Хотелски комплекс AQUA PARADISE resort - Несебър

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
Aqua_Paradise_01
Хотелски комплекс AQUA PARADISE resort с проектант екипът на „Мио Дизайн“ ООД участва в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г.

Хотелът в исторически план и със съвременна си актуалност е интересна тема и все по-голямо предизвикателство от архитектурна гледна точка. Глобализацията на всички жизнени процеси, новите изисквания и очаквания на потребителя променят не само архитектурния образ на хотела, обема, 
локацията, посланието, а и самото схващане за понятието. По тази причина и поради нарасналата мобилност и желание за пълноценно оползотворяване на личното време на всеки представител на забързаното ни поколение може да бъде проследено развитие на темата в две посоки. 

Едната е нарасналия обем на проекти и реализации на хотели в цялото им видово разнообразие. Търсена многофункционалност, интегрираност на повече функции „под един покрив” и обвързаност едновременно на традиции и „зелена архитектура” с уникалност на предлаганата визия и услуги. 
Втората посока е експерименталната насоченост на все по-многочисления брой хотели и комплекси днес. Поставянето на модела в „лабораторни условия” и търсенето на алтернативни варианти е катализатор в голяма част от проектите на съвременните хотели. 

Проектът е част от дългогодишна съвместна работа между находчив инвеститор и много специалисти (архитекти, инженери, мениджъри, туроператори, социолози, икономисти и др.). 2006 г. започва да функционира първата част на най-големия за Балканите Аквапарк. 2009 г. е реализиране и втора част. 
Предстоящата трета част е хотелски комплекс AQUA PARADISE resort . 

AQUA PARADISE resort e проект за ексклузивен черноморски комплекс, предлагащ широка гама от туристически и бизнес услуги, варианти за отдих, обитаване и атракциони. Локацията е между гр. Несебър и с.Равда, на главен път Бургас-Варна.
Комплексът е разположен на обща площ 83 дка, от които 46 
дка са вече упоменатия Аквапарк- AQUA PARADISE. На останалите 37 дка в богата паркова среда са ситуирани шестетажен хотел с атриум и вътрешни градини, шест двуфамилни вили, два триетажни апартаментни блока - Sunset и Sunrise, спортен комплекс, амфитеатър, три басейна, конферентен блок, спа център и детски клуб. 
Aqua_Paradise_02
Основното хотелско тяло на AQUA PARADISE resort символово и смислово е формообразувано от триединство. Трите плавно огъващи се обема, идващи от юг, североизток и северозапад се срещат в една точка. Това е сърцето на трилъчевата сграда организирано като остъклен атриум – градина. От това 
окъпано в светлина пространство тръгват галерийни коридори, организирани около линейни градини и покрити със стъклен оберлихт. 

В хотелската част интериорите сa решени в три цветови гами и носят съответно имената: тюркоаз, емералд и аметист. 

В студио „Тюркоаз” са съчетани цветове напомнящи свежестта и дълбочината на спокойно море и топли пясъчни дюни. Такива са и визиите по стените, решаващи интериорното звучене. Отделено е място за голям разтегаем модул, с възможност за сепариране с текстилни пана или ефирни мебели. В банята е 
заложено голямо душ пространство и компактна мивка и тоалетна чиния. Има възможност за използване на каменен плот или шкаф при решаване на зона ”мивката”. 

Студио „Емералд” има подчертано SPA и релакс усещане, постигнато от визиите с бамбук и вода. Цветовете и материалите са естествени, меки и с дискретен детайл. 

Студио „Аметист” е в съвременен винтидж стил. Романтични послания носят белите ретро мебелите и запомнящите се визии. Светлите тонове правят оптически пространствата по-просторни и въздушни. В това студио е позиционирана релакс лежанка в унисон с цялостния интериор, но мястото позволява използването на допълнителен модул за преспиване. В банята са предвидени вана и ретро конзола с мивка-купа, но всичко това е възможно да се трансформира в душ и шкаф с мивка. 

В екстериора на AQUA PARADISE resort са вплетени две послания.
Едното е 
спокойната линеарност и опростеност на растера, независимо от едрия обем. Това символизира едновременната мощ и ласка на морската шир.
Другото 
послание е използването на стилизирана българска шевица като вертикални декоративни елементи (както при фасадното решение, така и в нейното участие в интериора), което символизира красотата, непреходността и гостоприемството на България. 

Вилите на AQUA PARADISE resort са разположени в центъра на комплекса, в непосредствена близост до трите големи открити плувни басейна. Като архитектурно решение вилите са логично продължение на хотелската сграда, в която се преплитат изчистена линеарност и стилизирани български шевици. 
Същевременно в растерите на фасадите са търсени нестандартни богати остъклявания, което осигурява преливащи пространства между модерните интериори и прилежащата околна зеленина. Използваните материали в екстериора са естествени и в топлата гама, същите са и приложените като основа в интериорите. Върху тях са нанесени смели, модерни щрихи на дизайнерски мебели и осветителни тела, изкуство и нестандартен текстил. 

Всяка къща се състои от две двуетажни секции всяка със собствено стълбище. 
На първия етаж са разположени общо дневно пространство (кухня, трапезария, кът с телевизор) и санитарен възел.
На втория етаж във всяка от секциите са 
разположени по две спални с две бани. Спесифичното остъкляване и големите височини в спалните придават неповторим въздушен, младежки и„лофт” 
привкус на тези пространства. Всяка от секциите има по една южна тераса на втория етаж и голяма веранда с вградено четириместно джакузи, шезлонги и много прилежаща зеленина. 

Очакван срок за реализиране-2016 г. 
Очакван резултат - един от най-хубавите съвременни хотелски комплекси за българското Черноморие. Хотел от ново поколение, с архитектура носеща посланията, както на традицията и локална обвързаност, така и достоен отпечатък на нашето съвремие. 

„Мио Дизайн“ ООД
доц. д-р арх. Мария Давчева
гр. София 1505, кв. Редута, ул. „Георги Минчев" №26
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
тел./факс: (02) 872 77 76
Aqua_Paradise_01_vanshen_bar
Aqua_Paradise_04
Aqua_Paradise_05
Aqua_Paradise_06
Aqua_Paradise_07
Aqua_Paradise_08
Aqua_Paradise_09
Aqua_Paradise_10

Сподели

Тагове: архинова | архитектурен конкурс

 

Новини

14 Декември 2018, 00.00
Флашмоб по халати бе организиран на 14.12.2018 г. пред Централна баня от граждани...
30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
Медийни партньори
VIP медиен партньор