Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“, гр. София

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Al_Dimov_A_Project_Hotel_4_V2_na4alo

Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“, гр. София
Проектант:  А-проект Архитекти
Авторски колектив: арх. Александър Димов, арх. Зорница Нинова

Проектът е за градски бизнес хотел, който се намира на бул. "Христо Ботев" в гр. София. Сградата предлага ресторант на две нива с градина, 7 двойни стаи и 9 апартамента, и двуетажно подземно паркиране.

Al_Dimov_A_Project_Hotel_3_V2_04

Хотелът е пететажна сграда в сключено застрояване с две сгради, които са паметници на културата. Същевременно силуетът по булеварда е групов паметник, защитен от Закона за културно наследство. Този статут предполага внимателно изследване и проектиране на новото застрояване в имота. Всеки етап от проекта е съгласуван и одобрен от Министерство на Културата.

Al_Dimov_A_Project_Hotel_5_V2_05

Достъпът до сградата се осъществява от изток откъм бул. "Христо Ботев". Централно разположен, идентично на съседната сграда, е входът за пешеходен достъп, който обслужва партерното ниво и етажите. Вдясно е входът за автомобили.

Al_Dimov_A_Project_Hotel_6_INT_06
На приземно ниво е разположен ресторантът с малка градина във вътрешния двор, който ще обслужва гостите на хотела.

Фасадата на сградата умишлено не следва традиционната архитектура на стара София, а интерпретира идеи и въздействия със съвременни архитектурни похвати.

Al_Dimov_A_Project_Hotel_1_V2_Night_02

Зигзагообразните вертикали се редуват в плът и остъклена фасада. При движение по улицата и промяна на зрителния ъгъл към сградата, структурата въздейства по различен начин във всеки един момент, без да се натрапва. Изцяло остъкленият обем преминава в плътна текстура, което служи за динамичен фон на архитектурните паметници в съседство.

Проектът за градски хотел на бул."Христо Ботев" в София на А-проект Архитекти участва в Шестото издание на архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и спечели Наградата в категория "Бизнес Хотели".


DSCF3243_Resized_for_WEB-08
арх. Александър Димов,  арх. Зорница Нинова и арх. Александър Бояджиев, експерт дизайнерска програма в IDEAL STANDARD, който връчи Наградата на победителите      Снимка: Илиян Божинов


Сподели

Тагове: а-проект архитекти | арх инова 2019 | градски хотел

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

18 Ноември 2019, 14.06
Проектите на победителите в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2019 са изложени в...
12 Ноември 2019, 16.11
От 4-ти до 8-ми ноември, в Лесотехническия университет се проведе практическо...
04 Ноември 2019, 13.22
Конкурсът „Баня на годината“ успешно утвърждава традиции в развитието на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор