Новини

03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
Медийни партньори
VIP медиен партньор