Морски хотел, категория три звезди.

(3 гласа, средно 3.33 от 5)
Sea_Hotel_sn.02
Проектът на арх.Емил Жечев от Пловдив - Морски хотел, категория три звезди, участва в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г.

Сградата е проектирана за терен, представляващ стръмен морски бряг. Наклонът на терена е около 27 % в посока юг – югозапад, като панорамата към морето почти съвпада с наклона на терена и е от юг. Денивелацията на терена в рамките на сградата е 7.00 м.
Съвпадението на изложението на наклона на терена към благоприятната за ослънчаване посока с панорамата към морето от юг, е отчетено като изключително благоприятна природна даденост и възприето като основен композиционен фактор при проектирането.

Сградата като цяло е обърната изцяло към морето и буквално „пълзи” по терена, следвайки органично неговия релеф и наклон. Предложено е едно оригинално и нетрадиционно проектно решение. Класическата за хотелските сгради вътрешно-коридорна функционална схема, обезпечава в случая една терасовидна сграда, строго следваща наклона на терена, която стъпаловидно „пълзи” в ритъм към морето. Така оформената основна композиционна ос е ориентирана почти точно в направление север – юг. Симетрично спрямо тази композиционна ос, скосени под наклон от 45 ° спрямо нея, са разположени основните обекти в сградата – хотелски апартаменти и стаи.
Sea_Hotel_sn.01
По този начин се постига едно оригинално и изключително благоприятно решение - всички апартаменти и стаи са обърнати към благоприятните за ослънчаване посоки – югоизток и югозапад, като едновременно с това всички те са и с изглед към морето, разтваряйки изцяло сградата по този начин, към морската панорама. Композиционно е оформено и утилитарно вътрешно пространство с открит басейн, също отворено към морето.

От друга страна предложеното композиционно решение запазва изцяло икономическите предимства на класическия коридорен тип хотелска сграда - обединяване по двойки на вертикалните щрангове в инсталационни пакети, икономична конструктивна схема и конструктивно решение и икономични функционални и експлоатационни характеристики, с минимални обслужващи площи и оптимална топлотехническа ефективност.

Носещата конструкция е монолитна стоманобетонова. Конструктивният растер на носещите вертикални стоманобетонови елементи е с модул 3.60 м. Същият съответства на предвидената категория на сградата и едновременно с това позволява свободното планиране на вътрешните пространства с леки преградни стени. Подовите конструкции представляват гладки безгредови плочи с дебелина 16 см. Покривните скатове са с еднакъв наклон, покрити с керамични керемиди и пластично оформящи т. н „пета фасада” на сградата.

Към всеки апартамент и всяка стая са предвидени панорамни тераси с изглед към морето, като основен функционален елемент, предвид посочените природни дадености. Независимо от силната денивелация на терена всички обекти в комплекса са достъпни за хора с увреждания.

 Хотелската част съдържа общо 12 апартамента, 8 стаи с две легла, 2 стаи с едно легло, един камериерски офис, една битова стая за персонала и два административни офиса.

Обслужващата част съдържа основен ресторант със зала за посетители на две нива за общо 200 места и тераси за открито сервиране на три нива за общо още 130 места, лоби бар, зала за мероприятия решена амфитеатрално, винарна с дегустационна зала, детски кът, открит басейн и всички необходими обслужващи помещения.   

Контрастно на пластичните изгледи на сградата откъм морето, изчистено и семпло е решена северната фасада с главния вход към комплекса. Същата е естествена психологическа преграда към обособеното вътрешно утилитарно пространство на комплекса, решена с подчертана централна симетрия, постепенно разграждаща се стъпаловидно и ритмично спрямо основните компоненти на композиционното решение.
          
Sea_Hotel_sn.03
Sea_Hotel_sn.04
Sea_Hotel_sn.05

Сподели

Тагове: архитектурен конкурс архинова

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор