Апартаменти,хотел и балнеологичен комплек AQUA VIVA - гр.Велинград

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Velingrad_sn01

СД “ФОРМА 1-ЙОРДАНОВ И СИЕ” участваха с проект на Апартаменти,хотел и балнеологичен комплек AQUA VIVA - гр.Велинград в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г.

Проектираната сграда е разположена на две улици и, съгласно визата, граничи с уличната регулация към бул.“Съединение” и на 5м. от уличната регулация към ул. “Алеко Константинов” и към страничните регулационни линии – съгласно изискуемите от ЗУТ отстояния. Поради денивелацията на двете улици са проектирани два приземни етажа (партер изток и партер запад).

Състои се от партер на изток към ул. “Алеко Константинов”, партер на запад към бул. “Съединение”, три етажа на основното застрояване (Н = 12.50м.) и четвърти терасовиден етаж.
Комуникациите на сградата - стълбище, асансьор и етажен коридор, са решени централно, като стълбището се осветява и проветрява от север.

В партера на изток са проектирани гараж за 10 автомобила във връзка с комуникациите на сградата, вход и фоайе на жилищната част, вход и зареждане на кухнята на ресторанта, басейн, балнеологичен център със съответните обслужващи и технически помещения. За балнеологичния център и басейна са предвидени входове за външни посетители от север на коти +0.00 и -2.85, като за басейна е осигурена външна площадка за шезлонги от изток.

В партера на запад са разположени 4 броя магазини към бул. “Съединение” (магазин №3 има достъп от
главното фоайе и може да се преоборудва на конферентна зала за 35-40 места), ресторант с кухня със складови и обслужващи помещения, част от балнеоложкия център и вход и главно фоайе на обществените части.
Конструктивната височина на партера е 3.45 м., а на жилищните етажи – 2.85 м. Осигурена е достъпна среда до всички подобекти на сградата.
Velingrad_sn03
На 1 етаж са проектирани 14 броя хотелски стаи (студиа) със санитарни възли и обслужващ офис,
отговарящи на изискванията на категория 3 звезди. Хотелският етаж е с отделен вход и стълба откъм главното входно фоайе към бул. „Съединение“. 

Подобектите с обществена функция (хотелско фоайе, ресторант, фитнес, лекарски кабинет, съблекални,
басейн, балнеология, хотелски етаж, магазини и паркинг са функционално обособени спрямо жилищната част, което позволява независимото им функциониране. Проектирани са отделни входове от запад (+0.00) и изток ( -2.85), като комуникациите между различните нива на обществените части и тези на жилищната са разделени (стълба върху стълба) – стълбите, свързващи главното фоайе (+0.00) с басейна и балнеологията (-2.85) и хотелския етаж (+3.45), са съответно под централното стълбище на жилищните етажи и над стълбата, свързваща входното фоайе на жилищната част от изток ( -2.85) с кота +0.00.

На 2, 3 и 4 етажи са проектирани съответно 9, 7 и 5 броя едностайни, двустайни и тристайни жилища с редуцирани площи (ваканционен тип). Посредством асансьора собствениците и наемателите на жилищата имат пряк достъп до всички обществени части на съответните нива.

Конструкцията на сградата е стоманобетонова, безгредова. Покривите са единични, плоски, с изключение на източната част на терасовидния етаж, където покривът е скатен с наклон 45 градуса. Осветлението на помещенията, части от които попадат под скатния покрив е с прозорци в равнината на покрива тип “VELUX”.

Ограждащите фасадни стени се изпълняват от решетъчни тухли с дебелина 25 см. и се топлоизолират отвън заедно с челата на колони, греди и подови плочи с 6 см. пенополистирол и се измазват. На втори и трети етажи е проектирана облицовка от фасадни дървени плоскости тип “PRODEMA” на западната и частично на северната и южната фасади и на партера от запад. В части на източната и на северната и западната фасади е използвана облицовка от естествен камък.

С каменната облицовка и високите еркери на източната фасада е търсен духа на родопската архитектура.
Вътрешните разпределителни стени са от тухлена зидария с деб. 12 и 25 см. и от гипсокартон на мет. конструкция с изолационен материал от минерална вата.
Прозорците и витрините са алуминиеви с прекъснат термомост за обществените части и ПВЦ за хотелските и жилищните.

Имотът е захранен с минерална вода с температура около 80 градуса, която се ползва за басейна и балнеологията. Предвидени са термопомпи и слънчеви батерии, които осигуряват климатизацията и топлата вода за всички обществени части и хотела.
Velingrad_sn02
Velingrad_sn_basein
Velingrad_sn_restourant


Сподели
 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор