Къщи за гости с ресторант, село Лещен

(1 глас, средно 5.00 от 5)
3__1_sn_01
Аргиров дизайн участва в Архитектурен конкурс АрхИнова 2014 с проект на Къщи за гости с ресторант в с.Лещен.

Къщи за гости с ресторант, землището на село Лещен, община Гърмен, Обл.Благоевград
Проектът се разработва на базата на скица с виза от Община Гърмен и задание от собственика – две къщи за гости, едната от които с ресторант.

Къща 1 и къща 2 представляват триетажни постройки, проектирани според характерния архитектурен стил на населеното място. По фасадите и интериора са използвани предимно материали, характерни за района като: камък и дърво.

Ситуационно решение
Парцелът намиращ се от източната страна на пътя за село Лещен, е с изразена денивилация от почти 18 метра, с уникална югозападна гледка към Пирин планина. Имайки предвид тези особености, двете сгради са разположени в Г-образна конфигурация в североизточната част на парцела, като по този начин югозападната част на имота остава свободна. Така вътрешният двор, ресторантът и всички стаи за гости получават изглед към Пирин планина. По протежение на пътя в границите на имота е предвиден паркинг с 11 паркоместа и зона за разполагане на трафопост. Тук е предвиден входа и платформата за инвалиди. По Виза, кота на корниза е 10 м.
Къща 1 е разположена на 5,89м. от уличната регулационна линия, и на минимум 3,28м от страничната северна граница. Разстоянието до дъното на парцела е 14,58м.
Къща 2 е разположена на минимум 5,00м. от дъното на парцела, на 4,00м. от страничната регулационна линия на юг и на 19,28м. от страничната регулационна линия на север.

Обемно-композиционно решение
Въпреки, че регулационните линии са с произволен ъгъл, сградите в план са с ортогонални правоъгълни форми. Единствено обемът на ресторанта е успоредно разположен на уличната регулационна линия. Предвидени са еркерни излизания по всички фасади. Всяка една от къщите и ресторанта притежават характерните за местността чардаци. Търсена е изразителност и четливост на формата на сградите. Покривите на къща 1 и къща 2 са скатни. Характерен елемент от силуета е каменната подпорната стена от страна на пътя.
3__2_sn_02
Функционално решение
Чрез предвидената S-образна алея се осъществява връзката между отделните подобекти. Изкачвайки се по външните стълби, достигаме площадка на кота +-0.00=932.00м, където се намира основния вход за ресторанта. Продължавайки нагоре, се достига до +3,60м ,от където имаме достъп до второто ниво на ресторанта (чардак), входа за рецепцията, входа за кухнята и стаите за гости в къща 1 .
Преодолявайки още 4,20м се озоваваме при входа на втората къща с кота +-0,00=939,80м. Тук е проектиран и външен вход за стаята за хоби, който се намира също от северозападната страна на сградата и до него се достига чрез 4 стъпала с размери 15/30 см.
И двете сгради се обслужват от вътрешни стълбища, които достигат до кота +6,60м. и +6,20м. съответно за къща 1 и къща 2.

КЪЩА 1
На кота -2,60м. е разположено котелно помещение с площ 31,68 кв.м. Достъпът до него е осигурен чрез външно стълбище обособено до паркинга.
Първи етаж на кота ±0,00 е със застроената площ от 216,55 кв.м. В западната част на етажа е разположен ресторант с квадратура 101,70 кв.м. и 58 места. В източната част са разположени стълбище, кухня, склад кухня, бюфет със склад към него, сервитьорски офис, гардеробно и санитарния възел за етажа.
В северната част на ресторанта има разположена стълба, чрез която се достига до площадка на кота +3,60м., в чиято североизточна част има вход към рецепцията. Чрез нея се достига и до чардак с площ 31,90 кв.м. разположен на второ ниво. Чрез входа в южната част на етажа се достига до коридор с квадратура 35,90 кв.м., където се намира стълбище. В източната му част са разположени две тоалетни с предверие. В западната му част е обособена рецепцията. Към нея също има външен вход от към южната страна на сградата.
На третия етаж на кота +6,60м. са обособени четири стаи. Две от тях са със западно, а другите две с южно изложение. Всяка една от тях притежава баня с тоалетна и имат излаз на самостоятелни тераси или общ чардак.

КЪЩА 2
Първият етаж на кота ±0,00м. е с площ 256,66 кв.м. От входа в северната част на сградата се влиза в коридор, в чийто южен край се намира стълбището на къщата. В северната част на коридора се намира трапезария с кухненски бокс, с квадратура 36,66 кв.м. и дневна с площ 18,94 кв.м. с обща тераса. Тук е обособен килер с площ 3,50 кв.м. В южната част е обособена стая за хоби с площ 73,35 кв.м. Тя притежава две складови помещения с квадратури 6,05 кв.м. и 6,01 кв.м. В югоизточната част на сградата се помещава котелното / 18.71 кв.м./, до него се достига чрез външна стълба.
Вторият етаж на кота +3,20м. е със застроена площ 301,82 кв.м. Там са разположени два апартамента и пет стаи за гости. Апартамент 1 заема целият северен край на етажа. Той е с площ 53,98 кв.м. и притежава преходна дневна, спалня, баня с тоалетна, тераса. Вторият апартамент е с аналогични помещения, с допълнително входно предверие, което осигурява самостоятелни подходи към отделните помещения. Всяка една от петте стаи, притежава баня с тоалетна и има излаз на самостоятелни тераси или общ чардак.
В югозападната част на сградата на втори и трети етаж е предвиден чардак с площ 20,37 кв.м. с обща външна стълба.
Третия етаж на кота +6.20 кв.м. е със застроена площ 151,12 кв.м. Там се помещават стаи 6,7,8 и стаята на домакина, всички със собствени санитерни възли и тераси.

Конструкция
Конструкцията и на двете сгради е монолитна стоманобетонна гредова.
Всички покриви са скатни с наклон 30% и са с дървена конструкция, като за тях ще се използват каменни тикли. Ограждащите външни зидове са от кухи керамични тухли(четворки)-25см. и от стени изпълнени от каменна зидария.
Вътрешните зидове са с дебелина 12см. от керамични тухли и щендерни стени с дебелина 10см от гипскартон.

Достъпна среда
Ресторанта е проектиран съгласно изискванията на наредбата за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Предвидена е платформа непосредствено до главния вход. На първо ниво на ресторанта, санитарния възел е оборудван за използване от хора с увреждания. За тях се предвиждат отделни места за паркиране.

Топлотехника
По всички външни керамични стени е предвидено полагане на 8 см. топлоизолация, както и под еркери и тераси. Във всички каменни зидове е предвидена топлоизолация 8 см. Между отопляеми и неотопляеми помещения, също ще се положи топлоизолация от 3 см. На таваните на помещенията на последните етажи, ще се положи топлоизолация 8 см.
За тоалетните, баните и кухните, ще се осигури естествена, а на определени места и принудителна вентилация .
Отоплението ще се осигурява на твъдо гориво, като за тази цел, всяка от стаите притежава комин . На следващ етап, по ОВ проект е възможно да се изгради локална отоплителна инсталация, чрез котли разположени в котелните помещения. Във всяка къща има предвиден по един английски двор на първо ниво.
Противопожарни и евакуационни мерки
Всички елементи изработени от дърво ще се обработят с "антиперени".
Вратата по пътя на евакуация от залата на ресторанта, която се явява помещение за масово събиране на хора, ще се изпълни с светла широчина от 120см. Втория евакуационен изход, ще се обурудва с „антипаник” брава. В стаята за хоби се предвижда събиране на не повече от 15 човека, което не налага взимането на допълнителни мерки.
Входните врати на двете къщи ще се отварят навън.

Технически характеристики:
Парцел - 2650.32 кв.м.
ЗП Къща 1-216.55 кв.м
ЗП Къща 2-286.66 кв.м
ЗП ОБЩО-503.21 кв.м
РЗП Къща 1-403.57 кв.м
РЗП Къща 2-862.29 кв.м
РЗП ОБЩО-1265.86 кв.м
Плътност - 18.27 %
Кинт - 0.48
Озеленяване - 47.80 %

арх.Благой Аргиров
„Аргиров Дизайн” ЕООД
3__3_sn_03
3__4_sn_04

 
Сподели
 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор